Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGES: MILANOVIĆ NEMA MOĆ NAD ZAGREBOM, A POGOTOVO NE NAD BOSNOM I HERCEGOVINOM
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. December 2023. 14:12:51
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u najnovijem obraćanju javnosti rekao je da bi promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma bila povod za rat i da se to neće desiti bez saglasnosti Zagreba. Zatim je kritikovao francusko-njemački prijedlog o reformi odlučivanja u institucijama Evropske unije po kojem ne bi bila potrebna saglasnost svake države za donošenje odluka.

U svojim izjavama Milanović više podsjeća na diktatore iz srednjeg vijeka, nego na modernog predsjednika jedne evropske države. Pri tome, njegovi stavovi su u suprotnosti jedan s drugim, jer bi želio uređivati odnose u BiH, dok ne prihvata prilagođavanje vlastite države sistemu EU čiji je Hrvatska dio.

Republika Hrvatska jeste potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ali kao strana u sukobu, čime je preuzela obavezu da se ne smije miješati u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Dejtonskim sporazumom je također naloženo da se sa teritorije BiH moraju povući sve strane vojne trupe,
što uključuje i one iz Hrvatske. Umjesto da se ponaša odgovorno, Milanović prijeti ratom i ponovnim slanjem vojske na teritorij BiH!

U isto vrijeme, Hrvatska je punopravna članica Evropske unije čime je prihvatila da dio svog suvereniteta prenese na institucije EU. Iz toga proizilazi da će se Hrvatska, htio to Milanović ili ne, vremenom uklapati u ono što bude politika većih sila unutar Evropske unije. Postavlja se pitanje kojim kapacitetima raspolaže da bi mogao zaustaviti projekcije onih država od kojih zavisi prosperitet Hrvatske?

Govoreći kako se promjene u BiH “neće desiti bez saglasnosti Zagreba”, Milanović je zaboravio da on nema moć ni nad Zagrebom, niti nad vladom premijera Andreja Plenkovića, a pogotovo je nema nad Bosnom i Hercegovinom. Sebi daje za pravo da prijeti suverenoj državi Bosni i Hercegovini koja ima vlastite mehanizme po kojima se može mijenjati ustav. U tim mehanizmima nigdje ne stoji da se mora tražiti saglasnost Hrvatske za izmjene Ustava BiH!, piše u saopćenju Instituta za geopolitiku,
ekonomiju i sigurnost (IGES).

VRHOstali prilozi:
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
» NOVI PAZAR JE OSTAO BEZ VELIKOG INSANA - AIDE EROVIĆ
Fatih Hadžić | 24. February 2024 16:05
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif