Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


POPIS ILI OTPIS
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 16. October 2023. 14:10:27
Kampanja koju su portparoli “srpskog sveta“ vodili tokom svih ovih mjeseci doživljava svoj vrhunac u obliku mnogobrojnih marioneta, kako crkvenih tako i političkih “kraljeva“, koji imaju samo jedan cilj - da destabilizuju i unište građansku, multietničku i proevropsku Crnu Goru. Jer, ona je sama u njihovim očima samo paravan za ostvarivanje mračnih nacional-šovinističkih ciljeva u rušenju njene viševjekovne državnosti. U Crnu Goru se dolazi kako bi se pružila podrška mračnim liderima i njihovim još mračnijim ciljevima koji su pred njima. Politizacija procesa: U situacijama đe postoji politička agenda zasnovana na velikosrpskom nacionalizmu, postoji realna prijetnja da se popis stanovništva instrumentalizuje kako bi se ostvarili politički ciljevi. To će svakao uključiti pritisak na popisivače da bilježe određene podatke u korist velikosrpskih nacionalista. Velikosrpske manipulacije i njeni nacionalistički pokreti će težiti da manipulišu demografskim podacima kako bi prikazali veći broj svojih pristalica i time stvorili lažnu sliku o stvarnoj etničkoj strukturi stanovništva u Crnoj Gori. Manjebrojni narodi sigurno će biti izloženi političkoj manipulaciji tokom popisa, đe se rezultati koriste za ostvarivanje političkih ciljeva većinske grupe to jest aktuelne vlasti. To će dovesti do netačnih podataka i nepravednih političkih odluka. Manjebrojni narodi se već suočavaju sa pritiscima da se izjašnjavaju kao dio većinske kulture ili etničke grupe. Ovo nesumljivo dovodi do gubitka kulturnog identiteta i jezika manjebrojnih naroda. Najbolji primjer toga su brojni bilbordi na kojima su istaknuti Hrvati kroz istoriju lažno predstavljeni kao istaknuti Srbi, što je notorna laž koja nam se plasira. Ova pogrešna reprezentacija nije samo problematična zbog netačnih informacija koje se šire, već takođe podstiče nesporazume i može donijeti konflikte između različitih etničkih grupa. Za očuvanje mira i međuetničkog razumijevanja, neophodno je da se ta lažna predstava ispravi i da se promovišu tačne informacije o istorijskim ličnostima i događajima.

CRNOGORCI I MANJEBROJNI NARODI NA UDARU: Jedina želja i cilj velikossrpskih nacionalista iz mračnog bastiona koji se zove “srpski svet“ je dominacija velikosrpskih nacionalista nad Crnogorcima što može dovesti do suptilnog gubljenja crnogorskog nacionalnog identiteta. Ovaj proces poznat je u istoriji kao prinudna asimilacija i nametanje srpskog identiteta. Ovaj proces, poznat u istoriji kao prinudna asimilacija i nametanje srpskog identiteta, predstavlja ozbiljnu prijetnju crnogorskoj kulturi, jeziku i nasleđu. Prinudna asimilacija se sastoji od različitih taktika koje ciljaju na potiskivanje crnogorskog identiteta. To uključuje promovisanje srpskog jezika, istorije i kulture kao dominantnih u školama, medijima i društvu. Takođe, crnogorska kultura i tradicija se često minimiziraju ili obezvrjeđuju, što dovodi do gubljenja starih običaja i kulturnih praksi. Nametanje srpskog identiteta često ide ruku pod ruku sa političkom pritiskom i diskriminacijom. Crnogorskim građanima su već otežani pristup zapošljavanju, političkim funkcijama ili drugim resursima ukoliko ne prihvataju srpski identitet i to gledamo svaki dan. Ovakva dominacija velikosrpskih nacionalista ima potencijalne ozbiljne posljedice. Prvo, to može dovesti do gubitka kulturne različitosti na prostorima Zapadnog Balkanu, što bi predstavljalo ozbiljan udarac za region koji je poznat po svojoj bogatoj kulturi. Drugo, to može uzrokovati političke tenzije i nestabilnost u Crnoj Gori. Treće, ovakva situacija može izazvati etničke konflikte. Da bi se spriječila ova opasnost, međunarodna zajednica, kao i sami Crnogorci, moraju pažljivo pratiti razvoj situacije i promovisati svoj kulturni identitet i jezik. Bojkotovanje popisa može se viđeti kao legitimni oblik političkog protesta i način da se iskaže neslaganje s trenutnim političkim pravcem u Crnoj Gori. U zaključku, pitanje popisa ili otpisa u Crnoj Gori nosi duboke političke, etničke i socijalne implikacije.
Odluka o bojkotu nije laka, ali za mnoge Crnogorce i pripadnike manjebrojnih naroda predstavlja jedini legitimni način izražavanja zabrinutosti i nezadovoljstva trenutnim stanjem u Crnoj Gori, koja sve dublje tone u ponor zvani “Velika Srbija.“ Osim ozbiljnih unutrašnjih posljedica, ova situacija nosi i znatne opasnosti po regionalni mir i stabilnost Zapadnog Balkana. Da bi se izbjegle ove ozbiljne opasnosti, ključno je da međunarodna zajednica, uključujući Evropsku uniju, prati situaciju u Crnoj Gori i da čine napore kako bi se osigurala stabilnost i mir u regionu. Borba malih naroda je jako lijepo definisana autorskoj knjizi Erica J. Hobbsa “Nacije i Nacionalizam“ u kojoj se lijepo kaže: “Dinamika između velikih nacija i malih naroda često je oblikovana sukobom interesa. Velike nacije često teže dominaciji i proširenju svojeg uticaja, dok mali narodi brane svoju suverenost i kulturnu jedinstvenost.“

VRHOstali prilozi:
» ČETIRI GODINE OD SMRTI AKADEMIKA MUHAMEDA FILIPOVIĆA
Prof. dr. Husein Muratović | 27. February 2024 14:25
» BOSANSKA PRIRODNA STRATEGIJA
Dr. Mesud A. Ramić | 26. February 2024 02:54
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024 20:25
» KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024 14:05
» TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024 14:00
» ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Sead Zubanović | 22. February 2024 20:27
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
Ostali prilozi istog autora:
» MOSKVA JE POČINLA GENOCID
09. December 2023 05:18
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif