Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Hafiz Mehmed-ef. Kudić, buftija bihaćki: povodom 20. jula - Dana genocida nad Bošnjacima prijedorske regije
NAMJERA ZLOČINACA BILA JE DA SE POTPUNO UNIŠTE BOŠNJACI NA PODRUČJU PRIJEDORA I DOLINE SANE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 14. July 2023. 15:07:33
Ovo su prije svega teški dani za naš narod. Svake godine od maja do kraja jula prolazimo sjećanje na bijele trake, obilježavamo napade na naše gradove i naš narod, na otvaranje logora i na kraju obilježavamo dane i sjećamo se strašnih zločina, - izjavio je za Agenciju MINA muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na strašne ratne zločine s elementima genocida počinjene u Prijedoru i dolini Sane.

Šehidska dženaza u Memorijalnom centru Kamičani bit će klanjana 20. jula, a pripreme za obilježavanje 31. godišnjice zločina i dženazu se privode kraju.

„Pripreme za dženazu teku željenom dinamikom. Iz godine u godinu, u sklopu Organizacionog odbora, pripremamo raznovrsniji program povodom 20. jula. Pored vjerskog programa i dženaze, ove godine imamo biciklistički maraton Bihać - Prijedor - Kamičani, izložbu artefakata i druge sadržaje. Brojni zvaničnici su najavili svoj dolazak u Kamičane 20. jula, pa se stoga nadamo da će obilježavanje 20. jula i ove godine proći u najboljem redu i da ćemo poslati poruku da ćemo pamtiti zločine, proganjati zločince i suosjećati se s našim narodom čije rane se uvijek u ovim danima dodatno produbljuju negiranjem i omalovažavanjem zločina od strane njihovih komšija“, kazao je muftija Kudić.


Završna konferencija za novinare Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine, bit će održana u ponedjeljak, 17. jula 2023. godine u hotelu „Europa“ u Sarajevu, s početkom u 10.00 sati.
Novinarima će ovom prilikom biti izložene aktivnosti i sadržaji obilježavanja ovog dana, s posebnim težištem na organizaciju kolektivne dženaze u Memorijalnom centru „Kamičani“ 20. jula 2023. godine.
Pozivamo vas da svojim dolaskom i izvještavanjem o ovom događaju date doprinos kulturi sjećanja na nevino ubijene građane Prijedora.
Za sve dodatne informacije možete kontaktirati g. Nazifa Horozovića na broj telefona 061 57 46 22 ili da se obratite pismeno na e-mail: [email protected]

Dodao je da je porodicama svaki dan težak kada se sjećaju svojih najmilijih, a da je ovih dana, kada se obilježava sjećanje na masovne zločine s genocidnom namjerom, to sigurno još teže i potresnije.
„Mnoge porodice čekaju da se skeleti kompletiraju, a neki čekaju informaciju o novim pronalascima posmrtnih ostataka žrtava u nekim novim grobnicama. Ono što dominira kada su u pitanju porodice žrtava jeste dostojanstvo. Njihova bol, tuga i žalovanje su toliko primjereni i dostojanstveni, oni su svjesni s kakvim su zločincima imali posla, ali ni dan-danas nisu dobili odgovor na pitanje: Zašto su na najsvirepiji način poubijani njihovi najdraži i kakav su to prijestup napravili da bi bili tako kažnjeni od strane svojih komšija koji su bili direktni ili posredni izvršioci ubistava i egzekucija? Zbog toga je važno doći na dženazu, prisustvovati programu povodom dana sjećanja, obići šehitluke, porazgovarati s porodicama i podijeliti njihovu bol“, naglasio je muftija.

Također, ukazao je i na veliku podršku koju Islamska zajednica, na čelu s reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, pruža povratnicima, porodicama žrtava.

„Namjera zločinaca bila je da se potpuno unište Bošnjaci na području Prijedora i doline Sane. Posebno su im na meti bili imami i obrazovani Bošnjaci. Smatram da svaka porodica koja je izgubila ijednog člana ima svoju tugu i bol koja je svojstvena samo njima. Osim toga, njihova tragedija se ne završava samo gubitkom najmilijih. Prvim povratkom na svoja ognjišta, oni su se suočili s mjestima njihovog pogubljenja, a proces pronalaska i identifikacije je nešto što iznova nanosi bol. Islamska zajednica na čelu s reisul-ulemom daje punu podršku, s našim narodom je u svemu što se dešava i sve je učinila da se svi zločini pamte te stalno apelira da zločinci moraju odgovarati“, poručio je, između ostalog, muftija bihaćki.


Muftija je govorio i o tome šta se može i treba danas uraditi za održivi povratak u ovom kraju.
„Konstantno se moraju iznalaziti rješenja i govoriti o tome kako i na koji način učiniti sve da Bošnjaci ostanu u svojim mjestima i da se održi ovaj broj naših povratnika. Značajna bi bila uloga političkih struktura u zajedničkom djelovanju u institucijama, mjestima gdje se donose mnoge odluke koje utječu na život našeg naroda na ovim prostorima. Moram kazati kako su naši imami bili među prvim povratnicima, tako da su i danas ostali s onima koji žive i rade u ovim mjestima“, ocijenio je muftija.

O borbi ljudi Prijedora i doline Sane govori i činjenica da će sutra, 15. jula, biti proučena prva hafiska dova u Prijedoru - hafizu Semiru Bušatliću. Muftija Kudić se osvrnuo na značaj ovog događaja.

„To je jedan lijep primjer rada i uspjeha na duhovnom planu, s kojim smo počašćeni posebno u vremenu obilježavanja najvećih stradanja našeg naroda. Hafiz Bušatlić je vrijedan imam, imam koji je veoma dobro prihvaćen u svome džematu i u gradskoj sredini grada Prijedora. Hafiska dova je bereket njegovom džematu kao i našoj Zajednici. Ovo je primjer kako treba gledati na život, tj. činiti sve što je u našoj moći, oslanjati se na Dragog Allaha i držati se ispravnog puta – dini-islama“, poručio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

VRHOstali prilozi:
» OSTAJEM U GAZI DO POSLJEDNJEG DAHA
Anadolu Agency (AA) | 02. December 2023 15:16
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
MINA | 27. November 2023 16:01
» IZRAEL SVAKOGA KO PODRŽAVA PALESTINU TRETIRA KAO "TERORISTU"
Anadolu Agency (AA) | 08. November 2023 18:18
» JEDAN OD NAJŽEŠĆH RATOVA I MJESTO GDJE ISTINA UMIRE
Anadolu Agency (AA) | 31. October 2023 13:11
» MONSTAT KAO FILIJALA SPC
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. October 2023 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
27. November 2023 16:01
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif