Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


NESIB-EF. HADŽIĆ, predsjednik Udruženja Ilmije
UDRUŽENJE ILMIJJE KROZ 111 GODINA POSTOJANJA POSVEĆENO PRUŽANJU PODRŠKE ČLANOVIMA U NJIHOVOM MISIJSKOM RADU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 19. September 2023. 19:09:19
Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, u septembru i oktobru nizom aktivnosti obilježava 111. godišnjicu postojanja i djelovanja.
Kako je za Agenciju MINA izjavio predsjednik Udruženja Nesib-ef. Hadžić, nastanak ovog udruženja 1912. godine je bio potreba i izraz tadašnjih imama, vjeroučitelja, šerijatskih kadija, da se udruže kako bi tako bili artikulirani njihovi stavovi, težnje i problemi koje su imali.

„Oni su već tada shvatili da se moraju udružiti kako bi se njihov glas čuo, kako bi mogli da izraze neke potrebe i iznesu određene stavove prema trećim licima. Posebno kako bi se njihov glas čuo spram trenutne vlasti. Dolaskom Austro-Ugarske imami su ipak bili u određenom tranzicijskom prostoru. Ambijent u kojem su imami radili se značajno promijenio odlaskom turske vlasti. Udruženje ilmijje je u svoje statutarne zadatke ugradilo da će se boriti za prava imama, vjeroučitelja, kadija, i svih onih koji su tada bili članovi Udruženja“, naveo je Hadžić.

Udruženje ilmijje je imalo različite uloge u različitim periodima, dodao je Hadžić, jer su političke, društvene okolnosti bile drugačije, a ambijent u kojem su radili je trasirao rad Udruženja.

„Bili su različiti načini djelovanja, ali sigurno da je Udruženje ilmijje bilo posvećeno pružanju podrške imamima i drugim članovima u njihovom misijskom radu. Bilo je perioda kada Udruženje nije radilo u punom kapacitetu, bilo je mijenjanja imena, ali je ideja, suština, ostala ista. Posebno želim naglasiti da su statutarni zadaci utvrđeni na prvoj skupštini Udruženja ilmijje 1912. godine do danas takvi, jer su oni univerzalni, imaju univerzalnu poruku vezanu za stalež koji mi predstavljamo“, kazao je Hadžić.

Također, govorio je i o ulozi Udruženja ilmijje u vremenu u kojem danas živimo.

„Udruženje ilmijje Islamske zajednice danas je na drugačiji način postavljeno u odnosu na ranije periode, upravo zbog onog što sam ranije kazao - jer društvo kao živ proces na određeni način trasira rad Udruženja. Danas Udruženje djeluje u slobodnom, demokratskom društvu, pozicionirano je unutar Islamske zajednice, ali potpuno slobodno, ima svoju strukturu, svoje odbore, svoja tijela. Imamo partnerski odnos s Islamskom zajednicom, jer smo dio Islamske zajednice. Ali taj liberalan, slobodan odnos, doprinosi da se pojavljuju kreativne ideje kroz Udruženje, koje su rezultirale raznim projektima“, naglasio je on.

Dodao je da su po postavljenju tu, kako kroz historiju, tako i danas, da ukažu na probleme imama i drugih članova, te da daju prijedloge kako da isti budu riješeni.

„Udruženje ilmijje kroz svoje aktivnosti ima priliku da istražuje probleme, da na senzibilniji način radi na edukaciji imama i njihovoj pripremi za nove izazove, kojih je puno, te da predlaže Rijasetu Islamske zajednice određena rješenja“, kazao je on.

Nesib-ef. Hadžić je najavio i da je prva aktivnost u okviru obilježavanja 111. godišnjice promocija knjige „Imami Srebrenice 1992-1995 - memorizacija kao zavjet i opomena“ autora Alije efendije Jusića, koja će biti održana sutra, 20. septembra, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, s početkom u 14.30 sati.

„Ove godine počinjemo malo ranije, promocijom ove važne knjige. Alija-ef. Jusić je bio imam u Srebrenici u tom periodu, kasnije i vojni imam, trenutno u penziji. Zajedno s Institutom za društvena i religijska istraživanja i Gazi Husrev-begovom bibliotekom smo pripremili nešto drugačiju promociju, koja će biti rađena s naratorima, glumcima, prikazat ćemo neke isječke iz tog perioda iz Srebrenice. Bit će ugodno pratiti tu promociju i pozivam sve koji žele da čuju priču o imamima Srebrenice da prisustvuju“, poručio je Hadžić.

Nakon promocije knjige u Sarajevu uslijedit će i niz drugih aktivnosti na više lokacija.
„Drago mi je da iz godine u godinu u okviru obilježavanja godišnjice Udruženja imamo sve više sadržaja. Ove godine ćemo imati nekih sedam ili osam aktivnosti, koje su zavrijedile malo veću pažnju. Drago mi je da i naši odbori na terenu organiziraju određene sadržaje i ukazuju na činjenicu da je 111. godišnjica, ali i da na nivou Glavnog odbora širimo aktivnosti, jer Udruženje sigurno ima šta kazati i pokazati“, zaključio je Nesib-ef. Hadžić.

Svečana akademija povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice bit će održana 28. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 14.00 sati.

VRHOstali prilozi:
» DIJALOG NEMA MORALNO PRIHVATLJIVU ALTERNATIVU
MINA | 06. December 2023 18:24
» OSTAJEM U GAZI DO POSLJEDNJEG DAHA
Anadolu Agency (AA) | 02. December 2023 15:16
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
MINA | 27. November 2023 16:01
» IZRAEL SVAKOGA KO PODRŽAVA PALESTINU TRETIRA KAO "TERORISTU"
Anadolu Agency (AA) | 08. November 2023 18:18
» JEDAN OD NAJŽEŠĆH RATOVA I MJESTO GDJE ISTINA UMIRE
Anadolu Agency (AA) | 31. October 2023 13:11
» MONSTAT KAO FILIJALA SPC
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. October 2023 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
27. November 2023 16:01
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif