Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KALAJDŽIJA: BOSANSKI JEZIK MOŽE NESTATI SAMO AKO PADNE ATOMSKA BOMBA!
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 29. August 2023. 20:08:02
Povelja bana Kulina najstariji je sačuvani bosanski državni dokument, ali ujedno i temeljni dokument bosanske pismenosti.

Povelja nedvojbeno potvrđuje postojanje bosanske države u ranom srednjem vijeku, uključujući i njeno bosansko ime, baš kao što potvrđuje i historijski kontinuitet bosanskog jezika i njegove viševjekovne pisane tradicije. O tome je govorio Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

To je višestruko značajan datum jer podrazumijeva pitanje državnog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta. Manje znamo da se osme godine nove ere spominje ime rijeke Bafinus što oni koji se bave historijom jezika znaju da se taj oblik Bafinus preobrazio u Bosna. To je potvrda početka pismenosti na narodnom bosanskom jeziku. Imamo značajan filološki aspekat Povelje Kulina bana. Danas smo u stanju razumjeti tekst Povelje Kulina bana. Kada pogledamo Povelju Kulina bana, mi smo u stanju razumjeti tekst. Potcjenjujemo naše pretke, – rekao je Kalajdžija.

Mnoge riječi su nastajale kako se jezik razvijao. Kako kaže Kalajdžija, jezik prati čovjeka, a bez jezika nigdje ne možemo.

Jezik je naš odašiljač u svijet. Tako razvijamo mišljenje. Možemo zamišljati melodiju, ali ako razmišljamo, naše razmišljanje mora ići na nekom jeziku. Jedino ako padne atomska bomba može nestati bosanski jezik. U ovim okolnostima bosanski jezik nije ugrožen. Temelj osnova jezika je gramatika i leksika koja podrazumijeva proizvođenje značenja, – poručio je Kalajdžija.

Naših građana imamo širom svijeta. Međutim, svi čuvaju maternji jezik. Kalajdžija govori da ponesemo s naše rodne grude bazu, mentalitet i kulturu.

Prenesemo to na drugo područje gdje stvari drugačije funkcionišu. Ne trebaju se žaliti naši ljudi. Živimo u teškom vremenu. Trebamo se truditi da na pozitivan način razmišljamo i da pomognemo državi da izađe na zelenu granu, – kazao je Kalajdžija.

VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif