Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


PRESLAGIVANJE BALKANA
Procitaj komentar

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 24. May 2023. 20:05:50
Nesreća koja je zadesila muslimane Bosne i Hercegovine traje oko 300 godina, a Bošnjaci, nažalost, još nisu shvatili razmjere katastrofe i da ona nepogrešivo traje sve do naših dana. U to se uvjeravamo svakodnevno, a posljednja opomena stigla je iz dvora nekrunisanog kralja BiH Nijemca Christiana Schmidta, koji uz pomoć američkog faktora i prikrivenu podršku određenog broja zapadnih diplomata koncentriranih u institucije Evropske unije, rade na destruiranju bošnjačkog nacionalnog bića, koje je najbrojnije, ali u političkom smislu najnespremnije za izazove trenutka. Na početku agresije na suverenu Bosnu i Hercegovinu govorio sam u mojim komentarima pisanim za bh štampu, radio i televiziju, da nas Evropa nikako ne želi u svom dvorištu. Pri tom, nikada od evropskih političara niste mogli čuti da treba uništiti muslimane u BiH, ali oni su istovremeno puštali srpske jedinice a kasnije i hrvatske postojbe da rade svoj posao istrebljenja muslimana ne sprečavajući ih u tom suludom naumu. Kada su vidjeli da su se Bošnjaci pod silinom terora i neviđenog zločina digli na opštenarodni ustanak kako bi odbranili svoje elementarno pravo na život i da su ih zaustvatili, umiješali su se da spasu što se može spasiti i da snagama ove kršćansko-hrišćanske koalicije (koja se slaže da su muslimani zajednička opasnost), bez obzira na njihove „svađe“ da novu priliku, ako ne za uništenje muslimana ono njihovo svođenja na politički beznačajnu mjeru. Oni su uvereni da su Bošnjaci danas na putu da budu eutanizirani uz pomoć Zapada. Uostalom, mnogo puta sam iz perspektive savjetnika predsjednika BiH r. Alije Izetbegovića mogao naslutiti njihov naum, a od nekih prijatelja iz diplomatskih krugova sam saznavao za njihove namjere koje sam opisao na početku teksta. Zar o tome nije ilustrativno govorio visoki srpski državni službenik Dragan Čavić, koji je obavljao dužnost predsjednika republike srpske.


Američki bijeg iz Kabula 2021. godine


- „Mi smo silom dobili republiku srpsku, a to je sad vrlo upitno kako smo je dobili pred samim vojničkim porazom. To je najbolje rekao Daniel Serwer neki dan u Beogradu, a meni Jacques Klein prije 15 godina. 'Znate vi Srbi znate zašto ste dobili republiku srpsku, zato što Zapad ne želi da u srcu Evrope ima islamsku enklavu, da ima Iran i Saudijsku Arabiju. Jer, ostaviti Bošnjake odnosno muslimane, u srcu Evrope da imaju čistu etničku državu je najveća opasnost za Evropu. To mi je Jacques Klein rekao prije 15 godina“- rekao je javno Dragan Čavić, Srbin iz BiH pred TV kamerama u prorežimskoj Ćirilici. A meni je u Pekingu nakon jednog prijema poslije razgovora sa potpredsjednikom Državnog savjeta Qian Qichen-om, dok sam bio u službenoj posjeti NR Kini kao specijalni izaslanik predsjednika BiH Alije Iztebegovića, rekao tadašnji visoki funkcioner te zemlje Liu Guchang da mu je isti „zapadnjak“ Jacques Klein napomenuo da je on ustvari šef države BiH i da se s njim trebaju konsultirati.

Promjena američke politike

Kao što se vidi iz ovih primjera Bosna i Hercegovina je u rukama njenih protivnika. Kako će Bošnjaci odreagirati na očigledne pokušaje da ih se „politički“ neutrališe, vidjećemo narednih mjeseci. Najveća bošnjačka prodržavna stranka SDA zasada je u knockdownu, ali daleko od uništenja. Sa njenog broda, za koji misle da će potonuti, počela je bježanija visoko rangiranih kadrova i ulagivanje ovim „drugim“ Bošnjacima, koji su nekada bili „esdeaoci“ a sada, eto, kao više nisu. Posipanjem pepelom kamče se pozicije u vlasti. Da je proces ukalupljivanja muslimana, Bošnjaka, već uveliko počeo vidi se iz aviona, kroz skandalozno oktroiranje izbornog zakona i ustava u izbornoj noći a onda i nametanja federalne vlade, a prije toga sklepano je Vijeće ministara BiH. I budala zna da je bilo matematičkog redanja „poslušnih“ Bošnjaka, koji objektivno nisu pobijedili na izborima.


Haotično bježanje Amerikanaca i njihovih vijetnamskih saradnika iz Saigona 29.4.1975.

Najmalobrojniji narod, Hrvati, dobili su važne ovlasti i oni su postali ključ za bosansku bravu. Schmidt je očigledno skoro potpuno destruirao „Dayton“, premda se stranci kunu u njegovo slovo. Svima je jasno da je Daytonu očitano opijelo građanskoj BiH. Za „Dayton 2“ niko više nema volje. Sada su u opciji druge stvari. Nije suluda tvrdnja njemačkog časopisa Die kleine Zeitung da traje razgradnja BiH i novo definiranje politike SAD-a. U toku je novo preslagivanje američke politike, jer je očigledno propala njihova politika na Balkanu. Prije svega, destruiran je američki koncept kontroliranja Srba u BiH, koji su se u međuvremenu oteli i jasno se priklonili Rusiji. Amerikanci se sada zalažu za ograničavanje političkog uticaja Bošnjaka, u čemu su uspjeli. Barem za sada. Zaključili su da u BiH, pa ni na Balkanu još nema pobjednika i da ga vjerovatno još dugo neće biti. Oni ne mogu ignorirati činjenicu da je u BiH najviše Bošnjaka, kao ni to da ih se ne može unišiti. Zapleli su se, međutim, u vlastitu kučinu iz koje ne znaju da izađu. Mijenjanjem kursa oni Bošnjake pokušavaju svesti na zanemariv, beznačajan politički narod. Računaju da će tako otpetljati i razmrsiti ovaj Gordijev čvor. Washington griješi i nikako da se opameti nakon poraza u Vijetnamu, lekcije u Somaliji i vlastitog bezglavog bijega iz Afganistana 2021. godine. Amerikanci radi na političkom neutraliziranju Bošnjaka, koje gledaju kao na potencijalnu opasnost za Evropu i Zapadni svijet. Ovo je američka i britanska konstanta, koju je uspijevao neutralizirati prvi predsjednik BiH. Njegovi nasljednici nisu. Na djelu je nikad objavljena ali ni demantirana priča o „srpsko-hrvatsko-albanskom svetu“. U prilog tome idu politička pomjeranja SAD-a u više pravaca. Prvo, presing na premijera Republike Kosovo g. Albina Kurtija, od kojeg traže uspostavljanje zajednice srpskih opština kojima žele zaokružiti srpski uticaj u ovom dijelu Balkana. Na istom tragu je potez Christiana Schmidta u izbornoj noći. On je nametnuo skandalozni izborni zakon i ustavne promjene, a da pri tom Srbe u drugom dijelu BiH nije smio ni pogledati. Ovi su nastavili da ga pljuju i posramljuju, kao uostalom i američkog ambasadora M. Murphya. Činjenica da su Amerikanci pustili niz vodu predsjednika CG Milu Đukanovića stvorila je pledoaje za globalna preslagivanja u korist srpskog sveta na prostoru: republika srpska, dakle pola BiH, plus Crna Gora u kojoj su i na parlamentarnim i na predsjedničkim izborima pobijedile prosrpske snage, i još su ostale sjeverne srpske opštine (kosovska „rs“). Hrvatska bi pak uzela pod svoje Federaciju BiH. I, napokon, po ovoj formuli albanski uticaj je „rezerviran“ za najveći dio Republike Kosova (bez srpskih opština), kao i za dijelove Crne Gore i Makedonije, u kojima živi albanska većina.

Ali, to je teorija, koja iako je skuhana u političko-obavještajnim kuhinjama Washingtona i Langley, kao i na drugim tajnim mjestima u Evropi, mora da računa na svoje manjkavosti. Svjedočanstva iz Sajgona, Somalije, Kabula, i sa drugih mjesta, umalo da zaboravim Kubu, govore o američkim pogrešnim procjenama. Amerikanci su podržavali puna dva desetljeća diktatorske režime u Vijetnamu, a najduže Nguyen Van Thieua. Srušili su Vijetnam i ekološki ga skoro potpuno uništili, ali nisu pobijedili, ni tu ni u Kambodži ni u Laosu. Poginulo je 58.000 američkih vojnika. Posljednji put Ameri su bježali iz Afganistana prije dvije godine. Poslije bezuspješnog pokušaja održavanja u životu političkih marioneta Hamida Karzayia i Mohammad Ashraf Ghania, koji su služili nečasnim kolonijalnim interesima SAD, morali su ekspresno pobjeći iz Kabula. Scene američkog bijega neodoljivo su me podsjetile na dan kada su 29. aprila 1975. u haosu napuštali Saigon pred nadirućom oslobodilačkom vojskom Vietkong. Iz Vijetnama, jučer brodovima, a nedavno iz Afganistana – avionima. Ali, sve se svodi na isto. Vrijeme je da Ameri iz ovih poraza nešto i nauče.

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
11. July 2024 23:50
» DOBRO JE SNAŽNIJE OD ZLA
22. June 2024 01:14
» MASKE SU POPADALE
30. May 2024 15:02
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
20. May 2024 22:11
» JE LI RAT BLIZU NAS?
01. May 2024 22:07
» CVILEŽ JEDNOG VUKA
30. April 2024 19:46
» PRIČA OSTAJE ISTA
22. April 2024 00:20
» PROPALA INVAZIJA IZRAELA
19. April 2024 21:38
» KOCKA JE BAČENA
17. April 2024 18:27
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
23. February 2024 20:25
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
30. January 2024 21:49
» PRIČE O ČOJSTVU I VARVARSTVU
28. January 2024 15:03
» PLENKOVIĆU, SKINI NAM SE S VRATA!
26. January 2024 03:02
» ESTAR EN BOSNIA
24. January 2024 13:42
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif