Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


POPIS U CRNOJ GORI IZMEĐU STATISTIKE I POLITIKE
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 10. October 2023. 20:10:06
Popis stanovništva koji se priprema u Crnoj Gori, kao i u mnogim demokratskim državama Evrope, predstavlja statističku obavezu kojom se prate određeni društveni, migracioni, ekonomski i drugi tokovi. Nažalost, popis stanovništva u Crnoj Gori koji bi trebao da se održi od 1. do 15. novembra 2023. godine postao je političko pitanje i nosi isključivo politički karakter. Kampanja koju vode velikosrpski nacionalisti povezana je s namjerom da se dokaže postojanje “srpskog sveta“. Crna Gora služi kao poligon za ostvarivanje njihovih političko-šovinističkih ciljeva, što predstavlja veoma veliku opasnost po stabilnost regiona. Od početka devedesetih godina prošlog vijeka, politika velikosrpskih nacionalista i njihovih ratova na prostoru Zapadnog Balkana bila je usmjerena ka stvaranju Velike Srbije. Što je ideja Velike Srbije jačala u njihovim političkim i nacionalističkim krugovima, to su vođeni ratovi, sukobi, pljačke, stradanja, asimilacije, negacije i uništavanje jezika i kulture drugih naroda. Ova politika, koju Evropa i svijet nisu prihvatili već su je žestoko osudili, ostavila je najkrvavije tragove u Evropi.

Crna Gora se sada nalazi kao meta velikosrpskih nacionalista u nastojanju da utiču na formiranje nove vlade i vlasti. Pokušavaju da se, svim sredstvima, uključe u novu parlamentarnu većinu, promovišući antidržavne, antigradjanske i anticrnogorske destruktivne političke elemente koji ne vide dalje od mitomanskog svetosavlja i epskog pjesništva. Pored toga, militantna Srpska pravoslavna crkva aktivno učestvuje u pripremama za popis, sa namjerom da ostvari svoj dugo željeni cilj - urušavanje Crne Gore. Takođe, širom Crne Gore postavljaju se bilbordi različitog sadržaja koji veličaju srpstvo i „srpski svet“. Moramo biti svjesni da priprema popisa u državi koja pati od konstantne političke nestabilnosti predstavlja još jedan opasan pokušaj destabilizacije Crne Gore. Ciljevi velikosrpskih, velikoruskih i krugova militantne i destruktivne SPC trebaju biti pažljivo analizirani i razmotreni.

CILJ POPISA UNIŠTENJE NACIONALNOG BIĆA CRNOGORACA I CRNE GORE KAO GRAĐANSKE I MULTIETNIČKE DRŽAVE: Glavni cilj opasnih i militantnih velikosrpskih krugova i njihovih eksponenata tokom popisa je predstaviti Crnu Goru kao “srpsku državu. “ U toj, po njima, “srpskoj državi“, važno je učiniti sve kako bi se nacionalno biće građanske, multietničke i slobodne Crne Gore uništilo i razorilo, te kako bi se predstavilo da je srpska nacija dominantna. Pored toga, njihov cilj je da naruše državni kontinuitet njene nezavisnosti. Popisom se želi postići veći i jači uticaj kako bi se Srpska pravoslavna crkva predstavila kao jedina, dok bi se Crnogorska pravoslavna crkva marginalizovala. Pored toga, njihov cilj je uništenje crnogorskog jezika i njegova marginalizacija. Nakon popisa, aktuelna politička većina bi učinila sve da institucije kao što su Fakultet za crnogorski jezik i književnost budu ugašene, kao svetionik koji svijetli u ovoj sveprisutnoj tami i moralnom posrnuću političkih negatora svega što čini Crnu Goru posebnom i jedinstvenom. Ideološka propaganda koja nam svakodnevno dolazi iz Beograda pokazuje svoj zlokoban stav prema svemu što čini našu državu posebnom i građanskom. Konstantno se sprovodi nacionalno, jezičko, crkveno-vjersko identitetsko '“posrbljavanje“, a mržnja se širi prema drugom i drugačijem. Pored toga, mlade generacije se usmjeravaju u potpuno pogrešnom pravcu i vaspitavaju pod uticajem krilatica “srpsko-ruskog sveta i svetog Kosova.“

Budućnost je neizvjesna i nesigurna s obzirom na nove izazove pred Crnom Gorom. Veoma je važno zaštititi sve vitalne i nacionalne crnogorske interese u ovom vremenu. Velika je obaveza Evrope da se uključi u sve predstojeće procese kako bi se spriječile nove tenzije i opasni putevi potiskivanja Crnogoraca, crnogorske nacije i manjebrojnih naroda. Jednom za svagda se mora zapečatiti sudbina svih velikosrpskih i velikoruskih krugova koji svojom opasnom i tendencioznom politikom žele da unište i sruše Crnu Goru. Pored toga, konstantno izazivanje nemira na prostorima Zapadnog Balkana odgovara Vučiću, njegovim saradnicima i onima koji „žive“ za politiku rata i sukoba što su nam nedavno dešavanja na Kosovu i pokazala. Međunarodni faktor mora se što prije uključiti u popis ali i svi indipendistički i demokratski krugovi u Crnoj Gori. Posljedice mogu biti dugoročne i nesagledive ako dozvolimo kelonacionalistima i SPC da sprovedu svoju zamisao čiji scenario je odavno pripremljen. NEMAMO PRAVO I NE SMIJEMO ĆUTATI JER JEDNA JE DRŽAVA KOJOJ PRIPADAMO I NJENO SVETO IME!!!

VRHOstali prilozi:
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
Ostali prilozi istog autora:
» KRICI TIŠINE
11. July 2024 14:47
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
21. June 2024 16:48
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif