Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


MR. DŽENETA HALILOVIĆ: MENI JE ŽIVOT OZNAČEN BORBOM ZA ISTINU I PRAVDU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. June 2023. 17:06:13
U Ženevi je održana komemoracija u povodu 31. godišnjice prijedorskih “BIJELIH TRAKA” kada su srpske agresorske snage zaizeli ovaj grad i sa Radio Prijedora uputili proglas da se Srbi priključe srpskoj agresorskoj vojsci, a Bošnjaci (tada Muslimani) i Hrvati na svojim kućama i stanovima okače bijele čaršave a pri izlasku obavezno nose bijelu traku, što po sve podsjeća na Hitlerove proglase u vremenu nacističke ekspanzije u vremenu Drugog svjetskog rata. Nakon toga, Prijedor i cijela regija su protvoreni u logor smrti. U zloglasnim logorima zatečeno je preko 31.000 civila, koji su sistematski izgladnjivani, zlostavljani, prebijani, silovani… U genocidnoj kampanji aggresor je ubio 3173 civila, od toga broja 102 djece i 256 žena, djevojaka… preko 53000 civila su istrijebljeni sa svojeg ogništa. Imovina, kuće i stanovi su bili popljačkani i porušeni, kao i sve džamije na području prijedorske regije.

Na ovoj komemoraciji se obratila Mr. Dženeta Halilović, savjetnik ambasade BiH u Bernu. Obraćanje objavljujemo u cjelosti.


Poštovani članovi porodica svih nevinih žrtava agresije u Bosni i Hercegovini i vi koji ste preživjeli genocid i sve zločinačke torture tokom agresije na BiH,
Cijenjeni organizatori i naši prijatelji,
Draga braćo i sestre,

Sa ogromnom tugom u našim srcima, danas obilježavamo 31. godinu od prestrašnih strahota agresije na Bosnu i Hercegovinu, konkretno, kada su stanovnici Prijedora morali prilikom kretanja nositi BIJELE TRAKE oko ruku i svoje kuće obilježiti BIJELIM ZASTAVAMA, čaršafima, a nastravičnijim zločinačkim djelovanjem nevina bića završila u masovnim grobnicama, ćefinima i sanducima… i sve to u suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, članici UN-a - tada R Bosni i Hercegovini.

Svima nama su bolna prisjećanja. Meni je život označen borbom za istinu i pravdu nakon svega proživljenog iz tog perioda.

Citiraću strašnu poruka od 31.05.1992. godine sa Radio Prijedora:
"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”

Zločini u Prijedoru su počeli napadima agresorskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, pa napadom na Kozarac 24. maja i otvaranjem logora (pravilnije Logora smrti) Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. 1992. godine. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja je prošlo oko 31.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti (Bošnjaci, Hrvati, Albanci, Romi, po jedan Čeh, Pakistanac, Srbin i Ukrajinac).

Prema dostupnim podacima ovim Genocidnim planom istrebljenja u Prijedoru je ubijeno 3.176 ljudi, od kojih 102 djece, a za 54 njih posmrtni ostaci-kako to strašno zvuči - još uvijek nisu pronađeni.

Evidentirano je stradanje 258 žena, od kojih 107 još uvijek nije pronađeno. Najmlađa žrtva bila je beba od tri mjeseca – Velid Softić, a najstarija Zlata Kekić, ubijena u 95. godini života.”

MR. DŽENETA HALILOVIĆ: Potrebno je njegovati kulturu sjećanja i nezaborava na strašne i monstrouzne zločine i zatražiti od institucija Bosne i Hercegovine, ali i OHR-a intervenciju oko ovog pitanja, ali i pitanja izgradnje spomenika u Prijedoru koje je inicirano još 2013. godine. Zahtjev je službeno podnesen u Prijedoru 2014. godine. Skupština Grada Prijedora se nikada nije izjasnila oko tog zahtjeva.

Danas, ovdje u Ženevi, ispred UN-a, u Prijedoru i širom BiH, a i diljem Svijeta, prisjećamo se sa pijetetom prema nevinim žrtvama sa porukom da se 31.maj i 11.juli trebaju proglasiti danima žalosti, prvenstveno u Bosni i Hercegovini.

Potrebno je njegovati kulturu sjećanja i nezaborava na strašne i monstrouzne zločine i zatražiti od institucija Bosne i Hercegovine, ali i OHR-a intervenciju oko ovog pitanja, ali i pitanja izgradnje spomenika u Prijedoru koje je inicirano još 2013. godine. Zahtjev je službeno podnesen u Prijedoru 2014. godine. Skupština Grada Prijedora se nikada nije izjasnila oko tog zahtjeva.

Poštovani i dragi svi,
Istinu o Prijedoru treba širiti, ne predati zaboravu, jer je na najmonstrouzniji način ubijeno, mučeno, silovano, proganjano, držano pod opsadom, stanovništvo Prijedora i svih naših Priijedora u BiH. Posljedice osjetimo i živimo sa njima i danas… Zato, borimo se dobrim i pravdom protiv zla za bolje sutra za sve nas…

Mirno, stabilno i napredno društvo na euroatlanskom putu su najvažniji prioriteti Bosne i Hercegovine, kao evropske zemlje sa višejezičkim, multikulturalnim i multireligijskim stanovništvom, a što vidim kao naše veeliko bogatstvo.

Nažalost, i danas mnoge majke, očevi, djeca plaču zbog nečijih monstrouznih namjera pretočenih u strašne zločine protiv čovječnosti, i to diljem Svijeta.

Stoga je moja poruka: Mir, sloboda i pravda za sve. Pravda možda jeste spora, ali je dostižna. Upravo danas je to potvrđeno i u Den Hagu, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu – presude Stanišiću i Simatoviću.

Poštovani i dragi svi,
Nikada, nigdje, nikome da se ponove Bijele trake u Prijedoru i Genocid u Srebrenici i svim našim Prijedorima i Srebrenicama diljem Bosne i Hercegovine i širom Svijeta, istakla je mr. Dženeta Halilović.

VRHOstali prilozi:
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif