Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DREKOVIĆEVI ADVOKATI: PRVI PUT RAĐENA EKSPERIMENTALNA VJEŠTAČENJA, SRUŠILI SMO TEZU DA JE KALINOVIK GRANATIRAN HAUBICAMA!
OSLOBOĐEN KOMANDANT RAMIZ DREKOVIĆ
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 17. May 2023. 13:05:50
Federacija učinila sve da oteža prikupljanje dokaza u odbrani generala Ramiza Drekovića, a institucijama iz Republike srpske se zahvaljujem na korektnoj saradnji i na činjenici da su nam dostavili sve ono što smo tražili

Ramiz Dreković, bivši komandant Četvrtog (i Petog) korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine je oslobođen krivice u prvostepenoj presudi Suda BiH. Ovaj proces koji je trajao četiri i po godine pred državnim Sudom je okončan, optužbe Tužilštva BiH nisu dokazane.

Tokom procesa tužilac državnog Tužilaštva je dokazivao optužnicu koja je komandanta Drekovića teretila da je u periodu od 21 maja do 7 juna 1995. godine artiljeriskim jedinicama Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno.

Ono što je sve vrijeme odbrana Drekovića tvrdila, kao i neki svjedoci Tužilaštva, cilj nisu bili civili. Tokom saslušanja Mladena Marinkovića, vještaka Tužilaštva i inače vještaka vojne struke došlo se do zaključka da je to vještačenje vršeno uz pomoć literature s inteneta.

U Kalinoviku je bio garnizon, potvrdio je vještak Marinković, a prilikom unakrsnog ispitivanja on je komandantu Drekoviću potvrdio kako se na širom rejonu Kalinovika nalaze poligoni za artiljerijsko gađanje. Vještak je naveo i to kako nije uočio nijedan dokument iz kojeg se vidi da je Dreković naredio gađanje civila i civilnih objekata, ali i to da nije imao plan dejstva artiljerije pri sačinjavanju nalaza. Odgovarajući na pitanja odbrane Drekovića usmjerenih na identifikaciju dokumentacije koja je korištena prilikom sačinjavanja Izvještaja, Marinković je potvrdio da je pored borbenih pravila koristio i internet izvore, pa i “Wikipediju”.

Vojska RS-a bila je mnogo superiornija u odnosu na nas, rekao je prilikom svjedočenja bivši komandant IKM-a Bjelimići, Esad Ramić u ovome porcesu svjedok Tužilaštva. On je u sudnici tokom procesa ispričao kako su kao pripadnici Četvrtog korpusa bili prisiljeni sami praviti municiju koja je bila vrlo lošeg kvaliteta. Oruđe kojim su se branili nije imalo domet ni do najbližih neprijateljskih linija, pričao je ovo u sudnici svjedok strogim oficirskim i uvjerljivim glasom, koji je prenio svoja sjećanja, kada je došao na dužnost komandanta IKM-a Bjelimići.

„Neprijatelj je napadao iz pravca Kalinovik i ova sela su, zauzeo je nekoliko sela. Dolazile su izbjeglice, pobili su nekoliko civila jedna opšta panika i haos je bila gore, posvjedočio je Ramić.“

On je ovom prilikom istakao da se Dreković kao komandant Četvrtog korpusa strogo držao međunarodnog humanitarnog prava, odnosno komandovao je po principu moralnih vrijednosti i načela koja su se odnosila na zarobljenike, a naročito na civile.

Na jednom od suđenja bivši komandant Dreković se obratio sudu i rekao da mu nikad civili nisu bili cilj. (Dž. S. K.)

DREKOVIĆEVI ADVOKATI: PRVI PUT RAĐENA EKSPERIMENTALNA VJEŠTAČENJA, SRUŠILI SMO TEZU DA JE KALINOVIK GRANATIRAN HAUBICAMA!

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je generala ARBiH Ramiza Drekovića, nakon više od četiri godine suđenja, oslobodio optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za koji ga je, po komandnoj odgovornosti optužilo Tužilaštvo BiH.

TUŽILAŠTVO BIH ĆE ULOŽITI ŽALBU NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU RAMIZU DREKOVIĆU

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, nakon zaprimanja pisanog otpravka presude, uložit će žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH kojom je optuženi Ramiz Dreković (1956) oslobođen optužbi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.
Tužilaštvo BiH će dokazivati krivicu optuženog u drugostepenom postupku, saopćeno je iz tog tužilaštva.
Advokati generala Drekovića po izlasku iz sudnice prokomentirali su da su i pored opstrukcija, kako su naveli, čak i iz Federacije, uspjeli dokazati njegovu nevinost pred Sudom.

– Ova presuda ne treba da bude razlog političarima da iznose komentare, da bude političkih podjela, pogotovo ne za političare iz Federacije BiH, jer je Federacija učinila sve da nam oteža prikupljanje dokaza u odbrani generala Ramiza Drekovića, a institucijama iz Republike srpske se zahvaljujem na korektnoj saradnji i na činjenici da su nam dostavili sve ono što smo tražili, – kazao je advokat Kadrija Kolić.

Na pitanje novinara da detaljnije pojasni to što je kazao, Kolić je rekao da je to “šira priča i da ne bi o tome sad govorio, ali da to pokazuje da podhitno moramo raditi reformu Zakona o krivičnom postupku”.

– Zato što je tužiocu dozvoljeno da u fazi istrage radi šta hoće, da bira šta će da prikupi i prezentira od dokaza, nema nikakve sudske kontrole te istrage, nema nikakve zakonske mogućnosti osumnjičenog da tokom istrage bilo šta osporava i takve istrage nas dovode do ovakvih sudskih postupaka gdje na kraju poslije više godina suđenja dobijemo oslobađajuću presudu, – kazao je Kolić.

Njegov kolega Mirsad Crnovršanin, drugi branilac generala Drekovića kazao je da je odbrana imala ogromne probleme prilikom prikupljanja materijalnih dokaza i da su više mjeseci uložili na prikupljanje dokumenata iz arhiva Vojske Republike srpske, ali i Vojske Federacije BiH, piše Faktor.

Kazao je da su nakon višemjesečnih zahtjeva ipak uspjeli doći do tih dokumenata i da je odbrana Ramiza Drekovića tokom ovog suđenja uložila više od 500 materijalnih dokaza.

Također je istaknuo da je Drekovićeva odbrana izvela šest različitih vještaka kako bi dokazala potpunu nevinost generala Drekovića, po čemu je ovo jedinstven predmet.
– Prvi put su rađena i eksperimentalna vještačenja, koja dosada nikada nisu rađena pred ovim sudom, ni u predmetima koji se odnose na “Markale” ili “Tuzlansku kapiju”. Mi smo provodili ta vještačenja ovdje u korist odbrane i Sud će se zasigurno u svom pismenom otpravku osvrnuti na te dokaze koji će biti od koristi i bili su naravno za oslobađanje generala Ramiza Drekovića, – kazao je Crnovršanin.

Radi se o, između ostalog, balističkim vještačenjima sa eksperimentalnim uzorcima, gdje su se pokazivali “blast” efekti haubičkih projektila, koji su upravo stavljeni na teret generalu Drekoviću.

– Mi smo u potpunosti doveli u pitanje tezu Tužilaštva da je Kalinovik granatiran haubicama, odnosno haubičkim projektilima koji su navedeni u optužnici, — kazao je Crnovršanin.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif