Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


MOSTARSKI VANDALI I VANDALIZAM
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 15. May 2023. 14:05:18
Krajnje je vrijeme da mostarskim vandalima i vandalizmu bude kraj. Razaraju našu slavnu prošlost, sadašnjost u kojoj pokušavamo da se uzdignemo i budućnost kojoj težimo.

Mostarski vandali i vandalizam su sjeme i plod kontinuiranog podvajanja nacionalnih vrijednosti, sijanja mržnje i pojačanih secesionističkih težnji, koje su se zadnjih 15 godina iz entiteta Rs prelile na područje Federacije koje pokriva HDZ-a.

Ovih dana mostarski vandali su ponovo napali kompleks partizanskog groblja u Mostaru i na ulaznoj kapiji ostavili grafite fašističkih simbola, sa kojima nas još jednom žele potsjetiti da su tu među nama, da fašizam nije uništen, da se ne samo ponovo koti negdje oko nas, već tinja i izrasta u našim njedrima.

Ko su mostarski vandali ne zna se ni nakon niza počinjenih zlodjela u nizu minulih godina, mada se može pretpostaviti, ako se poveže vrijeme, mjesto i obim počinjenog vandalizma? Samo, nema to ko učiniti; oni koji su to dužni ne žele ili ne smiju.

A kompleks partizanskog groblja u Mostaru, kao i mnogi drugi spomenici kulture na području BiH, je česta meta vandala od 1990-tih do danas.

Potcjenjivanje tuđih i nadređivanje svojih vrijednosti, ignorisanje pravednih zahtjeva građana, podrivanje državnog jedinstva, integriteta i suvereniteta, rušenje demokratije, rad sa mladima u dvije škole pod jednim krovom…je model koji razara a ne stvara.

Partizansko spomen groblje u Mostaru - nacionalni spomenik prve kategorije

Partizansko spomen groblje u Mostaru je memorijalni kompleks posvećen poginulim partizanima u NOP-u. Izrađen je 1965.g. na inicijativu Džemala Bijedića, po zamisli beogradskog arhitekte Bogdana Bognanovića, u znak sjećanja na narodno oslobodilačku borbu, herojsku odbranu Jugoslavije i heroje koji su dali svoje živote za ovo što mi danas imamo.

Spomenik je remek djelo naše arhitekture. Otvorio ga je 25.9.1965. predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Čine ga četiri povezane terase na kojima je 630 kamenih nadgrobnih ploča oblikovanih kao presječeno deblo, sa uklesanim imenima poginulih boraca. Na najvišoj terasi je fontana u obliku zupčanika, koji simbolizira pokretačku snagu.

Na groblju je sahranjeno oko 500 posmrtnih ostataka partizanskih boraca iz Mostara i okoline, među njima 13 narodnih heroja. Godine 2006. Mostarsko spomen- groblje proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH.

Iako je to nacionalni spomenik prve kategorije, rušen je, skrnavljen, devastriran više puta od 1992. Više puta je vršena sanacija i obnova. Prvi put temeljitije maja 2005.g. povodom 60-godišnjice pobjede nad fašizmom. Prilikom obnove 2018. poboljšan je pristup i prohodnost, osvjetljen i postavljen nadzor, ali se pokazalo da ni to nije bila dovoljna zaštita od vandala.

Učestali napadi na mostarsko spomen obilježje

Devastracije nacionalnih spomenika, ispisivanje uvredljivih poruka i fašističkih simbola traju već 30 godina.

Prva devastracija Partizanskog groblja u Mostaru dogodila se 14.2.1992, uoči Dana oslobođenja grada, kada je na groblju aktivirana eksplozivna naprava.

Mostarsko Spomen područje je ponovo napadnuto uoči Dana državnosti BiH 24.11. 2019, kada je polomljeno više kamenih ploča i nekoliko postolja iščupano iz zemlje.

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine u Mostaru ponovo je devastriran 10.4.2020.g.

Spomen groblje u Mostaru ponovo je napadnuto 7.1.2022., a po tom fatalno devastrirano u noći 14.6. 2022.g. Bio je to do tada najveći organizovani napad na ovo spomen groblje. Uništeno je svih 700 kamenih spomen- ploča sa imenima poginulih partizana, koji su svoje živote dali za ovo što vandali danas uživaju.

Spomen- ploče su iščupane, polupaane, razbijene na hiljade komadića.

Taj vandalizam nije bio samo nečiji hir, već dobro planirana akcija, za koju je trebalo dosta izvršilaca alata i vremena. Kao ni prethodnih 30 godina, istraga nije otkrila ni počinioce ni trag koji bi do njih mogao dovesti.

Ništa se nije promijenilo ni nakon protesta građanskih protesta zbog ignorisanja i nekažnjavanja počinilaca, koje su organizovali antifašisti Mostara.

I nije se stalo samo da tome. Pravoslavno groblje oskrnavljeno je 10.7. 2022.g., a 7.12.2022.g. napadnuta je Saborna crkva, simbol Mostara.

Ovo je terorizam koji je morao biti otkriven, zaustavljen i sankcionisan već u prvom pokušaju da se ponovo ubiju oni koji su nam svojim životima dali pravo na život. Nažalost, još uvijek, ni nakon 30 godina, nema nikakvih informacija o stanju istrage i počiniocima. Umjesto da budu zaustavljeni i sankcionisani, neuspješnom potragom, našim nemarom i pomirljivom šutnjom ohrabreni su da smionije idu dalje.

Umjesto da vandali budu otkriveni i privedeni pravdi, ovih dana, tačnije u jutro 12.5.2023.g. na ulazu u Spomen područje ponovo su osvanuli iscrtani fašistički simboli.

Neuspješna potraga za vandalima

Kroz sav protekli period moglo se zaključiti da istrazi za vandalima nije cilj otkriti već, moglo bi se reći, prikriti imena počinilaca. Jer kako povjerovati da se nakon toliko upada u mostarsko partizansko groblje i sa takvim obimom pričinjene štete, koja se ne može počiniti neprimjetno i bez buke, sa takvom mrežom osiguranja sve do danas nije mogao otkriti ni jedan počinilac, ni jedan trag u dolasku i odlasku. Za mnoge od nas, koji pratimo te procese, svrsishodnije bi bilo umjesto daljeg traganja za vandalima, kritiku i potragu preusmjeriti na lokalnu policiju i pravosuđe, na koje se s pravom sumnja da prikrivaju počinioce.

Istražni organi su mogli otkriti trag vandala već od prvog slučaja prije pet godina, kada je 20-tak maskiranih spodoba napalo grupu studenta iz Hrvatske, Srbije i BiH, koji su 24.11.2017. doši za Dan državnosti položiti cvijeće u spomen palim herojima iz Drugog svjetskog rata. Umjesto da im se pruži zaštita, iz policije su im poručili da nisu ni trebali posjećivati groblje. Od tada je ovaj nacionalni spomenik BiH stalna meta vandala ili bolje reći organizovanog sistematskog vandalizma, kreiranog mržnjom, iz istog centra, sa tačno određenim ciljem.

Nakon 30 godina neuspješne potrage za vandalima sve je manje strpljenja i vjere da će devastracija Partizanskog spomen groblja u Mostaru biti zaustavljena, a počinioci biti privredeni pravdi.

Neće biti izneđađenje, da se jednoga dana, kada se promijeni vlast, otkriju centri u kojima se pripremao i iz kojih se usmjeravao vandalizam, a u nekom od uticajnih političara i njihovih bližih saradnika prepoznaju vandali, koji ne samo što nanose nepopravljivu štetu, već remete mir, svađaju i truju narode, koji su nekada tako skladno živjeli.

Šta bi moglo biti sljedeće?

Stepen strpljena je prelio svaku čašu. Nakon svih ovih napada, zaista se s punom ozbiljnošću i odgovornošću treba upitati šta je sljedeće? Sasvim je jasno da su u istom slijedu ovih događaja buđenja četništva i ustaštva, vojne parade i ubrzano naoružavanje susjeda, murali Ratka Mladića i Draže Mihallovića širom Srbije i Rs,…izlivi i širenje mržnje kroz poruke, pjesme i prijetnje sa sportskih terena…

Fašizam se ponovo koti po Evropi.

Zato su spomenici poginulim u antifašističkoj borbi važniji i potrebniji danas, nego u vrijeme kada su podignuti. Ako ih budu posjećivali naši mladi, više će ih ostajati u zemlji nego odlaziti iz nje.

Izražavanje žaljenja i verbalne osude odgovornih za sve što se događa toliko su isplakane i prazne, da u njih više niko ne vjeruje, niti se od njih nešto očekuje. Od nadležnih organa i institucija traži se i očekuje energičnije i djelotvornije djelovanje. Čak su i protesti građana imali mali ili nikakav učinak..Dokaz za to je što svih minulih godina, od kada se vanadalizam ponavlja, još niko za počinjeno nije otkriven niti priveden, što upućuje na zaključak da se za počinioce zna, da su dio projekta, ali su pod zaštitom moćnika, ili su njihov proizvod…

Mostarsko spomen groblje među najugroženijim mjestima evropske kulturne baštine

Prema ocjeni organizacije Evropa Nostra, koja predstavlja Europski glas civilnog društva iz 40 zemalja, partizansko groblje u Mostaru uvršteno je u 7 najugroženijih mjesta kulturne baštine u Evropi i treba mu posebna zaštita. Značajno je za cijelu BiH, a dobilo je i podršku Evropske komisije za obnovu. Simbolički ga prepoznaju kao mostarski “Grad mrtvih koji gleda grad živih.”

Istraga je u toku, a do sad se nije desilo da počinioci budu uhvaćeni, i strpani u zatvor. Umjesto da se to desi i na to stavi tačka, vandali ostaju stalna prijetnja ne samo spomenicima kulture, već i građanima Mostara, posebno onima koji pokušavaju antifašizm suprostaviti fašizmu.

Kako je moguće da kraj takve mreže sigurnosti, kraj toliko policije i krim službe, ni za duže od 5 godina od kad su intezivirani napadi na Partizansko spomen groblje u Mostaru nije nađen ni najmanji trag iz kojeg dolaze i kojim se vraćaju vandali? A oni su tu, svakodnevno među nama. Njihovi tragovi postoje samo ih kriju neki od onih koji bi ih trebali otkriti.

Nije iznenađenja da kod nas ima i onih koji u djelima vandala ne vide dubinu zla već herojske podvige.

Vlada FBiH je prošle godine obezbjedila 200.000 KM za obnovu, sanaciju i revitalizaciju Partizanskog spomen-groblja u Mostaru. Za ponovnu obnovu potrebna su znatna sredstva, ali i više naše pažnje, zahvalnosti i poštovanja prema onima za koje je spomenik podignut i njihovim djelima, koja su nam obezbjedila trajnu osnovu za mir, ljubav, sreću i blagostanje u našoj zemlji i zemlji naših djedova i pradjedova.

Partizansko spomen groblje u Mostaru bilo je i biće sigurna barijera fašizmu i nepresušan izvor nadahnuća za sve nas koji volimo svoju zemlju i koji smo je spremni braniti ne samo od aveti fašizma, već i od nas samih.

Foto: Bljesak

VRH



Ostali prilozi:
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» MJESEC DANA SMRTNE AGONIJE PALESTINE
07. November 2023 20:22
» KONJI I KONJANICI IZ KONJICA
10. August 2023 14:25
» NAPADI NA DRŽAVNU IMOVINU
16. June 2023 14:39
» BIH IZBORNI FIJASKO
28. April 2023 18:45
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif