Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ERDOGAN NA 78. SJEDNICI GS UN-A: KSENOFOBIJA, RASIZAM I ISLAMOFOBIJA NA NEPRIHVATLJIVOM NIVOU
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 20. September 2023. 14:09:17
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su nivoi rasizma, ksenofobije i islamofobije dosegnuli opasnu tačku prijeloma, javlja Anadolu.

“Rasizam, ksenofobija i islamofobija, koji se šire poput virusa posebno u razvijenim zemljama, dostigli su nepodnošljiv nivo“, rekao je Erdogan u svom obraćanju na 78. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Erdogan je upozorio da su znaci ksenofobije, rasizma i islamofobije koji prerastaju u novu krizu dostigli alarmantne razmjere u prošloj godini.

Navodeći da govor mržnje, polarizacija i diskriminacija nedužnih ljudi vrijeđaju javnu savjest u svim krajevima svijeta, turski lider je kazao da se populistički političari u mnogim zemljama i dalje igraju vatrom podstičući ove opasne trendove.

“Mentalitet koji podstiče gnusne napade na časni Kur'an u Evropi, dopuštajući ih pod krinkom slobode izražavanja, zapravo zamračuje njenu vlastitu budućnost“, rekao je Erdogan.

On je naglasio da će Turkiye nastaviti podržavati inicijative za borbu protiv islamofobije na svim platformama, posebno na platformama UN-a, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i Organizacije islamske saradnje (OIC).

Erdogan je također pozvao svjetske lidere, za koje je rekao da odbacuju takve napade na svete vrijednosti, da podrže borbu Turkiye.

Turkiye očekuje da EU ispuni svoje obaveze prema njoj

Turki predsjednik je dalje kazao da njegova zemlja očekuje da Evropska unija (EU) ispuni svoje dugo zanemarene obaveze prema Ankari.

“Sve složenija priroda regionalnih i globalnih izazova ukazuje na to da postoji potreba, sada više nego ikad, da se unaprijede odnosi Turkiye i Evropske unije na zdravim osnovama“, rekao je Erdogan.

On je kazao da se prvenstveno mora okončati ambivalentni stav EU-a prema Turkiye.

Opasnosti eventualne intervencije u Nigeru

Turski predsjednik oštro je upozorio međunarodnu zajednicu na potencijalne posljedice u slučaju bilo kakve vojne intervencije u Nigeru, naglašavajući rizik od dublje nestabilnosti za tu naciju i cijeli region Sahela.

Erdogan je naglasio da se Sahel suočava s ozbiljnim političkim, ekonomskim, socijalnim i sigurnosnim izazovima.

“Svaka vojna intervencija u Nigeru rizikuje da ovu zemlju i cijeli region gurne u dublju nestabilnost. Nadamo se da će Niger, koji je prolazi kroz težak period izazova, postići ustavni poredak i demokratsku upravu što je prije moguće“, kazao je Erdogan.

Karabah je teritorij Azerbejdžana

Komentirajući posljednja dešavanja u Karabahu i azerbejdžansku antiterorističku operaciju s ciljem uspostave ustavnog poretka, Erdogan je jasno poručio da je Karabah teritorij Azerbejdžana, te da nametanje bilo kakvog drugog statusa tom regionu nikada neće biti prihvaćeno.

“Mi smo od početka podržavali pregovarački proces između Azerbejdžana i Jermenije. Međutim, vidimo da Jermenija nije u potpunosti iskoristila ovu istorijsku priliku“, rekao je Erdogan.

On je dodao da Turkiye očekuje da će Jermenija ispuniti svoje obaveze, posebno one koje se odnose na otvaranje koridora Zangezur, ključnog planiranog nesmetanog puta kroz jermensku teritoriju koji povezuje Azerbejdžan sa eksklavom Nahičivan.

Dodao je da bi sada primarni cilj trebao biti miran suživot svih, uključujući i Jermene, na teritoriji Azerbejdžana.

“Turkiye podržava korake Azerbejdžana za očuvanje njegovog teritorijalnog integriteta“, rekao je Erdogan.

Hitno potrebna reforma institucija Vijeća sigurnosti UN-a

Pozdravljajući 'novu agendu za mir' šefa UN-a Guterresa, Erdogan je kazao da je Republika Turkiye pokrenula brojne inicijative za jačanje mira i stabilnosti.

“Vijeće sigurnosti UN-a više nije garant svjetske sigurnosti, već je postalo bojno polje za političke strategije pet zemalja“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je naglasio da je neophodno brzo restrukturirati institucije koje su pod okriljem UN-a odgovorne za uspostavu i zaštitu sigurnosti, mira i dobrobiti svijeta.

Erdogan je također kazao da Turkiye nastavlja i jača napore ka okončanju rusko-ukrajinskog rata diplomatskim putem i dijalogom, na temelju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine

Komentirajući rat u Siriji i političku i sigurnosnu krizu u Iraku, Erdogan je poručio da Turkiye poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda i da nema aspiracije na bilo čiji teritorij.

“Najveća prijetnja cjelovitosti i političkom jedinstvu Sirije je podrška terorističkim organizacijama koju pružaju sile s interesima u vezi s tom zemljom“, kazao je Erdogan.

Dodao je da zemlje koje nastavljaju raditi sa terorističkim organizacijama isključivo za svoje političke i ekonomske interese nemaju pravo žaliti se na terorizam. Dodao je da mu je dosta licemjerstva onih koji za svoje političke ciljeve koriste terorističku organizaciju ISIS i druge terorističke grupe kao paravan.

O bliskoistočnom konfliktu između Palestine i Izraela je kazao da je trajni mir na Bliskom istoku moguć samo konačnim i mirnim rješenjem problema između dvije države.

“Bez uspostave nezavisne palestinske države na njenoj teritoriji u granicama iz 1967. godine, teško da i Izrael može uspostaviti željeni mir i sigurnost“, poručio je Erdogan.

Erdogan je također poručio da Turkiye aktivno podržava proces dijaloga između Srbije i Kosova, kao i da podržava izgradnju trajne stabilnosti na Balkanu.

Erdogan je na kraju govora pozvao međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Turske Republike Sjeverni Kipar i uspostavi diplomatske, političke i ekonomske veze.

Foto: Fatih Aktaş / AA

VRHOstali prilozi:
» U SARAJEVU PROMOCIJA ROMANA "MJESEC JE OTKRIO TAJNU"
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 17:03
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 14:30
» IZRAELSKI RATNI ZLOČINI NE BI TREBALI OSTATI BEZ ODGOVORA
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2023 14:08
» BRAZILSKI PREDSJEDNIK U BERLINU: CIVILI PLAĆAJU CIJENU RATA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 21:51
» EKONOMSKI PATRIOTIZAM - KUPUJMO DOMAĆE
Abdulah Daul | 04. December 2023 18:57
» PREMINUO PISAC I PJESNIK HADŽEM HAJDAREVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 14:56
» VELIKI BROJ POGINULIH U IZRAELSKIM NAPADIMA NA POJAS GAZE TOKOM NOĆI
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2023 13:01
Ostali prilozi istog autora:
» OSTAJEM U GAZI DO POSLJEDNJEG DAHA
02. December 2023 15:16
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif