Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U SARAJEVU, 3. JUNA, PROMOCIJA ROMANA “PRIČE O MALIM VELIKIM LJUDIMA”, AUTORA MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. May 2023. 14:05:45
Bosnaskohercegovački pisac Muhamed Mahmutović, objavio je svoj deveti roman “Priče o malim velikim ljudima”. Prva promocija će biti održana u subotu, 03.juna u 19 sati, u glavnom gradu Bosne i Hercegovinu, Sarajevu, u centru vakufa i kulture, Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Promotor romana će biti akademik dr. Ferid Muhić.

Promociju melodičnim glasom, sevdahom, ilahijama i kasidama će obogatiti Zejd Šoto.

Kako saznajemo, na promociji se očekuju poznata lica iz društvenog života BiH.

Nakon promocije kompanija “Klas” priprema zakusku za sve učesnike. Kažu da će biti slatkog i dobre kahve, a uz to da neće faliti lijepog muhabeta. A oni koji dođu, o ovom događaju će pričati.

Recezenti romana su Mustafa Šribić i akademik dr. Ferid Muhić.

Mahmutović je jedan od značajnijih savremenih bosanskih pisaca.

Muhamed Mahmutović je novinar i književnik. Rođen je u Krakači kod Cazina. Prisutan je kao novinar u mnogim medijskim kućama, u ulozi političkog analitičara, kolumniste ili autora televizijskih priloga.


Poznat je i kao recenzent brojnih literarnih ostvarenja te kao autor književnih prikaza poznatih svjetskih bestselera. U književnosti prati postmodernistički model pisanja, uz mnogo dinamike, što mu je donijelo veliku popularnost kao romanopiscu.

Autor je knjiga “Pokošeni cvjetovi Krajine”, “Bogatstvo beskućnika”, “Inat bosanskog goluba”, “Pacijenti”, "Tihe likvidacije", "Priče slučajnih prolaznika" i "Bijeg iz slobode", Tihe likvidacije 2 i Priče o malim, velikim ljudima. Knjige su prevedene na strane jezike i doživjele su više izdanja.

Dugogodišnji je kulumnista Bošnjaci.Net, ujedno je glavni i odgovorni urednik veoma posjećenog portala Senzor.ba.
Isječak iz recenzije, akademika dr. Ferida Muhića:

(…)
Pročitati ovu knjigu znači upoznati ljude vrijedne našeg divljenja, ljude koji će nas svojim karakterom i djelima osokoliti i inspirisati, ljude koje bez ove knjige nikada ne bismo upoznali i o kojima bi malo ko znao. Muhamed Mahmutović nam je tako omogućio, koliko rijedak, toliko lijep duhovni doživljaj. Da se s njim divimo autentičnoj hrabrosti, moralnoj doslijednosti, snazi, skromnosti, vjernosti, prijateljstvu, požrtvovanosti, ljubavi, majčinstvu, lucidnosti, duhovitosti, nježnoj autoironičnosti konkretnih ljudi, naših savremenika, pokraj kojih bismo, da nije ove knjige, i dalje svakog dana prolazili na ulici ne primijetivši ih.

Ovom zbirkom priča o Malim Velikim Ljudima, dijelom prepoznatim zahvaljujući urođenom osjećaju, dijelom zahvaljujući metodima izoštrenim tokom decenija istraživačkog novinarstva, Muhamed Mahmutović je potvrdio sebe kao autora koji u svojim djelima afirmiše najviše humanističke ideale, kao angažovanog novinara-intelektualca koji opominje društvo u cjelini da su vrijednosti, vrline i
moralni integritet teme koje su odavno ostale izvan pažnje mainstream medija i javnosti. I konačno, kao pravog prijatelja koji nas podsjeća da i u pustinji u koju se je pretvorila duša savremenog običnog i malog čovjeka, u svakom od nas još može procvjetati najljepše cvijeće ljubavi, prijateljstva, hrabrosti, dobrote i plemenitosti.


Isječak iz recenzije Mustafe Širbića:

(…)
Ovim slovom autor ulazi u krug pisaca kojkoji nastoje da prošire način gledanja, a s tim širi prostore slobode za običnog čovjeka, tu oko nas, onih sa margine. Jer će takvi ljudi, koji sa sobom nose esenciju novih ideja, prvi iščeznuti kad nam nestane slobode. Upravo piščevo ćutanje, a koji inače nije kupljiv, može voditi sužavanju ili smrti slobode. A smrt nam je tako blizu, a zar ne, voljeli smo tako malo, zar ne?

Teško je naći dvije osobe koje će isto reagovati na jedno umjetničko djelo, – knjigu, sliku ili pjesmu. S tim mi čitamo svoj život, i unosimo sva lična iskustva kada prilazimo ovom slovu, i tako je doživljaj uvijek jedinstven.

Lav Tolstoj je u svom vremenu izrekao veoma zanimljivu definiciju što se čitanja knjiga tiče. On veli da, od deset napisanih, onu jednu vrijedi tražiti za čitanje, ostale spadaju u “lahku“ literaturu. Trenutno imate u rukama tu jednu dobru koju vrijedi čitati.

Aferim autoru!

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
11. June 2024 21:10
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif