Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


XLVI PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XXI LIKOVNA KOLONIJA“PLAVSKO JEZERO“
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 27. September 2023. 18:09:03
Plav to magično mjesto đe spoj kultura, jezika, prirodnih ljepota i ove godine je domaćin tradicionalnih 46. Plavskih književnih susreta i 21. Likovne kolonije “Plavsko jezero.“ Nema mjesta koje na ljepši način odslikava kulturu, multikulturu, književnost, poeziju, likovnu umjetnost i etičnost na prostorima regiona nad tom magijom Plavskog jezera i lanca prokletijskih planina. Zato i ne treba da čudi što je ovo mjesto bilo inspiracija za mnoge pisce i likovne umjetnike kako iz regiona tako i zavičajne. Ove godine imaćemo priliku da pratimo i slušamo pisce, književne i likovne stvaraoce iz sljedećih država. Pored Crne Gore kao države domaćina tu su gosti iz: Srbije, BiH i Kosova.

Direktor Centra za kulturu “Husein Bašić“ koji je prepoznat kao jedan od najboljih promotera kulture na sjeveru Crne Gore u kratkoj izjavi kaže:
"Pred nama su 46. Palvski književni susreti i 21. Likovna kolonija. Godine trajanja ove manifestacije najljepša su potvrda trajnosti i vrijednosti kulture. Plav je kroz svoje stvaraoce, naše goste postao mjesto đe kultura živi. Uspjeli smo i ove godine da okupimo eminentna imena iz svijeta kulture i umjetnosti. Podršku našim programima su pružili: Ministarstvo kulture i medija i Opština Plav. Svi naši programi budu veoma posjećeni i na taj način čuvamo bogatu kulturnu baštinu, gradeći mostove kulture i prijateljstva među narodima i državama. Nastavili smo tradiciju višedecenijsku a to je i velika odgovornost i obaveza. Opština Plav ovom manifestacijom pozicionira sebe kao repreznetativnu kulturnu destinaciju koja će i dalje inspirisati sve poslenike pisane riječi i umjetnosti“

U četvrtak 28. 09. 2023. godine je početak 21. Likovne kolonije. Majstorsku ljepotu kičice imaće priliku da predstave likovni umjetnici: Hilmo Feratović, Kaltrina Hoti, Žarko Plavšić i Vuk Marsenić (Crna Gora); Islam Hasić (Srbija); Mirsad Masal i Ilonka Jasak (BiH).


U četvrtak 28.09. 2023. godine, sa početkom u 19 časova počinje program: "Naš Zogović“ o poeziji Radovana Zogovića govoriće eminentna imena kulture u Crnoj Gori akademici: Zuvdija Hodžić, Rajko Cerović i Pavle Goranović.

U petak 29. 03. 2023. godine. sa početkom u 10 časova je posjeta dječjih pisaca školama. U sklopu istog dana sa početkom u 18: 30 je veče Zavičajnih pisaca u kojoj učestvuju: Kaltrina Hoti, Zuvdija Hodžić i Senadin Pupović.

U 19. časova počinje program posvećen stvaralaštvu velikog pisca Huseina Bašića. O djelu velikog pjesnika i pisca govoriće: akademici Elbisa Ustamujić-BiH, akademik Zuvdija Hodžić, prof. dr Alija Pirić-BiH, Atvija Kerović direktor Almanaha. Dok će konponovane pjesme Senada Gačevića iz antologije Huseina Bašića izvoditi grupa: "O DIVE BEL CANTO.“

U subotu sa početkom u 18. časova biće promovisana knjiga ,,Naša rijeka“ autora Esad Kočana. Promoteri knjige biće: dr Milan Popović, prof Džemo Redžematović i Senada Đešević. Centralno i zuavršno veče manifestacije je predviđeno za 19 časova svoju poeziju govoriće: Zuvdija Hodžić, Kaltrina Hoti, Senadin Pupović, Jelena Jovetić, Slava Vojinović, Božidar Proročić, Sulejman-Beća Kujević, Dijana Tiganj-Mehović, Bogić Rakočević, Jelena Božović, Saša Lješković, Hajredin Kovači, Šejla Hoti Kajić (CG); Golub Jašović i Slavica Jovanović (SRB); Emina Selimović (BiH); Prof. dr Shjqri Gaslica i prof Agim Berisha (KS).

VRHOstali prilozi:
» AŠK NA MIZANU - INSPIRATIVNO POETSKO BISERJE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 31. May 2024 15:57
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
Ostali prilozi istog autora:
» KRICI TIŠINE
11. July 2024 14:47
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
21. June 2024 16:48
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif