Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


NOVA MEKTEPSKA GODINA POČINJE 9. SEPTEMBRA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. September 2023. 13:09:32
Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstojeća 2023/2024. mektepska godina počinje u subotu, 9. septembra, upisom polaznika u više od 2.000 mekteba koji djeluju u okviru Islamske zajednice.

U prethodnoj mektepskoj godini bilo je upisano oko 105 000 polaznika, od čega je više od 80 000 u oko 1500 mekteba na području domovine, dok se ostatak odnosi na polaznike i mektebe koji u okviru islamske zajednice djeluju i dijaspori i domovinskim zemljama.

„Nije zahvalno u okolnostima migracija stanovništva iznositi procjene i očekivanja o broju polaznika mektepske pouke u narednoj mektepskoj godini. Međutim, uzimajući u obzir iskustvo iz prethodnih godina i potencijal mogućih polaznika među osnovnoškolskom djecom koja ne pohađaju mektepsku pouku, možemo očekivati da broj polaznika neće biti značajno manji, a naravno, priželjkujemo da on bude i veći nego ranijih godina“, kazao je za Agenciju MINA dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Prema njegovim riječima, mektepska pouka stabilan je i funkcionalan odgojno-obrazovni proces koji se odvija na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a što je rezultat dobre organizacije, odgovornog odnosa muallima i nadležnih u strukturi Islamske zajednice naspram mekteba i mektepske pouke.


„Mektepska pouka osnov je i temelj odgojno-obrazovnog procesa, vjerskog poučavanja u Islamskoj zajednici. Broj osoba koje su direktno ili indirektno uključene u ovaj proces, od polaznika, muallima i roditelja, svjedoči o značaju i zainteresiranosti za mekteb i mektepsku pouku“, kazao je dr. Svraka.

Mektepska pouka u 2023/2024. godini izvodit će se i realizirati prema Nastavnom planu i programu mektepske pouke koji su usvojili i odobrili Rijaset i Vijeće muftija Islamske zajednice.

„S obzirom na važnost i ulogu mekteba i mektepske pouke, za ostvarenje cilja i zadataka odgojno-obrazovnog procesa u mektebu nužno je angažiranje svih učesnika, kontinuirano traženje načina za unapređenje, te predan i odgovoran rad nadležnih na svim nivoima u strukturi Islamske zajednice“, istakao je Svraka.

Govoreći o infrastrukturi potrebnoj za izvođenje mektepske pouke, on je ocijenio kako stanje zadnjih desetak godina značajno poboljšalo, ali da uvijek ima prostora za poboljšanja u skladu s pedagoškim standardima.

„Unapređenje i poboljšanje mektepske pouke možemo očekivati u kvantitativnom i kvalitativnom smislu. U tom kontekstu, prije svega, potrebna je ljubav i personalna volja muallima i drugih učesnika ovog odgojno-obrazovnog procesa, stručno usavršavanje i napredovanje muallima, poštivanje propisa koji se odnose na mekteb i mektepsku pouku, primjena Nastavnog plana i programa mektepske pouke, ilmihala i drugih učila“, kazao je dr. Svraka.

Roditeljima i djeci je poručio „da je mekteb dio puta na putu do uspjeha i sreće“.
„Mekteb vas čeka, mekteb je širom otvorio svoja vrata, a vrijedni muallimi i muallime svoja plemenita srca. Stoga, dragi roditelji, pozivam vas da upisivanjem i slanjem djece u mekteb izvršavate svoju roditeljsku obavezu odgajanja u skladu s islamskim moralnim normama i podučavanja osnovnim islamskim načelima. Podrška u tom pogledu vam je Islamska zajednica sa svojim mektebom, mektepskom poukom i muallimima i muallimama“, kazao je dr. Svraka.

Ovom prilikom on je učenicima osnovnih i srednjih škola čestitao početak nove školske, ali i mektepske godine, uz dovu da ona protekne u zdravlju i da doprinese njihovom korisnom znanju i lijepom ponašanju.

VRHOstali prilozi:
» KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA – 466 GODINA MUDROSTI I OPSTOJNOSTI
Bošnjaci.Net | 18. September 2023 13:35
» NOVA MEKTEPSKA GODINA POČINJE 9. SEPTEMBRA
MINA | 01. September 2023 13:22
» AKCIJA PRIKUPLJANJA ĆILIMA ZA ALBANIJU 1991. GODINE
Muhamed Hodžić | 24. August 2023 17:01
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
Ferhat Korajac | 26. July 2023 13:41
» MOJ OMAŽ SELIMU JARKOĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2023 15:43
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif