Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Povodom 30. godišnjice Behram-begove biblioteke: Gradimo ono što u ljudima izaziva dobro i plemenito i budi im nadu
REIS-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: BARBARSTVO NA KRAJU UVIJEK BUDE PORAŽENO
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 05. December 2023. 21:12:59
TUZLA, 5. DECEMBAR 2023. (MINA) - Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je prisustvovao svečanosti povodom 30. godišnjice Specijalne biblioteke Behram-beg u Tuzli.
Ovom prilikom izjavio je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, kao integralni dio cijelog bosanskohercegovačkog društva, nastoji davati svoj doprinos u izgradnji tog društva, u izgradnji svega što će tom društvu koristiti, što će ga dodatno oplemeniti i što će ljudima život u njemu učiniti ljepšim i humanijim.

Obraćajući se velikom broju zvanica vjerskog, političkog i javnog života, reisul-ulema je podsjetio da je Islamska zajednica u proteklom periodu ulagala u stvaranje pretpostavki za ostvarenje velikih ciljeva.

„Naredni period bi trebao biti period naših velikih ostvarenja i ja se nadam da će to i biti. Uz velik broj obdaništa koja smo izgradili, škola, fakulteta, obrazovnih centara i instituta koje smo osnovali u prethodnom periodu, i Behram-begova biblioteka, čiju 30. godišnjicu danas obilježavamo, zauzima svoje mjesto i nadam se da će vršiti svoju ulogu kako treba“, rekao je reisul-ulema.
Reisul-ulema je naglasio da Behram-begova biblioteka nije važna samo za regiju sjeveroistočne Bosne, već za sve bosanske ljude, te pozvao da joj se pruži podrška i podrži njen rad.

„Na ovom području, sasvim sigurno, ima još puno toga što leži postrani, odloženo ili odbačeno, a ima veliku vrijednost za naš kolektivitet. To bi trebalo priložiti fundusu ove biblioteke, tu bi ono našlo svoje mjesto i bilo u funkciji, te našoj tradiciji podarivalo dodatni kvalitet i vrijednost“, kazao je reisul-ulema.


Ukazao je na činjenicu da su mnoge institucije Islamske zajednice osnovane ili obnovile svoje rad u 1993. godini - u godini u kojoj su Bošnjaci bili izloženi tako brutalnoj i surovoj agresiji da je prijetila opasnost da budu uništeni kao narod, a tragovi njihovog postojanja potpuno izbrisani.

„Dok smo se, dakle, suočavali s tako užasnom prijetnjom nismo pokleknuli duhom, nismo se predali ni izgubili nadu. Naprotiv, uz neophodnu fizičku odbranu o kojoj bi se također mogla ispričati veličanstvena priča, smogli smo snage da svoj duh održimo uspravnim i na visokom nivou i da taj duh učinimo kreativnim. Dok su agresori rušili i uništavali sve što je nas predstavljalo i izražavalo, mi smo obnavljali ono svoje vrijedno staro i gradili novo. Gradili smo, kako to pokazuju ove godišnjice, ustanove kulture, obrazovne centre, škole i biblioteke“, istakao je reisul-ulema.
Bio je to adekvatan odgovor na destrukciju s kojom su se suočavali, napomenuo je reisul-ulema, odgovor koji izaziva divljenje i dovodi do ushićenja.

„Uvijek trebamo imati na umu tu našu reakciju, nikada je ne smijemo izgubiti iz vida. Doista smo ponosni na to kako smo se ponijeli u tim okolnostima. Barbarstvo na kraju uvijek bude poraženo. Da nije tako, civilizacija bi davno završila svoj hod“, kazao je reisul-ulema.

Između ostalog, reisul-ulema je naglasio da vjeruje da će Bošnjaci, kako god su se se prije 30 godina uspjeli pravilno postaviti pred naletima destruktivnih sila, tako adekvatno i efikasno umjeti postaviti i pred naletima današnjih izazova.

„Sredstva koja smo zaimali trebaju se koristiti primjereno i kontinuirano - s jasnim ciljem. Ne smijemo rasipati svoj duh, jer to vodi dezintegraciji. Naš duh treba biti objedinjen i fokusiran: fokusiran na izgradnju onog što donosi prosperitet, što u ljudima izaziva ono dobro i plemenito i pobuđuje im nadu. Svi trebamo biti usmjereni u tom pravcu. To trebamo raditi zajedno s drugima koji vole ovu zemlju, osjećaju je svojom i žele živjeti u njoj. Ta, zajedno s takvim ljudima smo je i odbranili od agresije, s njima je trebamo i graditi. Ona podjednako pripada svima nama“, kazao je reisul-ulema , čestitavši 30. godišnjicu Behram-begove biblioteke sa željom da dugo godina vrši svoju ulogu, da čuva memoriju ovoga kraja i njegove intelektualne i duhovne dragocjenosti i da nove generacije inspiriše dobrom i čestitošću.

VRHOstali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif