Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


ODBRANA UKRAJINE PRIORITET U BORBI PROTIV RUSKOG FAŠIZMA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 21. July 2023. 21:07:40
Borbe u odbrani Ukrajine od stalnih napada ruskih snaga bezbjednosti pokazuje nam svu surovost rata koju sprovodi ozloglašeni i posljednji ratni diktator Vladimir Putin. Okupacija Ukrajine je poraz za savremeno čovječanstvo koje svaki dan gleda sve strahote koje se dešavaju u ovom ratu. Rusi pale, ubijaju, siluju, plačkaju, kolju, terorišu, otimaju, proganjaju uništavaju sva kulturna i privredna dobra sprovode svoju politiku koja čini jedan strašan Genocid. Ruski napadi na Odesu, Kijiv, Harkiv i druge gradove jasno nam pokazuje da ratna mašinerija Rusije, ne bira sredstva kojima pokušava uništiti ovu staru slovensku državu.

No da Putninu ne ide sve po planu govore nam sljedeće činjenice. Dikatatoru Vladimiru Putinu očigledno nedostaje dovoljan broj vojnika za rat u Ukrajini, za koji priprema još 100.000 boraca. Kijiv ocenjuje da Putin planira napad u oblasti oko Kupjanska na sjevernom frontu Ukrajine. Kupjansk je oslobođen u iznenadnoj ukrajinskoj kontraofanzivi u oblasti Harkiva u septembru prošle godine. Prema nedavno usvojenom zakonu u Rusiji, rezervisti sa najvišim činom mogu da budu pozvani na službu do 70. godine, umjesto dosadašnjih 65 godina. Muškarci koji su takođe odslužili obavezni rok mogu ponovo u vojsku do 55. godine, a ne do 45. godine, kao što je to bio slučaj ranije. Od početka rata u Ukrajini, prema nedavnom izvještaju, u Ukrajini je ubijeno najmanje 47.000 vojnika, ali su mnogi dezertirali, piše Daily Mail.Rusija je u utorak napala ukrajinske luke, dan nakon što je istupila iz sporazuma koji je Kijivu omogućavao izvoz žitarica preko Crnog mora.

PODRŠKA EVROPE UKRAJINI ZNAČAJNA KARIKA U BORBI PROTIV FAŠIZMA: Evropski parlament je odobrio planove za povećanje proizvodnje municije i ubrzanje isporuke municije u Ukrajinu. Prema tekstu koji je usaglašen sa Savjetom prošle nedelje, cilj Zakona o podršci municiji (ASAP) je da se ubrza isporuka municije i projektila Ukrajini i pomogne državama članicama da obnove svoje arsenale. Uvođenjem ciljanih mjera, uključujući finansiranje od 500 miliona evra, zakon će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta EU kako bi se riješio trenutni nedostatak odbrambenih proizvoda, posebno artiljerijske municije, projektila i njihovih komponenti. Poslanici su takođe obećali da će obezbijediti da zemlje EU snabdijevaju Ukrajinu municijom koja se finansira u okviru ovog zakona i da ona ne podleže ograničenjima izvoza, navodi se u saopštenju parlamenta. Šef pregovaračkog tima Parlamenta Kristijan Bušoi (EPP, Rumunija) rekao je da je glasanje korak naprijed za evropsku bezbjednost i odbranu i njihovu stalnu podršku Ukrajini pred ruskom agresijom.

,,Postigli smo rezultate u najhitnijem dijelu zakona: obezbjeđivanju većeg snabdijevanja Ukrajinom municijom. Tako pokazujemo evropsku solidarnost i jačamo našu kolektivnu bezbjednost ”, istakao je Kristijan Bušoi kako piše Dnevnik.hr.

Zakon o podršci municiji (ASAP) je odgovor na zahtjev Ukrajine upućen EU za isporuku artiljerijske municije od 155 mm i na sporazum Savjeta od 20. marta 2023. o predlogu trodelnog pristupa nabavci municije. Države članice se pozivaju da hitno prebace municiju iz sopstvenih zaliha u Ukrajinu (prvi deo). Zemlje EU dogovorile zajedničku nabavku milion komada municije (drugi dio). Cilj trećeg dijela pristupa je povećanje proizvodnih kapaciteta u evropskoj odbrambenoj industriji. Ovo bi trebalo da se postigne kroz ASAP, koji direktno odgovara na poziv Savjeta da hitno isporuči municiju i na zahtjev, rakete Ukrajini i da pomogne državama članicama u obnavljanju zaliha kako piše Dnevnik.hr

RUSKA POLITIKA ZLOČINA I TERORA KAO JEDINI CILJ BORBE: Od početka rata u Ukrajini, Rusi su sistematski ubijali, mučili i otimali Ukrajince, što bi moglo značiti umiješanost visokih zvaničnika u ratne zločine koji se svakog dana dešavaju na okupiranim teritorijama. Sve je više dokaza da je ruska invazija na Ukrajinu bila praćena sistematskim ratnim zločinima počinjenim u svakom regionu đe su bile raspoređene ruske snage. Dokazi iz područja koja su oslobođena ukazuju na namjerne, neselektivne i nesrazmjerne napade na civilno stanovništvo, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, prisilno udaljenje ili infiltraciju ukrajinskih državljana – uključujući đecu – u Rusiju, te pogubljenja i seksualno nasilje i masovne grobnice samo su dio krvave matrice koju je lično Putin odobrio i sve seže do najvećeg komandnog i ličnog lanca diktatorovog puta. Teška krivična djela kao što su ubistvo, silovanje ili masovni progoni u međunarodnom pravu poznati su kao „zločini protiv čovječnosti“ a iz zločina često prerasta u genocid. U nekim djelovima Ukrajine koje su ranije okupirale ruske trupe pronađena su masovne grobnice, uključujući i neke u kojima su nađena tijela civila na kojima se vide tragovi mučenja. Genocid je definisan u međunarodnom pravu kao namjerno, potpuno ili djelimično uništavanje nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa. Kao takav, genocid je poseban ratni zločin koji je gori od nezakonitog ubijanja civila. Ukrajincima u budućnosti neće biti teško dokazati sve ovo. Ukrajinski tužioci za ratne zločine rade sa mobilnim pravosudnim timovima uz podršku međunarodnih pravnih stručnjaka i forenzičkih timova. Više od 74.500 ovakvih zločina prijavljeno je u Ukrajini od ruske invazije, prema kancelariji glavnog tužioca u Kijivu. Iza svega ovoga krije se perfidna politika da se Ukrajina uništi i kao država izbriše sa mape Evrope. Svaki okupator jednom mora otići i doživjeti poraz. Ruski fašizam i imperijalizam prijeti čitavoj Evropi onog dana kada Putin ode sa vlasti i kada okonča svoju vladavinu ostaće tragovi zločina, genocida i konstruisanog u kravom Kremlju.

SLAVA SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA PALIM ZA SLOBODU UKRAJINE; SLAVA UKRAJINI

VRHOstali prilozi:
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» KRICI TIŠINE
11. July 2024 14:47
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
21. June 2024 16:48
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif