Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Organizacije civilnog društva Bosne i Hercegovine složno i jedinstveno
STOJIMO NA STANOVIŠTU DA JE PRIORITET NEOPHODNIH IZMJENA USTAVA BIH, IZBORNOG ZAKONA BIH I IMPLEMENTACIJA SVIH PRESUDA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. December 2023. 16:12:40
Predstavnici organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine: Jevrejskog kulturnog društva La Benevolencija, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, ANI Krug 99, Foruma parlamentaraca BiH 1990 i Centra za promociju civilnog društva održali su sastanak na kojem su razmatrali najavljene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Na sasatanku je ukazano na neophodnost zajedničkog djelovanja u kontekstu zahtjevanja izmjena Izbornog zakona BiH kojim će se omogućiti upotreba novih tehnologija u izbornom procesu i redefiniranja načina izbora biračkih odbora. Postojeći izborni proces je u ogromnoj mjeri kompromitiran i zloupotrebljen, do tog nivoa da se postavlja pitanje smisla održavanja izbora po postojećem sistemu i vrlo lošim iskustvima.

Uvažavajući momentum u kojem se nalazimo, koristeći svoja prava kao građani Bosne i Hercegovine, udruženi kroz civilne organizacije, zajedničkim snagama ćemo istrajavati na izmjenama Izbornog zakona koji nužno trebaju biti donesene od strane Parlamentarne Skupštine BiH. U slučaju njihovog neusvajanja, izmjene koje se odnose na integritet izbornog procesa trebaju biti donesene od strane OHR-a, u ime svih građana Bosne i Hercegovine. Prvi naredni korak u ovom pravcu biće izrada konkretnih tekstualnih izmjena Izbornog zakona uz stručnu konsultaciju sa CIK BIH, koji trebaju svakako biti uključeni u ovaj proces.

Želimo jasno podcrtati da naše organizacije i dalje čvrsto stoje na stanovištu da je prioritet neophodnih izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što ostaje strateško određenje našeg zajedničkog djelovanja, piše u saopćenju Organizacija civilnog društva Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» IFTARI U VAKUFSKIM KUHINJAMA
Bošnjaci.Net | 04. March 2024 16:56
» ERDOGAN S ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. March 2024 16:18
Ostali prilozi istog autora:
» IFTARI U VAKUFSKIM KUHINJAMA
04. March 2024 16:56
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif