Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SVEČANO OTVORENA MANIFESTACIJA „DANI VAKUFA U BOSNI I HERCEGOVINI“: VAKUFI SU OBLIKOVALI VLASTITO VRIJEME I PROSTOR
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 12. May 2023. 21:05:04
TUZLA, 12. MAJ 2023. (MINA) - Svečanim programom danas je u Tuzli otvorena ovogodišnja manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“, koju već 11. godinu organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini s ciljem očuvanja i promocije institucija vakufa.

Manifestacija se ove godine održava uz brojne i bogate sadržaje u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru, a bit će okončana 18. maja. Domaćini i suorganizatori današnjeg programa su Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa u Tuzli.


U ime Vakufske direkcije prisutnima na otvaranju se obratio direktor hafiz dr. Senaid Zajimović.
„I ove godine manifestacija „Dani vakufa u BiH2 činit će raznoliki kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji koji imaju za cilj da ukažu na značaj vakufa, vakifa, kao i na izazove s kojima se vakufska imovina suočava. U ovih 11 godina u kojima smo s našim upravama, muftijstvima, medžlisima i saradnicima pohodili naše gradove realizovali smo veliki broj vakufskih projekata koji su u isto vrijeme i nacionalni spomenici. Skoro da nema grada u našoj državi gdje nismo realizovali neki obrazovni, ekonomski ili socijalni projekat“, rekao je Zajimović.

Otvaranje „Dana vakufa“ ove godine je prvi put održano izvan Sarajeva.


Prema riječima muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića, na području ovog muftiluka nastoji se usmjeriti značajna pažnja uvakufljenjima i razvijanju postojećih vakufa u čemu ima veoma dobrih primjera.

„Vakifi su inspirisani Allahovom vjerom i vrijedni su naše velike pažnje. Hvala dragom Bogu da je danas Islamska zajednica razvila svoje institucije i da imamo Vakufsku direkciju. Zahvaljujemo im se na brojnim pregnućima, kao i na tome što su s nama podijelili odgovornost organizovanja ove manifestacije u Tuzli“, kazao je muftija Fazlović.

Tokom svečanosti prikazan je kraći film o Behram-begovoj medresi i izgradnji objekta „D“ ženskog internata ove škole, u čijem finansiranju je najvećim dijelom učestvovao Generalni sekretarijat za vakufe iz Kuvajta.


Ovom prilikom zahvalnicu generalnom sekretaru Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt Naseru El-Hamedu uručio je direktor Vakufske direkcije dr. Zajimović.

Vakifi i institucije prijateljske države Kuvajt u Bosni i Hercegovini su značajno doprinjeli razvoju postojećih i uspostavljanju novih vakufa te su zlatnim slovima upisani na stranicama duge historije vakufa u Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt El-Naser kazao je da učešće na ovoj manifestaciji razumijeva kao posebnu čast, te se osvrnuo na dosadašnju saradnju sa Valufskom direkcijom i najavio podršku budućim projektima.


„Institucija vakufa je izuzetno važna u našoj vjeri. Iskoristio bih priliku da kažem da je Vakufska direkcija inicirala mnogo porojekata na ovom području, a nama u Generalnom sekretarijatu Države Kuvajt je bila čast da pomognemo u njihovoj realizaciji. Ovom prilikom vam želim kazati da ćemo nastaviti saradnju i biti vjetar u leđa svim projektima koji se tiču vakufa u Bosni i Hercegovini“, poručio je El-Hamed.

Na današnjoj manifestaciji „Plaketa najistaknutijem vakifu u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu“, a na prijedlog Muftijstva bihaćkog, uručena je gospodinu Fikretu Makiću koji je prošle godine uvakufio 200.000 KM za Medresu "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je najistaknutijem vakifu uručio maketu Aladža džamije, džamije koja važi za simbol obnove vakufa.


Manifestaciju je svečano otvorio zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, koji je poručio kako su ovakvi susreti prilika za prisjetiti se na dobre prethodnike koji su podizanjem zdanja oblikovali prostor i vrijeme u kojem žive, ali i uticali na odgojni, obrazovni i društveni progres.

„Želim čestitati Vakufskoj direkciji na restauraciji i čuvanju starih vakufa, ali i gradnji novih. Vakufi su najznačajnije materijalno dobro naše zajednice, oni imaju odgojnu, obrazovnu, materijalnu i ekonomsku dimenziju. Toga je bio svjestan i Muhammed, a.s., koji je motivisao ashabe da uvakufljuju imetak, pa skoro da nije bilo imućnijeg ashaba koji nije uvakufio dio imetka. Neki od tih vakufa traju i danas, a svi su motivacija brojnim uvakufljenjima od tada do danas“, kazao je dr. Ljevaković.


Tokom obraćanja se osvrnuo i na značaj vakufa u Bosni i Hercegovini, istakavši konkretne primjere.
„Po prirodi darežljivi, naši ljudi su se uključivali u izgrađivanje prostora na kojima su boravili, pa danas imamo brojna naselja koja su nastala na vakufu. Islamska zajednica ima ulogu u očuvanju bića bošnjačkog naroda, ona nije zajednica jednog staleža nego svih njenih članova. Zbog toga je važno da ona bude moralno čista i nezavisna. Vakufi imaju važnu ulogu u tome i da njeni službenici budu neovisni o različitih oblicima društvene i političke vlasti“, rekao je prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

U okviru ove svečanosti predstavljena je i izložba „Autentičnost bosanske džamije“.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif