Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


FIN: SJEĆANJE NA PROF. DR. BEGLEROVIĆA KROZ DOKUMENTARNI FILM I PROMOCIJU POSTHUMNO OBJAVLJENIH KNJIGA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 13. November 2023. 21:11:33
SARAJEVO, 13. NOVEMBAR 2023. (MINA) - U povodu treće godišnjice preseljenja na ahiret prof. dr. Samira Beglerovića, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu danas je organizirao premijeru kraćeg dokumentarnog filma o profesoru Begleroviću.

Autor filma Hilmi Sherbi je naglasio da je snimanje filma počelo nakon preseljenja rahmetli profesora Beglerovića.

„Kao studenti smo osjećali da je on imao drugačiji odnos spram nas studenata, da se odnosio sa mnogo pažnje, i mi smo to zaista cijenili. Kada je profesor preselio, razmišljali smo na koji način da mu se odužimo i ovaj film je produkt toga“, kazao je on.


U filmu su učestvovali mentori profesora Beglerovića, prvenstveno profesori Adnan Silajdžić i Rešid Hafizović, studenti koji su imali posebnu vezu sa Beglerovićem, kao i kolege sa fakulteta.

„Film je dvadesetominutni, nije klasični dokumentarni film, više je znak zahvalnosti našeg fakulteta prema rahmetli profesoru“, akcentirao je on.

Dodao je da će Udruženje studenata i kolektiv fakulteta ovaj dokumentarni film ustupiti BIR televiziji, kako bi bio dostupan gledateljima.


Ovom prilikom održana je i promocija posthumno objavljenih knjiga čiji je autor profesor Beglerović, a promotori su bili dr. Kenan Čemo i dr. Orhan Jašić.

„Profesor Beglerović je svoje spisateljstvo bazira na nekoliko znanstvenih područja, prvenstveno tu je riječ o klasičnoj muslimanskoj teologiji - ilmul-kelamu, ali jednako tako i u tesavufskoj tradiciji. S treće strane tu je njegova nevjerovatna produktivnost u polju religiologije, tačnije filozofije religije i savremenog razumijevanja svijeta. Kroz ta područja se kretalo cjelokupno stvaralaštvo profesora Beglerovića, i nesumnjivo da ogroman trag ostavio tokom svog života, kako u općem teologijskom smislu, a znatno više i u učiteljskom smislu, odnosno na pedagoški način, budući da je iza sebe ostavio veliki broj učenika, što je za svaku pohvalu i rijetkost u suvremenom obrazovnom sistemu“, izjavio je dr. Jašić.


Profesor Samir Beglerović na ahiret je preselio u ponedjeljak, 9. novembra 2020. godine.

Rođen je 1973. godine u Sarajevu, završio je osnovnu školu "Hasan Kikić" u Sarajevu, a potom sarajevsku Prvu gimnaziju 1991. godine. Nakon srednje škole upisuje i uspješno okončava Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2000. godine, na kojem doktorira 2008. godine.

Na Fakultetu islamskih nauka predavao je na predmetima „Pregled ranog muslimanskog mišljenja“, „Rane škole kelama“, „Teološka antropologija“, „Osnovi učenja judaizma i kršćanstva“, „Šiizam“, „Savremeni religijski pokreti“, te na predmetu „Filozofija religije“ na Univerzitetu u Tuzli.

VRHOstali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif