Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


DIBIDUS BILMEZI
Procitaj komentar

Autor: Aziz Hurem
Objavljeno: 10. October 2023. 17:10:29
Da li gospoda u vlasti uopće gleda ozbiljne političke emisije na TV, čita štampu i prati medijske portale? Da li oni, uopće znaju, šta njihovi biraći o njima kazuju. Da li makar, nakon intervjua koji daju određenim tv-kućama pogledaju i preslušaju sami sebe šta su to oni i oni drugi rekli u tv-kamere i mikrofone, a po tom i komentare i mišljenja ozbiljnih komentatora. Imaju li oni generalno sluha za narodni puls. Zašto plove u lađi u kojoj su im saputnici oni koji je navode na uzburkano more i buše rupe u istoj kako bi je potopili. Ne mušto je, naivno i suludo od strane istih opraštati i prelaziti preko svih gafova, uvreda, opstrukcija i generalnih proba na nekim entitetskim ili zamišljenim linijama i još uz to udovoljavati zahtjevima antibosanaca dok je lopta stalno kod njih a kazivati u kamere kako će probosanske snage odnosno famozna TROJKA preći u kontra napad i izvući na kraju dobar rezultat. Ne važe u politici gospodine ministre pravila kao u košarci. Nije politika sport. To je mnogo kompleksnija rabota što zahtijeva široko znanje i vještine, umijeće, taktiku, nekada brzinu a nekada sporost i strpljenje. znanje iz povijesti – dakle prošlosti i vizionarstvo tj. da gledate godinu, pet pa i pedeset unaprijed. U politici ne smijete dozvoliti da vas neko požuruje, ucjenjuje, kupuje, postavlja ultimatume, ne smijete se dovesti u situaciju da vam blokiraju odluke, prekidaju sjednice itd itd. Ne smijete ništa na brzinu ni kupiti ni „prodati“. Sve ovo vas gospodo u vlasti prati. Da li vi to vidite ili ne, to ne znamo, ali vidi narod kojem ste obećali da ćete ga izvesti na selamet? A tek kako vas vide oni iz opozicije čiji ste vi i sva vaša klika bili učenici i članovi, nekada. Gospodo Trojanci, vlast ne može i ne smije biti antirazumska, dogmatska niti aprioristička koja ne uzima pouke iz iskustva.

A i onaj drug do tebe (u njegovoj partiji nema gospode tamo se oni drugovima zovu) je za svoj lični šićar ispunio sve zahtjeve Dodika i Čovića uz svesrdno zalaganje visokog meštra za razvlašćivanje Bošnjaka čija misija najviše liči na priču o magarcu i šargarepi. Ne smijete dozvoliti da vam neko nosi mrkvu ispred nosa jer će vas prozvati kolektivnim magarcem ili dibidus bilmezima. Druže premijeru i gluh i ćorav je primijtio da u vašem javnom istupu nema nikakvog čvrstog stava i mišljenja. Sve što kažete je nešto površno i labavo, uvijeno, zamotano, ne jasno, ne definisano, .... Ili vi to stvarno nemate svoj ili partijski stav, ili ne znate ili a što je najprije moguće ne smijete da kažete ono što znate, vidite i mislite – k'o eto biva da vam ne zahature vaši suigraći iz „srpskog sveta“ i „hrvatskog pučanstva“. Pa šta ako vam i „za...ture“ nećete ostat u drgom stanju i neće se rijeka brdu vratit. Bolje vama nego cijeloj Bosni i bosanskom narodu. Svakome, pa i vama je kristalno jasno kako ste došli na čelo federalne vlade. Da imate imalo obraza niste smjeli ni trebali prihvatiti tu poziciju jer iza sebe nemate dovoljan broj glasova. To mjesto vam je osigurao „niski predstavnik“ vašim trojanskim i njegovim ne časnim igrama. Čini nam se da ni vi kao ni vaši trojanci nemate jasnu viziju bosanskog puta. A trebali bi, ako niko a onda vi kao nekakav kvazi pravnik – pretpostavljajući da znate da su se jugoslovenski računi lomili preko bosanskih leđa – da znate nešto iz povijsti i iz prošlog “crvenog uređenja“ kako bi se mogli nositi sa današnjim izazovima. A ovaj put se bosanski, balkanski pa i šire međunarodni računi lome preko bošnjačkih i leđa i glava. Znamo i to, da su vam Europejci obećali otvoriti briselske kapije samo vele nemojte orati duboko – daj malo podignite ralo i popustite dizgine. A šta će Bosni briselski dvori kad će ih tamo zastupati ili za njih a više protiv njih, glasati oni sa tri prsta i još poneki herceg-bosanac. Jer kako sad stvari stoje – sve ide u tom pravcu. Kada vas odnosno nas razvlaste u sopstvenoj državi onda će vam i krila podrezat tako da nećete moć ni poletjeti a kamo li doletjeti do Brisela.

Jedan beogradski novinar reče: Djeca i roditelji su ti kao sjemenka i biljka. Biljka svojim razvojem i rastom uništava i eliminiše sjemenku. Svi vi ili u velikom broju vaši trojanci pa i oni iz cijelog oktet-a koliko vas je nekada bilo ste stasali iz SDA-sjemenke. Samo moramo vas razočarati – niste je uništili niti eliminisali iako ste se obrušili na istu, svi vi onako đuture. Ne želimo hvaliti pa ni kuditi SDA stranku ali prljav veš ako ga je bilo proslijedite tužilaštvu a ne novinarima koji žele napraviti senzaciju i od muhe medvjeda ili često od kafane do kafane nosati tračeve kao stare mahaluše.

×××××
Za BiH u budućnosti postoje samo sljedeća moguća tri scenarija.
1. Da se udovolji Srbiji i Hrvatskoj i da svaka uzme koliko može osvojit i progutat. Taj potez bi odnio još više života nego: 92 – 95. i rastjerao sve one kojima Bosna nije na srcu. Ko god da smišlja i planira tu opciju trba ga pod hitno proglasiti ludim.

2. Da se Bošnjaci putem nekavih van pameti i ne mogućih formula getoiziraju u neku evropsku Gazu – koja bi bila žarište i izvor vječitih balkanskih sukoba – što vjerujemo nije nikom u interesu, i
3. Eliminacija eresa. Gospodo trojanci – sada jal ikada imate priliku da ispravite grešku i nepravdu koju su bjelosvjetski mešetari počinili naspram Bosne i Bošnjaka. Saopćite im da ovakvo ustrojstvo naše milenijske zemlje je ne održivo. Kažite im i to stalno ponavljajte u svakoj prilici na svakom mjestu da su oni od svih jugoslovenskih naroda samo Bošnjacima zavezali ruke dok su drugi imali i viška i oružja i municije. Slobodno im skrešite u brk da su upravo oni odnosno njihovi prethodnici od Bosne napravili i Hercegovinu a evo sada i Republiku Srpsku i još se šuška o nekakvoj čović-republici. Napišite im da, ako imaju imalo svijesti, duše i obraza da Bošnjacima vrate povjerenje u civiliziranu Evropu neka sve učine da eresu odrede rok trajanja. Ako ne znate pitajte Albina Kurtija.
-Čak se šuška, nagađa ili pretpostavlja – pošto sva evropska bulumenta ne može Dodika slomit i privolit an čuva Putinova hatora – da samo Federacija krene europskim putem a eres neka ostane pod ruskom šapom. A to bi onda tek bio kukavičiji posao i dokaz da su Evropa i njezina dva velika brata još davno – dakle po odlasku Turske - naumili Bosnu raščejrečit. Samo ne zaboravite, ako i ukoliko se to desi da ćete vi gospodo iz sadašnje vlasti biti kumovi nestanka Bosne.
Vama su puna usta Bosne ali to nije dovoljno. Prije svega treba vam Bosna biti u srcima i glavama. I mi ne znamo ni jednog bošnjačkog političara koji nije za Bosnu – ali sam na jeziku - jer skoro da vam je uvijek prioritet lična pozicija pa tek onda Bosna.

Uostalom, i sami znate da Bošnjacima kao narodu nije u interesu da se vi političari cijepate i da cijepate glasačko bošnjačko tijelo te da nastupate separatno ni na unutrašnjem ni na vanjskom platou. Prema tome, trebali ste ostati i biti članovi najbrojnije bošnjačke partije a tada bi ste imali najveću snagu u državi i apsolutnu većinu u parlamentu. A predsjednika – ako ne begenišete trebali ste ga promijeniti – a ne rasipati se i cijepati u mini frakcije. Dakle tako i sada ne bi moglo biti ni govora ni šansi ni mogućnosti da se Sud BiH premjesti u Banjaluku, sutra možda da se Finansije premjeste u Mostar, Odbrana negdje drugo itd. – po uzoru na Njemačku – gdje su određena ministarstva u Bonu, Frankfurtu, Štutgartu, Diseldorfu ,.... Ne. Nismo mi za cetralizaciju svih institucija BiH da budu locirane u Sarajevu. Ali tek kada Srbija i njihova bosanska posestrima iskažu katarzu i kajanje zbog počinjenih zločina i genocida u prošlom vijeku u sva tri rata i zatraže oprosta od žrtve i kada Bosna postane građanska država – tek tada se može razgovarati o dislokaciji nekih ministarstava, ali još uvijek samo razgovarati. Kada etnija bude u drugom planu a religija postane privatna i lična stvar i kada u Parlamet BiH i ostale manje rangirane Parlamente budu ulazili parlamentarci e ne veliki Hrvati, Bošnjaci i Srbi koji se pozdravljaju s tri prsta na javnom mjestu , tek tada može biti govora o nekim potezima koje potežu normalne države i normalna društva. Do tada morat ćemo još dugo počekati.

VRHOstali prilozi:
» TURBO FOLK U KNJIŽEVNOSTI
Said Šteta, književnik i novinar | 12. April 2024 15:22
» ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
Sead Zubanović | 11. April 2024 18:12
» IN MEMORIAM SAFET-SAJO SIJARIĆ (1952-2024)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. April 2024 00:15
» GAZA - OTETO PRAVO NA ŽIVOT I SLOBODU
Hfz. Haris Kalač | 10. April 2024 04:45
» VEDRINA I MUDROST DR. HUSEINA DŽANIĆA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 08. April 2024 21:55
» GAZA - HRONIKA DANA 152: PORUKA AMERICI OD BOSANSKOG PRIJATELJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2024 14:33
» SVETOST LAŽI – NOVA OBJAVA U SVETOJ ZEMLJI
Dr. Sead Alić | 07. April 2024 05:54
» DŽAVID (HAMZA) HAVERIĆ (1920-1941)
Akademik dr. Džavid Haverić | 07. April 2024 05:27
» MONSTRUMI KOJI SU UBILI DVOGODIŠNJU DANKU
Esad Krcić | 05. April 2024 13:53
» KO JE U BIH UGROŽEN, A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?
Zijad Bećirević | 03. April 2024 16:32
» BOSANCI, NAŠI VRLI, DA LI SE RODIO JUNAK DA OTPREMI NA SMETLJIŠTE OVO ZLO NAŠE BOSNE I HERCEGOVINE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 03. April 2024 16:14
» DOSTOJEVSKI U GAZI
Dr. Sead Alić | 29. March 2024 23:21
» ŠTA LI SU NAM TO NAPISALI DRAGAN I MILORAD, PORUKOM SA ZIDA PLAČA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 28. March 2024 14:47
» DA LI JE BOSNA I HERCEGOVINA ZAISTA „NEMOGUĆA ZEMLJA“?
Mehmed Meša Delić | 26. March 2024 16:43
» PRIJEDORSKA RAMAZANSKA SJEĆANJA
Samir Hadzalić | 25. March 2024 15:26
» PLAĆENE UBOJICE BOŠNJAŠTVA
Sead Zubanović | 24. March 2024 13:46
» UMJETNIKOV COGITO
Faruk Dizdarević | 22. March 2024 14:00
» IZLOŽBA „OTETA ZEMLJA“
Akademik Džeko Hodžić | 21. March 2024 14:05
» NESPAŠAVANJE HERCEGOVINE, LIČI NA VELEIZDAJU "TROJKE"
Nada Starijaš Al Issa | 21. March 2024 13:56
» NIČIJI DANIS TANOVIĆ
Šemso Agović | 21. March 2024 13:40
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE SUDBINE
13. December 2023 14:15
» ŠOK
24. November 2023 14:29
» DAVID I GOLIJAT
09. November 2023 13:17
» IDE MILE LAJKOVAČKOM PRUGOM
22. August 2023 21:03
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
22. November 2022 16:57
» ... […] ROBOVI BITI NEĆEMO
18. October 2022 17:08
» EVROPA JE KUKAVICA
29. July 2022 15:37
» RASIZAM
15. June 2022 13:27
» KO JE KOGA PRAVIO?
01. June 2022 13:37
» MEZARI I MEZARISTANI
23. May 2022 18:11
» BAJRAMSKA BESJEDA
02. May 2022 00:44
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif