Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


REISUL-ULEMA: OTKRIJMO SNAGU NAŠEG NASLIJEĐA, PREPOZNAJMO GA I IZNOVA AFIRMIRAJMO
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 29. September 2023. 17:09:25
U povodu svečanog otvorenja izložbe „Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne“, koje će biti održano 11. oktobra u Sarajevu, reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Reisul-ulema je, obraćajući se prisutnim vjernicima, kazao da su, nadahnuti islamom, nastajali veliki civilizacijski i izvanredni kulturni dosezi Bošnjaka svuda gdje su živjeli i djelovali, te da uprkos velikoj destrukciji ukupnog naslijeđa i spomenika islamske kulture, i danas ostaci islamskog naslijeđa i rezultati muslimanskog duha u savremenosti snažno oplemenjuju ove prostore i čine ih posebnim.

„Kultura i kulturna baština odraz su ukupnosti života. U kulturi se manifestira ono što jedan narod jeste, njegov duh, karakter, navike i sve ostalo. Naša islamska kultura je bogata, slojevita i specifična. Bošnjačko kulturno naslijeđe, snažno određeno islamom, veliki je miraz uma i truda mnogobrojnih vrhunskih učenjaka, pronicljive uleme, šejhul-islama, velikih državnika, raskošnih umjetnika, arhitekata i književnika“, naveo je reisul-ulema.

Podsjetio je da se krajem 16. i početkom 17. stoljeća desila „naša afirmacija, kada su naši ljudi činili sami vrh intelektualne elite tada najveće i najmoćnije imperije na svijetu“. Dodao je da je to vrijeme dominacije velikih vezira Bošnjaka, velikog broja vezira nižeg ranga i namjesnika koji su operativno i konceptualno vodili globalne procese i upravljali svjetskom historijom.


„Prisjetimo se da je Safvet-beg Bašagić naveo imena preko 680 Bošnjaka istaknutih u različitim sferama u Carstvu, Mehmed Handžić predstavio više od 200 učenjaka i pjesnika, Hazim Šabanović više stotina književnika na orijentalnim jezicima, a u Leksikonu bošnjačke uleme navode se biografije 1.859 alima, među kojima i dvojice šejhul-islama: Mustafe efendije Balića iz Foče i Mehmeda Refika efendije Hadžiabdića iz Rogatice. Iako smo bili izloženi nepojmljivoj destrukciji i genocidu, nismo uzvraćali. Naprotiv, spašavali smo i svoje i tuđe graditeljsko, duhovno i intelektualno naslijeđe, štitili svoje komšije i pokazali vrhunska djela čovjekoljublja“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.
Istaknuo je da veliki i značajan dio te naše velike kulturne baštine, slavne prošlosti i produktivne sadašnjosti možemo vidjeti i spoznati ukoliko posjetimo veliku izložbu u Sarajevu pod nazivom „Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne“, koja će trajati do 18. novembra.

„Na njoj se na sveobuhvatan način prikazuje višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom i javnom životu Evrope, predstavlja naše važne doprinose u različitim oblastima djelovanja, doprinos razvoju Bosne i Hercegovine, prezentira islamska umjetnost i umjetničke forme, sadržaji i izrazi inspirirani islamskim osjećanjima i razumijevanjem lijepog, te pokazuje kultura islama u Bosni i Hercegovini. To je mjesto susreta naše prošlosti i sadašnjosti, onoga što smo bili, što jesmo i čemu težimo. Učimo sami o sebi ono što jesmo, umjesto da nas drugi uče onome što oni misle da jesmo! Zato i treba da odemo i pogledamo ovu jedinstvenu istinu o nama“, kazao je reisul-ulema.
Podsjećajući da Kur'an na više mjesta poziva muslimane da putuju po svijetu i vide šta je ostalo iza onih koji su prije živjeli i da od njih pouku uzmu, naglasio je da je cilj i svrha ovih poziva uzimanje pouke i poruke iz onoga što je bilo i što se dešavalo. U tom kontekstu, pozvao je vjernike da uče iz prošlosti.

„I mi moramo da učimo iz naše prošlosti o onome što je u njoj bilo teško ali i onome što je zalog našega ponosa i opstanka i da tu tražimo inspiraciju za velika djela i jačanje našeg zajedništva i identiteta. Otkrijmo snagu našeg naslijeđa, prepoznajmo ga i iznova afirmirajmo kao kulturnu vrijednost najvišeg ranga“, poručio je danas reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.
Hutba je pročitana i u drugim džamijama.

Podsjećamo, multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta „Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif