Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA – 466 GODINA MUDROSTI I OPSTOJNOSTI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. September 2023. 13:09:18
Karađoz-begova medresa u Mostaru je danas, 18. septembra 2023. godine, obilježila 466 godina od osnivanja i 28 godina od reaktiviranja svog rada.

Obilježavanje ovog značajnog datuma upriličeno je u atriju Karađoz-begove medrese, a svečani program izveli su učenici i učenice najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Programu su prisustvovali mr. Salem-efendija Dedovič, muftija mostarski, profesori, odgajatelji, uposleni i učenici Karađoz-begove medrese, a koji su se zajedno podsjetili značaja i uloge Medrese u vremenu i prostoru na kojem ona djeluje, ali i njene važnosti za mladost našeg naroda.

Tim povodom i u tom kontekstu poruku je uputio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i diplomant prve poslijeratne generacije.


“Ovaj dan, 18. septembar, nastavak je naše bogate historije, tradicije, dan kada je rad Karađoz-begove medrese reaktiviran nakon 77 godina pauze. Zapravo, mi danas obilježavamo 466 godina obrazovanja koje ima u naslijeđe islamsku kulturu i tradiciju u našem gradu i gdje je tadašnja Karađoz-begova medresa bila preteča visokog obrazovanja u Mostaru i Hercegovini. Ovdje smo čuli ajete sure Alek i riječi u kojima je poziv na nauku, obrazovanje. Želio bih da nam to bude moto i vodič, da budemo jaka i institucija, ali i da budemo jaki pojedinci. Svako od vas treba da uloži svoj maksimum kako bi bio što bolji učenik, što bolji čovjek, da hairli prođe kroz ovu školu, da hairli nastavi školovanje na nekom od univerziteta i da bude Bošnjak i Bošnjakinja koji će svoj emanet čuvanja vjere i domovine, ako Bog da, ispuniti i prenijeti na buduće generacije”, – poručio je direktor Tulek.

Interpretacijama medresanskih ilahija i kasida program su upotpunili članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese, dok su recitatori kroz određena obraćanja ukazali na važnost znanja.

U tom smjeru išla je i poruka mr. Salem-efendije Dedovića, muftije mostarskog i predsjednika Školskog odbora Karađoz-begove medrese.

“Ako želimo opstati ovdje u Hercegovini, ako želimo da opstanemo na ovom tlu, na nama je da tražimo znanje i da se naukom najozbiljnije bavimo i u nauku ulažemo. Velike naše nade uprte su upravo u ovu školu. Od ove škole uveliko zavisi naša kultura, zavisi naša duhovnost, zavisi naš nacionalni, jezički i kulturni identitet. Nema ko drugi ozbiljnije i savjesnije nositi baklju islama i našeg bošnjačkog dostojanstva u ovom prostoru, osim vas. Nema, zapamtite to! Zato su ova škola, njeni učenici i diplomanti budućnost našeg naroda. Budućnost našeg naroda i budućnost naše zemlje”, – istakao je muftija Dedović.


Muftija mostarski je nakon svečanog programa posjetio odjeljenja maturanata i učenika prvog razreda, poželivši jednima hairli dalje školovanje nakon Medrese, a drugima dobrodošlicu u Karađoz-begovu medresu.

U toku svečanog programa nagrađeni su i najbolji učenici sa određenih takmičenja iz prošle školske godine. Tako su nagrade dobile: Fatima Tipura, Amna Baralija, Fatima Šehić, Amina Kukrica i Iman Demić.

Dovu na kraju svečanog programa proučio je profesor Šefko-efendija Tinjak, nekadašnji direktor i profesor koji je u Karađoz-begovoj medresi od prvog dana njenog reaktiviranog rada.

Kroz sve segmente svečanog programa istaknuta je važnost Karađoz-begove medrese i njena uloga u današnjem vremenu, te njena vizija da i u budućnosti bude škola prepoznatljiva u društvu po svome uspjehu.

Foto: Mirza Garib

VRHOstali prilozi:
» KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA – 466 GODINA MUDROSTI I OPSTOJNOSTI
Bošnjaci.Net | 18. September 2023 13:35
» NOVA MEKTEPSKA GODINA POČINJE 9. SEPTEMBRA
MINA | 01. September 2023 13:22
» AKCIJA PRIKUPLJANJA ĆILIMA ZA ALBANIJU 1991. GODINE
Muhamed Hodžić | 24. August 2023 17:01
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
Ferhat Korajac | 26. July 2023 13:41
» MOJ OMAŽ SELIMU JARKOĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2023 15:43
Ostali prilozi istog autora:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
28. September 2023 16:43
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif