Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


NAJVAŽNIJI IZBORI U SVIJETU OVE GODINE SU U TRURKOJ
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 02. May 2023. 12:05:35
Bošnjaci moji,
Ovih dana mnogo pričamo o onima koji su protiv Bosne i Bošnjaka a malo ili gotovo nikako o onima koji su uvijek bili i ostali uz Bosnu i Bošnjake u dobro i u zlu.

Priča o dušmanima sprečava nas da pričamo o prijateljima, koji su bili uz Bosnu i Bošnjake kada im je najteže bilo.

Pošto mi njih ne spominjimo, ni oni se nas ne sjećaju tako da u zadnje vrijeme ne čujemo ni od jednog našeg prijatelja nijednu LIJEPU riječ o Bosni i Bošnjacima.

Dakako, među prvim na ljestvici našim iskrenih prijatelja, koji zaslužuju da ih sjetimo kad im je potrebna naša pažnja je Republika Turska, gdje će se 14. maja, 2023. god. održati parlamentarni i predsjednički izbori.

Izbori u Turskoj ove godine su vjerovatno najvažniji izbori u svijetu obzirom na globalna geopolitička pomjeranja i spremanja. Sve to može imati značajne posljedice na nas Bošnjake u Bosni, na Balkanu i u Europi.


Nadalje, prema procjenama, u Turskoj danas živi oko dva-tri milijuna Bošnjaka, čiji glasovi na ovogodišnjim izborima mogu biti presudni za Tursku političku i ekonomsku stabilnost. Zbog toga, osjećam se pozvanim da uputim poruku Bošnjacima u Turskoj, Bošnjacima koji brinu o svojoj braći u Bosni, Sandžaku i općenito na Balkanu.

Draga braćo Bošnjaci u Turskoj,
Poznato nam je da je „Tursko vrhovno izborno vijeće“ (YSK) objavilo da pravo glasa na izborima u Turskoj ima 60.904.499 birača, koji mogu glasati na 190.736 glasačkih mjesta u zemlji, te 3.286.786 glasača, koji mogu glasati na 4.969 glasačkih mjesta izvan Turske.

Predsjednik Republike Turske bira se direktno u dva kruga, prema kojem kandidat mora osvojiti relativnu većinu (više od 50%) glasova, da bi bio izabran. Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu glasova u prvom krugu, onda će se održati drugi krug izbora 28.maja 2023. god. između dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova iz prvog kruga izbora.

Podsjećam vas da sam se, vođen idejom da je “svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka ma gdje bio", oglasio 1. novembra, 2015. god. povodom općih izbora u Turskoj i pozvao vas da glasate za „Partiju pravde i razvoja“ (AKP).

Uradio sam to zato što je AKP, na čelu sa Tayyip Redžepom Erdoğanom, pokazala najviše brige o našoj Bosni. Koristim se ovom prilikom da se zahvalim Bošnjacima koji su tada glasali za AKP i Tayyipa Redžepa Erdoğana. Allah vas nagradio!

Podsjećam vas da sam vam tada rekao: - Glasajte za stabilnu i jaku Tursku, koja se danas nalazi u teškom i nestabilnom okruženju. Možda težoj nego ikad od njenog osamostaljivanja. Krvavi događaji na Bliskom istoku nisu slučajni. Pametnom je dovoljan išaret.
Dragi Bošnjaci, učinite sve što je u vašoj moći da Tursku mimoiđe val nasilja koji kruži oko nje. Glasajte za one koji su sposobni da spase Tursku od nasilja. Glasajte za AKP, koja zna, može i hoće povesti Tursku putem mira i stabilnost. Jer, mir i stabilnost Turske znači mir i stabilnost na Balkanu i u Europi.

Kao što vidimo, danas je Turska regionalna sila, danas je Turska stabilna i sigurna od nasilja koje su joj nametali dušmani iz užeg i šireg okruženja.


Dragi moji Bošnjaci u Turskoj,
Ništa manje nije važno, ako nije i mnogo važnije, da znadete da je Turska od tada puno uradila za mir i stabilnost za našu naciju i državu Bosnu i Hercegovinu.

Hoću da znadete da je na inicijativu predsjednika Redžepa Tayyipa Erdoğan u Martu 2023. god. „Organizacija islamske saradnje“ (OIC) jednoglasno usvojila povijesnu Rezoluciju o državi Bosni i Hercegovini.

U ovoj Rezoluciji potvrđuje se trajna podrška država članica OIC-a za očuvanje jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog identiteta države Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države, sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, sa svojom multietničkom, multikulturalnom i multireligijskom strukturom. Sve članice OIC-a, njih 57, su osudile i odbacile “sve zaključke, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se potkopavaju nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te poziva na secesionizam i stvaranje novih teritorijalnih jedinica, čime se krši Opći okvirni sporazum za mir i Ustav Bosne i Hercegovine, ali i ugrožava mir i sigurnost, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana”.

Nadalje, u Rezoluciji se “osuđuje svako širenje vjerske i nacionalne mržnje, posebno u mjestima gdje su počinjeni teški ratni zločini i genocid, te veličanje, odlikovanje i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. Posebno se osuđuje širenje islamofobije prema bosanskim muslimanima - Bošnjacima, kao autohtonom evropskom narodu. Ova osuda se spominje i u godišnjim izvještajima OIC-a o islamofobiji”.

Ovom Rezolucijom se poziva muslimanski svijet da “kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici“.

Bošnjaci moji,
Želim da znadete da Republika Turska predstavlja muslimanski svijet u veoma važnom Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini.

Republika Turska je u PIC-u uvijek bila na strani istine i pravde za naciju i državu Bosnu i Hercegovinu i uvijek je u PIC-u bila protiv odluka, koje sadašnji visoki predstavnik Christian Schimdt donosi na štetu bosanske države i Bošnjaka na način da od većinskog bošnjačkog/bosanskog naroda pravi manjinu kako bi osigurao savez manjinskih naroda da upravlja državom Bosnom i Hercegovinom na štetu većinskog naroda – Bošnjaka/Bosanaca.

Zamislite da neko turskom narodu dekretom odredi poziciju manjine i vlast formalno prepusti manjinskim narodima u Turskoj. To trenutno Herr Schmidt pokušava sprovesti nad većinskim bošnjačkim/bosanskim narodom u državi Bosni i Hercegovini.

Zbog toga, dragi Bošnjaci u Turskoj, u ime bosanskih šehida, preživjelih genocida i udruženog zločinačkog poduhvata nad Bošnjacima/Bosancima, pozivam vas da 14. maja, 2023. god. svoj glas poklonite predsjedniku Redžepu Tayyipu Erdoğanu i AKP.


Činim to zato što znam da vaši glasovi, tj., glasovi Bošnjaka u Turskoj na predstojećim izborima, mogu biti presudni za mir i stabilnost ne samo Turske, već i Bosne i Hercegovine, Balkana i Europe.

Stoga, računam na vašu savjest i odgovornost da svojim glasom za Redžepa Tayyipa Erdoğana i AKP osigurate stabilnu vlast u Turskoj, koja će biti sposobna za nove izazove.

Mi u Bosni očekujemo od te vlasti na čelu sa Redžepom Tayyipom Erdoğanom i AKP da se novom turskom Ustavu obaveže da će se usprostiviti svakom nasrtaju na suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države te da ce štititi multietnički, multinacionalni, multireligijski i multikulturni karakter države Bosne i Hercegovine uvijek i na svakom mjestu.

Moji Bošnjaci u Turskoj,
Upamtite, vaš glas Redžepu Tayyipu Erdoğanu i AKP je i glas za mir i sigurnost u Bosni, na Balkanu i u Europi.

Tim vašim glasom vi garantirate da će Ujedinjeni Narodi, Europska Unija, NATO i PIC nastaviti Međunarodnu brigu o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Nadam se da će ova naša poruka doći da vaših ušiju i srca!

Nadam se da nećete iznevjeriti očekivanja vaše braće u Bosni, Sandžaku, Balkanu i Europi.

Tako neka nam Allah Milostivi bude svima na pomoći! Amin!

VRHOstali prilozi:
» VELIKOSRPSKO HUŠKANJE NARODA NA BALVANIJADU
B.net | 09. September 2023 16:41
» IN MEMORIAM FERID MURATOVIĆ - KNJIŽEVNIK (1973-2023)
Božidar Proročić | 01. September 2023 13:51
» OSTAVITE „SVOG“ BOGA – I IMAĆETE SVE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. August 2023 16:06
» ESEJI NAŠE STVARNOSTI - OSVRT NA KNJIGU PROF. DR ESADA KUČEVIČA
Božidar Proročić | 06. August 2023 20:11
» BOSANSKI SPECIJALITETI U DALEKOJ ARIZONI
Eset Muračević | 03. August 2023 14:06
» WAR (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 18:48
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ OMAŽ SELIMU JARKOĆU
19. July 2023 15:43
» DAN SREBRENICE
11. July 2023 13:26
» DAN ARAFETA
27. June 2023 15:35
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif