Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


LJEVAKOVIĆ: VJEROVJESNIKOV ŽIVOTOPIS NAJBOLJA INSPIRACIJA I PODSTREK ZA VJERNIKE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 22. September 2023. 14:09:23
SARAJEVO, 22. SEPTEMBAR 2023. (MINA) – Povodom Mevluda - rođenja poslanika Muhammeda, a.s., zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a hutba je pročitana i u drugim džamijama.
Obraćajući se prisutnim vjernicima, zamjenik reisul-uleme podsjetio je da je naša tradicija u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim dijelovima svijeta, da se tokom mjeseca rebi'ul-evvela, a posebno na dan Mevluda, učenjem mevluda, predavanjima i drugim prigodnim programima prisjećamo životopisa, lika i djela poslanika Muhammeda, a.s.

„Mevludskim stihovima osvježavamo naše znanje i pamćenje o najvažnijim činjenicama i događajima iz njegova života, njegovim karakternim crtama i odlikama te ključnim porukama njegove poslaničke misije. Njegov časni sunnet kao praktična primjena učenja sadržanih u Kur'ani-kerimu nosi trajnu poruku i nepresušnu nadu za sve njegove sljedbenike i pripadnike ummeta. Muhammed, a.s., nije samo poslanik jednog vremena i prostora; on je poslan kao milost svim ljudima i svjetovima“, kazao je Ljevaković.

Dodao je da je „Muhammedovo, a.s., poslanje u cjelini snažan podsjetnik da Allahova milost, koju Njegov Miljenik donosi svojim učenjem i najvišim etičkim vrlinama i koja je s njegovim poslanstvom poprimila karakter sveopćeg dobra, nije i ne može biti bilo čije ekskluzivno vlasništvo i pojedinačna privilegija“.


„Svevišnji je u Kur'anu poručio da On najbolje zna kome povjerava poslanstvo Svoje. Svojom mudrošću Muhammeda, a.s., je odabrao i pripremio za misiju Pečatnog vjerovjesnika. Samo osoba izuzetnih moralnih osobina i odlika mogla je biti odabrana za tu zadaću“, istaknuo je Ljevaković.

Kako je naglasio, cjelokupnim svojim životom, moralom, ponašanjem, odnosom prema Allahovim uputama i poslaničkoj zadaći, prema sebi i drugima, ustrajnom i nepokolebljivom borbom za istinu i pravdu, slobodu i dostojanstvo čovjeka, borbom protiv svakog vida nasilja i zuluma, zalaganjem za društvenu solidarnost i slogu, Muhammed, a.s., svjedočio je i potvrđivao iskrenost svoga poziva i dosljednost u vršenju svoje misije.

„Ljudi s kojima je živio i poslovao i prije poslanstva prepoznavali su u njemu povjerljivog i pouzdanog čovjeka i tim nadimkom su ga oslovljavali – El-Emin. Zbog svega navedenog i brojnih drugih odlika koje je teško i nabrojavati u jednoj hutbi, Svevišnji ga je u Kur'anu oslovio 'divnim uzorom' (usvetun hasenetun) 'za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje' (Ahzab, 21)“, naveo je Enes-ef. Ljevaković.

Podsjetio je da ne postoji gotovo nijedan bitan aspekt ljudskog života, bilo da je posrijedi radostan ili tužan događaj, lagodan ili tegoban momenat, koji ovaj odabrani Allahov Poslanik nije iskusio.

„U njegovom srcu nije bilo mjesta za pesimizam, očajavanje i malodušnost. A u radosti, uspjehu i blagodatima su skromnost, zahvalnost i umjerenost bili njegov obrazac ponašanja. Oholost, osionost, obijest i razmetljivost nisu imale pristup njegovom srcu i duši. Duboko je bio svjestan ljudskih slabosti, moralnih posrtaja i sklonosti griješenju. Vjerovao je da se ljudsko srce može promijeniti samo lijepom riječju, dobrotom i lijepim postupkom. Ashabe je savjetovao da budu milostivi prema onima na Zemlji, pa će se i njima smilovati Onaj na nebesima. Naglašavao je važnost principa umjerenosti i olakšavanja“, naglasio je Ljevaković, dodavši da vratiti se moralnom liku Poslanika, slijediti i primjenjivati njegovu uputu, znači postati dio zajednice za koju Kur'an kaže: "Vi ste ummet najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćajte, i u Allaha vjerujte." (Ali 'Imran, 110).

Ocijenio je da je i danas čovječanstvo, koje se već duži vremenski period nalazi u teškoj moralnoj i društvenoj krizi, u nasušnoj potrebi za Muhammedovim, a.s., vjerovjesničkim naslijeđem i učenjem.
„Ono je i danas poticajan i inspirativan primjer za pozitivne lične i društvene promjene, za popravljanje stanja u svakom pogledu. A Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok on ne promijeni sebe, svoj odnos prema Stvoritelju, životu i vjeri. Mevlud, kojim osvježavamo i produbljujemo naše znanje o životopisu vjerovjesnika Muhammeda, a.s., kojim snažimo našu ljubav i privrženost njegovoj ličnosti i misiji, ukazuje nam na put koji trebamo slijediti u našem suočavanju s mnogobrojnim ovovremenim izazovima i problemima poput materijalističkog gledanja na život, hedonizma, nasilja, društvene nejednakosti, svađa i podjela, sebičnosti i uskogrudnosti, rasizma i ksenofobije, neodgovornog odnosa prema prirodi i njenim resursima, snažnog utjecaja društvenih mreža na ljudsko ponašanje i društvene odnose sa svim njihovim pozitivnim i negativnim implikacijama“, kazao je on.

Poručio je da su „Vjerovjesnikov životopis, njegov moral, odgojne metode, ponašanje i odnos prema ljudima, njegove riječi i djela, o kojima se mnogo govori tokom mjeseca mevluda, najbolja inspiracija i podstrek za sve vjernike i vjernice da vlastite riječi i djela usklade s njegovim primjerom i sunnetom za svoju dobrobit i dobrobit svih ljudi“.

VRHOstali prilozi:
» NLO IZNAD SARAJEVA
Ekrem Čelebić | 27. November 2023 19:38
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. November 2023 23:29
» INTERNACIONALNI KONCERT MELODIJE EVROPE
Samir Hadzalić | 24. November 2023 00:40
» NEOPJEVANI KORČULANSKI KAMENOKLESARI
Selena Seferović | 19. November 2023 21:59
» NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2023 14:44
» RIFAT ALIHODŽIĆ - UMJETNOST, ARHITEKTURA I BORBA ZA BOŠNJAČKI IDENTITET
Božidar Proročić, književnik i publicista | 30. October 2023 13:31
» MOSTARSKA NACIONALISTIČKA IGRA GRADONAČELNIKA KORDIĆA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 27. October 2023 21:32
» TEŠKO JE BITI ČOVJEK, A JOŠ TEŽE BITI LJUDINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. October 2023 16:45
» VELOLUČKI KILT, 2022.
Selena Seferović i Drago Batar | 20. October 2023 03:56
» NOVI ROMAN MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA O GLADI I PRAVDI
Bošnjaci.Net | 18. October 2023 15:19
» CHICAGO: INTERNACIONALNI KONCERT “MELODIJE EVROPE”
Samir Hadzalić | 16. October 2023 14:12
» IN MEMORIAM HEDIJA GANIĆ-PROFESORICA RAZREDNE NASTAVE (1949-2023)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. October 2023 14:05
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK NEJRE HRUSTANBEGOVIĆ EDRENIĆ
Emir Ramić | 11. October 2023 16:21
» POPIS U CRNOJ GORI IZMEĐU STATISTIKE I POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10. October 2023 20:09
Ostali prilozi istog autora:
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
27. November 2023 16:01
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif