Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


UKRAJINA U VRTOLGU RATA I BORBI PROTIV RUSKOG AGRESORA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 15. May 2023. 02:05:35
U vrtlogu rata koji traje u Ukrajini đe ruske i plaćeničke trupe se grčevito bore da održe svoje položaje ne birajući sredstva da ostvare zvoj zlonaum i mračni cilj u ideji ka obnovi nekog novog Moskovskog carstva. Apokaliptične slike stradalih uništenja materijalnih i kulturnih dobara pljački, silovanja, ubistava i progona staraca i đece su svakodnevne slike. Ukrajinci se bore ne odstupajući od svoje ideje jedinstva i očuvanja vlastitog identiteta. Mnogo puta je Ukrajina kroz svoju dugu ali često bolnu istoriju branila kontinuitet svoga postojanja ali i mnogo puta stradala u različitim ratnim igrama poodavno krvavog Kremlja i poslednjeg diktatora kojiu želi "svoj svijet” u kome će on biti jedno i jedino "obožavano božanstvo” slika slična nekim drugim mračnjim istorijskim ličnostima koje su željele da preuređuju Evropu i svijet. U vom Ratu Rusija je napravila svoju sopstvenu nacional-šovinističku matricu ali i krilaticu rat protiv perpekitive i budućnosti zarad podsjećanja i obnavljanja ,,slavne prošlosti.”

Rusija je vojnu okupaciju Ukrajine započela sa vrlo taktički razrađenim planom, no nisu računali na brz i jak otpor Ukrajine i Ukrajinaca. Čak je i zvaničan perfidni naziv naziv ruske vojne intervencije, Specijalna vojna operacija osmišljen kako se sukob nebi predstavio kao stvarno stanje okupacije i rata no ubrzo smo svi uvidjeli koja je krvava pozadina sukoba. Rusija je na granicama Ukrajine mjesecima pripremala svojne vojno-oklopno-mehanizovane, artiljerijske i druge vojne jedinice, i snage igrajući iz prva svoju opasnu psihološku igru i taktiku sa ciljem zastrašivanja Ukrajine. Obajvještajne službe Rusije dale su pogrešnu sliku o Ukrajini lošim procjenama i spremnosti regularne ukrajinske vojske za pružanje otpora, očekivali su masovnu predaju Ukrajinaca. Ipak, bezbjedonosne snage Ukrajine su pokazale da neće pokleknuti pred svojim neprijateljam već da će braniti svaki pedalj svoje države. Nažalost, na tom putu odbrane suvereniteta i integriteta pali su mnogi heroji Ukrajine. Generalštab snaga armije Ukrajine uz bogato iskustvo i zapadni vojni stručnjaci su ispravno donijeli zaključak da je ključ uspješne odbrane od ozloglašenih ruskih trupa i Wgnerovih plaćenika u očuvanju i jačanju odbrambenih pozicijama sa kojih mogu čvrsto da drže položaje ali i da čuvaju svoje resurse.

Kraj rata se mora desiti kad-tad i pad i kraj Vladimira Putina se mora desiti kad-tad. No iza mračne imperijalističke politike ostaće decenije koje će biti potrebne da se Ukrajina obnovi. Milijarde eura odštete, izgubljeni životi, stradala djeca, silovanja i masovni zločini ostaviće trajne posljedice i ta rana neće nikada zarasti ona će biti ,trajni spomenik ideologiji zla zvanog ,,ruski svijet.” Putin optužuje zapad da želi vidjeti "pad Rusije” nesvjestan svog autokratskog djelovanja i svoje diktature da pogleda istini u oči. Svega na par sati od početka parade na Dan pobjede u Moskvi on je u svom maniru dao mig da se ispale rakete prema Ukrajini. To je lični rat Vladimira Putina, ostarjelog potrošenog obajvještajca koji je želio da uđe u krug najvećih ruskih vođa osvajanjem Ukrajine, da bi bio slavljen kao Petar I. Aleksejevič, odnosno Petar Veliki. Umjesto oreola slave i lovorovih vijenaca on će postati Ivan IV. Vasiljevič poznatji kao Ivan Grozni, jer mu ipak nije mnogo biološkog vremena ostalo da postane svetac ,,novomučenik sa blagoslovom odavno dogmatske Ruske pravoslavne crkve. Ipak umjesto tog "oreola” ako poživi naravno deočekaće ga Haški đe će zajedno sa svojom pravoslavnom ali i drugom "ratnom sabraćom” skončati svoj život poput mnogih "heroja” počevši od onih iz čuvenih Nirberških procesa. Ne smijemo zaboraviti da su Ukrajinci najveća evropska nacija koja se vjekovima borila da sačuva svoju državu i njene granice ali i svoj jezik, crkvu i identitet. Iako su početkom XX vijeka (od 1917. do 1921. godine) postojale čak tri zasebne ukrajinske države, potpunu nzavisnost Ukrajina je steka 1991. kada je SSSR doživio svoj potpuni slom. Ovo nije samo odbrana Ukrajine ovo je borba za viševjekovna stradanja i nepravde.

SLAVA UKRAJINI SLAVA SVIM SINOVIMA I ŠĆERIMA PALIM ZA NJENU SLOBODU!

VRHOstali prilozi:
» 28. SEPTEMBAR DAN BOŠNJAKA SAČUVATI RIJEČ, JEZIK I KNJIŽEVNOST
Božidar Proročić | 27. September 2023 17:38
» BABOOOOO, JAVI SE!
Said Šteta | 27. September 2023 17:10
» DEJTON – DRVO MIRA
Mehmed Meša Delić | 26. September 2023 21:03
» DVIJE PREDSTAVE UDRUŽENOG PODUHVATA KOJI SE (NE)TIČU BOSNE I BOŠNJAKA/BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2023 14:30
» DENISE, SMJENJUJ OVE SVOJE NEZNALICE I RUŠITELJE!
Mr. Milan Jovičić | 25. September 2023 02:02
» DOK ČARŠIJA PULSIRA
Dr. Mesud A. Ramić | 22. September 2023 20:07
» VELIKOSRPSKE BLJUVOTINE DODIKA SU JEZIVE
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2023 15:43
» RUSIJA NE ODUSTAJE OD SVOJE GENOCIDNE POLITIKE
Božidar Proročić | 21. September 2023 18:16
» U SUSRET 12. REBIUL-EVVELU
Dr. hfz. Halil Mehtić | 21. September 2023 14:13
» BOSNA I HERCEGOVINA MEĐ DVA MRAKA
Mehmed Meša Delić | 19. September 2023 19:39
» FOJNIČKI MEHLEM
Šefka Begović-Ličina | 19. September 2023 16:33
» BOŠNJAČKA SERVILNOST POSTAJE DEGUTANTNA
Sead Zubanović | 18. September 2023 16:25
» U VLASTI SU NAM „PACOVI PODRUMAŠI“ SA PIJANSKOM IDEOLOGIJOM
Mr. Milan Jovičić | 18. September 2023 14:50
» LIJEPA RIJEČ I GVOZDENA VRATA OTVARA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. September 2023 03:18
» JEDAN POSTO NIČEG
Dr. Mesud A. Ramić | 16. September 2023 15:07
» PRESTANITE IZLUĐIVATI MUSLIMANE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 14. September 2023 18:24
» DRŽAVE SE RAĐAJU, ŽIVE I UMIRU NA NJIVAMA
Dr. Harun Hadžić | 13. September 2023 14:34
» SRPSKO – HRVATSKA IDEJA DA BOSNE I HERCEGOVINE NEMA
Mehmed Meša Delić | 11. September 2023 20:46
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif