Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


Tradicija tkana u novom ruhu
RKUD PROLETER FT. JADDAH „GRANA JAVORA CVALA KRAJ MORA“
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 18. November 2023. 15:11:31
Prije dvadesetak godina, Vokalna grupa Radničkog kulturno-umjetničkog društva "Proleter" Sarajevo započela je svoj muzički put, oživljavajući svoju strast prema folkloru, među tadašnjim djevojkama, članicama izvođačkog folklornog ansambla. Od samih početaka, djevojke su s neizmjernom strašću i ljubavlju izvodile tradicionalne pjesme.


Njihov repertoar obuhvata kako seoske, tako i gradske pjesme i napjeve svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini. Tradicionalno, djevojke organiziraju godišnji koncert u junu, a pozivaju sve zaljubljenike u tradiciju, ljubitelje pjesme i zvuka melodije da ih prate na društvenim mrežama i prisustvuju njihovim javnim nastupima. Članice vokalne grupe opisuju svoje iskustvo s tradicionalnim pjesmama starijeg sloja kao fascinantno, izazovno i nesvakidašnje. Ovo nasljeđe za njih je bilo izazov u savladavanju specifičnog stila pjevanja. Kroz uporan rad i posvećenost, ponosno izvode te pjesme na način koji je karakterističan za nosioce naše bogate tradicije. Promoviranje tradicije kroz modernu muziku predstavlja više od stvaranja melodija. To je način očuvanja kulturnog naslijeđa, spajanja generacija i obogaćivanja svijeta muzike.


Muziku i aranžman na tekst tradicionalne pjesme „Grana javora cvala kraj mora“ potpisuje muzikolog, kompozitor i muzički producent Rijad Kaniža (Jaddah), koji je zajedno s Max Raydenom iz studija Major Mixing (Kijev, Ukrajina) zaslužan za postprodukciju pjesme. Novo „ruho“ tradicionalnog u žanrovskom smislu popularne muzike po svojim karakteristikama svrstava ovu pjesmu u world music ili preciznije – ethnic electronica. Režiju i videoprodukciju muzičkog spota, uključujući editovanje i postprodukciju videa, uradio je Eldar Muhić sa saradnicima.

"Neizmjerno nam je zadovoljstvo i ponos što možemo predstaviti nešto što predstavlja most između sadašnjosti i prošlosti, koji će, nadamo se , nastaviti živjeti i u budućnosti. Naš cilj je približiti tradiciju ljudima, posebno mladima, te istaknuti kako moderni muzički izražaj postaje most za čuvanje, zaštitu i promociju kulturnog naslijeđa. Također, želimo naglasiti vrijednost tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine te otkriti interesovanje za njihovu reinterpretaciju kroz savremeni muzički izraz, sve to uz očuvanje autentičnosti naših korijena," ističu članice, koje su se ovim putem široj javnosti također predstavile u različitim glumačkim ulogama vezanim za videospot ove pjesme.


„Naslijeđe ne govori samo o prošlosti, ono je vitalno za sadašnjost i budućnost. Ono se sastoji od neprekidnog stvaranja i transformacija te treba biti tretirano kao nešto što treba čuvati, modificirati i unaprijediti. Očuvanje tradicije ne podrazumijeva konzervaciju u određenom historijskom trenutku, već suživot s današnjicom. Kada ništa ne pomaže, samo muzika ima moć da obriše suze i ohrabri srce.“

Članice Vokalne grupe RKUD "Proleter" srdačno pozivaju sve ljubitelje tradicije i pjesme da im se pridruže u petak, 17. novembra, sa početkom u 19:30h, u prostorijama RKUD "Proleter" Sarajevo, (dr. Safeta Mujića 2, zgrada SCC-a) na promociji njihovog spota prvijenca i svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

VRHOstali prilozi:
» PENZIONERI SEVDISALI UZ “SEVDALINKU”
Eset Muračević | 15. June 2024 20:47
» GLJIVINE VRAGOLIJE I HALIDOVI KREDITI
Hayat | 04. June 2024 17:40
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif