Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


ODRŽANA PROMOCIJA "LIRSKE HEDIJE" U PETNJICI I ROŽAJAMA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 12. May 2023. 21:05:24
Povodom Dana Bošnjačke zastave 11 maja. 2023. godine u Petnjici je u Maloj svečanoj Sali opštine Petnjica sa početkom u 15 časova održana je promocija panorame savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore, Lirska Hedija koju su priredili Božidar Proročić i Dijana Tiganj a čiji je izlazak podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. Promocija je organizovana u sklopu programa JU Centra za kulturu Petnjica, i uvjek agilnog i odgovornog direktora Sinana Tiganja koji je prepoznat kao jedan od najljepših reprezenata kulture manjebrojnih naroda. Na promociji su govorili Lejla Tiganj, Dijana Tiganj, Veljko Đukanović i Božidar Proročić. U uvodnoj besjedi Lejla Tiganj je istakla da ovako vrijedna publikacija doprinosi očuvanju i promovisanju pjesništva Bošnjakinja. Profesor Veljko Đukanović autor predgovora, lektor i recezent je istakao sljedeće: ,,Priređivači su se rukovodili time da i u ovoj Panorami budu zastupljene žive pjesnikinje, bez obzira đe žive i stvaraju. Normalno je da nijesu mogli obuhvatiti sve autorke koje su s područja Crne Gore i koje su i danas nastanjene u Crnoj Gori. Za ovo su se opredijelili da svoje mjesto u ovoj Panorami omoguće svakoj pjesnikinji koja im se odazvala u predviđenom roku, tako da se u ovoj Panorami nalaze imena tridesetak žena koje svojim poetskim izrazom i stvaralaštvom zaslužuju da se nađu u njoj. Nadamo se da će se u nekoj novoj zbirci naći imena i onih koji „pišu za sebe“, a kvalitet njihovih pjesama zaslužuje da budu prihvaćene od strane brojne čitalačke publike.”


Božidar Proročić u svom predgovoru navodi: ,,Panorama savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore ,,Lirska hedija” predstavlja jednu izuzetno vrijednu i dragocjenu knjigu. Ovdje izabrane i zastupljene pjesnikinje predstavaljaju dio bošnjačkog kulturnog i intelektualnog miljea. Same autorke doprinose da ženski pjesnički glasovi, posebno u posljednje dvije decenije, budu njen vitalniji dio koji zaslužuje punu afirmaciju na prostorima Zapadnog Balkana pa i šire.” Profesorica Dijana Tiganj je isatkla sljedeće: ,,Poezija ovdje zastupljenih autorki izlazi van stereoptipa savremenog društva, ne podležući nacionalno-mitološko-folklorisičkim fenomenima koji su znaju da budu prisutni u savremenoj kulturi. One pripadaju modernističkom i postomodernističkoj književnoj misli u kojoj dominiraju različite poetike, poetski principi.” Pored toga jedna od najmlađih autorki zastupljenih u ovoj panorami Elvisa Latić, čitala je svoju poeziju zastupljenu u ovoj panorami, pobravši simpatije i gromoglasne aplauze publike. Pored toga Dijana Tiganj je objasnila šta zapravo ,,Lirska hedija” za nju znači sa aspekta priređivača, prosvjetnog radnika i književnice povlačeći jasne i precizne paralele zbog kojih je ova panorama dragocjena i značajna đake, studente, istraživače kao i buduće autorke.


Nakon ove izuzetno posjećene promocije program predstavljanja ,,Lirske hedije” je nastavljan u Rožajama sa sa početkom u 18 časova u prstorijama NVO ,,Karika” koju su priredili: Mirza Luboder, Dževdet Luboder i Agim Ljajić. Lejla Tiganj je istakla: ,,Da knjiga predstavlja dragocjenu građu u proučavanju stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore ” Profesor Veljko Đukanović ističer sljedeće: ,,Za razliku od pjesnika koji obično ljubav iskazuju veličajući ljepotu žene, bilo fizičku ili duhovnu, pjesnikinje ove zbirke ljubav shvataju na drugi način. One rijetko direktno iskazuju ljubav prema drugom polu, već ljubav shvataju i doživljavaju kao nešto najljepše, nešto za što se treba boriti, jer ljubav je najveća snaga koja pokreće čitavo čovječanstvo i bez nje bi život bio besmislen. One to iskazuju na jedan poseban, nježan i suptilan način, onako kako to žene doživljavaju i shvataju, prepuštajući se svojim osjećanjima koja ih vode ka sreći, makar i u mislima. Božidar Proročić je istakao: ,,Lirska hedija” predstavlja panoramu autorki koje su dale svoj doprinos oporavku jedne kulture (bošnjačke) koja je kroz različita istorijska razdoblja bila nažalost dobrim dijelom marginalizovana. Autorke su u svojim pjesmama predstavile sebe kroz najljepše emotivne i kulturne dimenzije, one pišu poeziju u skladu sa vremenom u kome žive, ne podliježu tabuima niti žele biti dio često patrijarhalne sredine. Autorke svojom poezijom izlaze van okvira, njihove pjesme su njihov alter ego. Bogatstvo tema i motiva, različita emotivna i psihološka stanja, intimni svijet, lične ekspresije i doživjaji su pretočeni u stihove i dok čitamo njihovu poeziju itekako možemo dobro da sagledamo njihove ličnosti i različita iskustva i sopstvenost pogleda na svijet koji probljeskuje filigranskim nitima poezije.” Dijana Tiganj u svom obraćanju navodi: Pjesnikinje su predstavljene hronološkim redom, po godinama rođenja sa vrlo efektnim fotografijama pjesnikinja u uglu knjige, dajući jednu koliko privlačnu, toliko i edukativnu stranu u prikazu autorki i njihovog stvaralaštva, kao i savremenog doba, gdje se pjesme i pjesnikinje predstavljaju na jedan sasvim nov i inovativan način u ovoj panorami. Na kraju izuzetno uspješne večeri svoju poeziju su čitale mlade pjesnikinje iz Rožaja: Ermina Bibić i Zerin Murić koje su na efektan način prezentovale bogastvo poezije Bošnjakinja Crne Gore.

VRHOstali prilozi:
» AŠK NA MIZANU - INSPIRATIVNO POETSKO BISERJE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 31. May 2024 15:57
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
Ostali prilozi istog autora:
» KRICI TIŠINE
11. July 2024 14:47
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
21. June 2024 16:48
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif