Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


Promovisana knjiga „Nikad majka Muju klčela“ i istoimeni album sa novim pjesmama pisanim u duhu sevdaha
SA ILIDŽE POTEKLA NOVA PJESMA SEVDALIJSKA
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 05. August 2023. 00:08:52
U četvrtak, 03. avgusta ove godine, u sarajevskom hotelu „Holliwood“ na Ilidži, upriličena je promocija knjige „Nekad majka Muju klela“, čiji je autor potpisnik ovih redova i istoimenog albuma sevdalije Mesuda Kreštalice sa novim pjesmama pisanim u duhu sevdaha. O ovim vrijednim djelima, kao promotori, govrili su: Prof. dr. sci. Esad Bajtal, Magistar komunikologije Enver Šadinlija, Enisa Hajdarević Šojko, muzički producent „BH Radija 1“i Vokalni solista Ljubica Berak. Također svoje impresije o ovim projektima iznijeli su Adnan Ktešaica, Mesudov sin i Miralem Gluhović, predsjednik skupštine Udruženja ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“.

Mesud Kreštalica

Među onima koji su, pored članova Mesudove porodice, svojim prisustvom, uveličali ovu promociju bili su Hamid Ragipović Besko, Šuki Planjanin, Mirhad Okanović, Bajro Tiđin, Aldijana Dizdarević, Rahima Halimanović, Izeta Milišić, Ramiz Brkić, Zulfo Bota, Miralem Gluhović, Zulfija Tahirović, Adnan Delić, Senada Beglerović-Leković, Muhamed Spahić...

- Maštao sam o tome da iza sebe ostavim neki trajno zapisan trag koji zrači ljepotom naše radicionalne pjesme sevdalinke, kaže Mesud Kreštalica. Neizmjerno sam sretan što se ta moja želja ostvarila. Deset novih pjesama od kojih su tri moje autorsko djelo, čine ovaj album kojeg ostavljam iza sebe te će on sa tekstovima i notnim zapisima, nauznačenim u knjizi koja ga prati, biti dobra podloga za mlade koji ću u vremenu pred nama nastaviti da promovišu našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku, možda i sa većim žarom od onoga kako sam ja to činio do sada. Na albumu je i deset bonus pjesama iz bogate rizniuce evergrina naše narodne muzike.


Članovi orkestra: Almir Čeliković, Edhem Huseinbegović, Džihad Polić, Ezher

- Mesud je neko ko nikada nije želio da mu pjesma bude tek profesija, zanimanje već nešto što mu ispunjava dušu i čini mu beskrajno zadovoljstvo, kaže Enver Šadinlija. A upravo su takvi zaljubljenici učinili ogroman doprinos da pjesme sevdalinke i one koje nastaju na njenim temeljima nadžive decenije i stoljeća od svog nastanka i pjevaju se dugo. Vjerujem da će tako biti i sa nekim pjesmama sa njegovog albuma.

- Pjevač Mesud Kreštalica je istinsku zaljubljenik u pjesmu, prije svega u sevdah i sevdalinku, kaže Enisa Hajdarević-Šojko.Sa ovim albumom svima nam je poslao poruku da snove treba živjeti i ostvarivati ih.

Članovi Udruženja „Sevdalinka“ uručuju bakroreze

- Naša saradnja traje poprilično dugo, kaće Ljubica Berak.Ona se dodatno internzivirala i u ratnom a posebno u poslijeratnom periodu. Iskazao se i kao autor novih pjesama pisanih u duhu sevdaha što govori o tome da se radi o pjevaču koji u svojoj duši duboko osjeća našpu tradicionalnu pjesmu sevdalinku, koju sa svojim originalnim vokalom vrlo emotivno i osjećajno onterpretira. Uz sve njegove osobine kao izvođača uklapaju se i sve druge njegove vrijednosti koje posjedujekao čovjek. Velika ljudina, veliki prijatelj, drug i veliki humanista.

Inače, Ljubica nije mogla sakriti suze u trenutku dok je, prije interpretacije izvođenja pjesme „Kumrija“ koju je napisao njen pokojni muž Spaso Berak, pušten originalni audio zapis na kojem se čulo to kako su ona i Spaso sa Mesudom pripremali ovu pjesmu za snimanje.

Mesud Kreštalica, Enes Kujundžić i Eset Muračević

-Naslovna pjesma „Nekad majka Muju klela“, kao asicijativno prepoznatljiva, nezaobilazna je tema vječite majčinske brige i dobrote, kaže Esad Bajtal. Ovdje je opjevana iz jednog sasvim drugog ugla i razloga u odsnosu na onu staru, svima poznatu, safetovski žestoku, interpretativno moćnu, izuzetno popularnu i dragu sevdalinku „Mujo kuje“. Mesud je donio na svoj vrlo prepoznatljiv način tako da će ona, kao i druge njegove pjesme „Ko to noćas pjeva“, „Ne može srce dušu da smiri“, „Vraćam ti se moja Bosno“, „Željo moja“, „Želio sam pa dočekop“, „Podigoh se junak putovati“, „Samo Bosna liječi rane“, „Kumrija“ i „Nek sevdah poteče“, dugo ostati u narodu.

Miralem Gluhović i Zulfo Bota, čelnici Udruženja ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“, Mesudu Kreštalici i autoru knjige, u znak zahvalnosti za napore koje čine na očuvanjem i njegovanjem tradicionalne urbane pjesme sevdalinke, uručili su prigodne bakroreze sa logom svog udruženja, a Nezir Čaluk, Mesudu „za dugogodišnji rad na očuvanje pjesme sevdalinke“ prigodnu Zahvalnicu u čijem prilogu je originalna singl ploča Safeta Isovića na kojoj su snimljene pjesme: „Ako hoće, hoće“, „Propio se Dujčin Petar“, „Kad bi znala“ i „Sabah zora“.

Ljubica Berak nije mogla sakriti suze

Nakon oficijelnog dijela promocije nastavljeno je druženje u okviru kojeg su; uz orkestar sastavljen od vrhunskih muzičara među kojima su bili harmonikaši Dinko Mujanović i Anes Frljak, violinista Džihad Polić, klarinetista Ezher Helja te gitarista Edhem Huseinbegović i bas gitarista Almir Čeliković; pored Mesuda, prisutne pjesmom „počastile“ i brojne njegove kolege. Na kraju se zaigralo i tradicionalno kolo bosanskohercegovačko.VRHOstali prilozi:
» AŠK NA MIZANU - INSPIRATIVNO POETSKO BISERJE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 31. May 2024 15:57
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
» MUHABET BIHORSKE I DRUGE PRIČE - ZUMBERA MURATOVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. March 2024 14:35
» NA RASKRŠĆU SVJETOVA “USKI PROLAZ” I POEZIJA SENADINA PUPOVIĆA (II)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. March 2024 13:14
» VEČE SAFETA HADROVIĆA - VRBIČKOG PROZOR U DUŠU CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. March 2024 18:21
Ostali prilozi istog autora:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif