Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NA GODIŠNJICU ROĐENJA: ODRŽANA PREMIJERA FILMA O HASANU ČENGIĆU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 30. August 2023. 20:08:09
SARAJEVO, 30. AUGUST 2023. (MINA) - Media centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu predstavio dokumentarni film o Hasanu Čengiću, autora Maida Dizdarevića i Rabije Arifović.

Premijera je održana na godišnjicu rođenja rahmetli Hasana Čengića, a u prisustvu članova porodice, prijatelja i saradnika.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović: Ovo je skroman, ali vrijedan pokušaj da se na ovaj način sačuvaju, prije svega naša svjedočenja, kao i fakti, o Hasanu Čengiću i njegovom iznimno bogatom i dinamičnom životu.

Ovom prilikom prisutnim se prigodno obratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.
„Naš Media centar, tačnije dvoje mladih ljudi, uposlenika Media centra, koji su - zašto to ovdje ne reći - bili studenti profesorice Fahire Fejzić-Čengić, supruge našeg rahmetli Hasana, uradili su dokumentarni film o Hasanu Čengiću, čijoj premijeri večeras prisustvujemo. Ovo je skroman, ali vrijedan pokušaj da se na ovaj način sačuvaju, prije svega naša svjedočenja, kao i fakti, o Hasanu Čengiću i njegovom iznimno bogatom i dinamičnom životu. Kao muslimani svjesni smo da je sve na ovom svijetu prolazno, a da veliko ljudsko djelo traje dugo i održava se u pamćenju. Samo onaj koji u vjeri živi i promiče dobro među ljudima, bit će zadovoljan svojim trudom i svojim zalaganjem; i radovat će mu se - u Danu u kome ništa osim djela neće vrijediti“, kazao je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Direktor Media centra dr. Muamer Tinjak naglasio je da je premijera filma „o izvanrednom čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u našoj zajednici, poseban trenutak u radu Media centra Islamske zajednice“.

Dr. Muamer Tinjak

„Prije svega, želim istaknuti da je ovaj film plod vlastite produkcije Media centra Islamske zajednice i da su na projektu radili mladi autori, naše vrijedne kolege Maid i Rabija. Ovu činjenicu posebno želim naglasiti, jer je rahmetli Hasan Čengić posebnu pažnju posvećivao radu s mladima. On se rado s njima družio, educirao ih, podržavao i pratio kroz profesionalne karijere. Ovaj film je, stoga, i svojevrstno sjećanje njegovom kontinuiranom zalaganju za obrazovanje i prosperitet mladih“, izjavio je direktor Tinjak.

On je ovom prilikom zahvalio reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na podršci koju je pružio tokom realizacije ovog projekta, ali i ukupnoj podršci koju pruža Media centru Islamske zajednice u BiH.
Film govori o nekim od najznačajnijih faza života ovog istaknutog Bošnjaka - od njegovog školovanja, hapšenja u "Sarajevskom procesu", ulozi u osnivanju Stranke demokratske akcije, ulozi u odbrani od agresora na Bosnu i Hercegovinu, do djelovanja unutar Islamske zajednice.


„Cilj ovog dokumentarnog filma jeste, prije svega, ispričati priču o Hasanu Čengiću, prikazati neke manje poznate dijelove njegovog života, iskušenja i terete koje je nosio sa sobom, ali pokazati i veliki doprinos koji je dao ovom narodu, a o čemu je malo ili nimalo govorio. Također, cilj ovog dokumentarnog filma jeste potaknuti ljude koji se bave ovim poslom, da počnu raditi na promociji naših historijskih ličnosti, historijskih činjenica i događaja naše zemlje, koji su itekako važni za generacije koje dolaze“, kazao je jedan od autora filma Maid Dizdarević.

U filmu, između ostalih, govore reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, Rifat Fetić, Fahira Fejzić-Čengić, Edhem Bičakčić i drugi.

„O ljudima nesalomivog duha, nevjerovatne energije i radnog elana, o ljudima koji samo pred Jedinim skrušeno se saginju - sve riječi su slabe. Naime, ponešto i kažu, ali većinu ne obujmaju. Riječi nam uvijek trebaju. O Hasanu se uvijek govorilo. I imalo šta kazati. Tako će i biti dok traje naša duša bošnjačka“, kazala je Fahira Fejzić-Čengić, supruga rahmetli Hasana Čengića.


Fahira Fejzić-Čengić: O Hasanu se uvijek govorilo. I imalo šta kazati. Tako će i biti dok traje naša duša bošnjačka

Dodala je da su „neki ljudi tiho živjeli i radili, a glasovi njihovih života i djela će se dugo čuti“.

„Kao najuža porodica, potpuno smo tome svjedočili i dan-danas svjedočimo. Tik uz njega često je nastajala historija. Mnoge njene stranice tek će biti otvorene, i tek će činiti ono što ovdje volimo nazvati bejan. Volio je ovaj derviški stih: Golema je merteba od Zemlje do neba. A mi u ovom stihu pronalazimo njegov životni učinak. Kod Bošnjaka dok su živi, slabo ih se poznaje i ukazuje im se čast, a kad tih vrijednosti Bošnjaci postaju svjesni, čaša se već razbila. Tako često svaka generacija počinje iznova. Bilo bi lijepo da i knjiga ‘Lav bosanski’ i film ‘Hasan’ budu dobra lekcija i korisna uputa generacijama koje dolaze da iz njih mnogo uče i nastavljaju tamo gdje su prethodnici - preci stali, a ne počinju vazda ponovo ispočetka. Učimo jedni o drugima, bavimo se sobom, iznalazimo mudrost svuda oko sebe, učimo od živućih velikana kojih odista imamo“, poručila je Fejzić-Čengić.

Iz Media centra Islamske zajednice su najavili da će nakon večerašnje premijere, dokumentarni film „Hasan“ biti prikazan u programu BIR televizije u petak, 1. septembra, u 20.00 sati.


Maid Dizdarević


VRHOstali prilozi:
» U SARAJEVU PROMOCIJA ROMANA "MJESEC JE OTKRIO TAJNU"
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 17:03
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 14:30
» IZRAELSKI RATNI ZLOČINI NE BI TREBALI OSTATI BEZ ODGOVORA
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2023 14:08
» BRAZILSKI PREDSJEDNIK U BERLINU: CIVILI PLAĆAJU CIJENU RATA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 21:51
» EKONOMSKI PATRIOTIZAM - KUPUJMO DOMAĆE
Abdulah Daul | 04. December 2023 18:57
» PREMINUO PISAC I PJESNIK HADŽEM HAJDAREVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 14:56
» VELIKI BROJ POGINULIH U IZRAELSKIM NAPADIMA NA POJAS GAZE TOKOM NOĆI
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2023 13:01
» UNICEF: DA LI JE ČOVJEČANSTVO NAPUSTILO DJECU U GAZI?
Anadolu Agency (AA) | 02. December 2023 15:11
» GAZA: "MOLIM TE, OPROSTI MI, MOJ MALI SINE"
Bošnjaci.Net | 01. December 2023 15:20
Ostali prilozi istog autora:
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
27. November 2023 16:01
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif