Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


POTPREDSJEDNIK FBIH LENDO: ODLUKOM SCHMIDTA BOŠNJACI SU PREKRIŽENI
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 28. April 2023. 15:04:11
Ove što trebaju da glasaju vlast čuva stotine policajaca.

Sačuvaj nas Bože vlasti koju policija čuva, izjavio je potpredsjednik Federacije BiH Refika Lende uoči početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o imenovanju Vlade Federacije BiH koja će biti održana danas u 14.00 sati. Ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH istovremeno se održavaju i protesti građana.

Bošković tvrdi da je Vlada imenovana u skladu s Ustavom, a Schmidt je zaobišao odredbe Ustava i Lendin potpis

(Patria) - Predsjednik Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma FBiH Mladen Bošković je konstatovao da je Vlada FBiH koju je, bez potpisa potpredsjednika iz reda Bošnjaka Refika Lende, imenovao Christian Schmidt imenovana u skladu sa Ustavom FBiH.

No, to nije tačno. U odluci koju je Christian Schmidt nametnuo vrlo precizno se navodi da on donosi odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i to tako što proglašava jednokratno rješenje na način kojim zaobilazi precizan član Ustava koji podrazumijeva saglasnost ova potpredsjednika.

"(1) Premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke koji je potpisala 30. marta 2023. godine, sa kojim se jedan od potpredsjednika saglasio 3. aprila 2023. godine i koji je izmijenjen 27. aprila 2023. godine, ovom Odlukom se smatraju imenovanim u skladu s članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije.

(2) Za svaki potpis koji je potrebno priložiti, saglasnost koju konkretno trebaju dati potpredsjednici Federacije, te konsultacije koje je potrebno izvršiti u cilju ostvarivanja imenovanja Vlade Federacije u skladu s članom IV.B.5, stav (1) Ustava Federacije, ovom odlukom se smatra da su priloženi, dati i izvršeni u primjerenom i propisanom obliku", navodi se u odluci.

Dakle, visoki predstavnik je proces imenovanja izvršio vlastitom odlukom zaobilazeći Ustav FBiH, dok se u vezi potvrđivanja Vlade poziva na Ustav FBiH, odnosno da Vladu mora potvrditi Predstavnički dom Parlamenta FBiH.
Lendo je uvjeren da visoki predstavik pod uticajem Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) radi sve na štetu Bošnjaka.

"Zatvaraju naše heroje. Ovo je danas važno za Bosnu i Hercegovinu. Oni lažu da su ovo dugoročna rješenja, visoki je donio kratkoročno, tu je mene odmah eliminisao. Ovo što je napravio ovih dana, ali i ranije i to što je predvidio šta će se dešavati dalje, to je u dogovoru s Draganom Čovićem. Ovo je zaista nije dobro. Trebalo je da se lideri tri stranke dogovore. Svaki dogovor je bolji od ovoga", poručio je Lendo, javlja BHRT.

Zukić: Odluka Šmita suprotna Ustavu Federacije BiH

"Ovaj klub potpisao je izjavu u kojoj osuđuju odluku Šmita. Ovo je suprotno Ustavu Federacije BiH. Ovakvim pravnim nasiljem je suspendovana volja naroda Bošnjaka. Nije istina da je ovo trajno rješenje. Radi se o jednokratnoj odluci smao da se ugrozi SDA i jača HDZ", mišljenja je Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Paralamenta Federacije.

Pozvao je sve zastupnike u Zastupničkom domu Paralamenta Federacije da ne glasaju za neustavnu vladu Federacije BiH.

"Tako će pokazati da ne pristaju na nešto sto im s nameće. Posebno pozivam Bošnjake koji su članovi Trojke da ne stavljaju Bošnjake u geto."

Izjavu koju su potpisali članovi kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prenosimo u cijelosti:

"Najoštrije osuđujemo jučerašnju jednokratnu odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita. Tom odlukom je suprotno Ustavu Federacije nametnuto imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine suprotno ustavnoj obavezi da saglasnost na tu odluku da potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Refik Lendo.

Ovakvim pravnim nasiljem je suspendovana izborna volja bošnjačkog naroda koju artikulišu i koju predstavlja Refik Lendo kao potpredsjednik Federacije iz reda bošnjačkog naroda. Napominjemo da su tvrdnje prema kojima se ovaj proces izbora vlade Federacije deblokira na osnovu trajnog rješenja neistinite. Radi se o jednokratnoj odluci kojem se potpuno degradira volja kluba Bošnjaka.

S druge strane, navodnim trajnim rješenjem koje se odnosi na naredni izborni proces, osigurana je puna zaštita poziciji HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Napominjemo da u slučaju primjene trajne odluke na današnji izbor vlade Federacije, ne bi mogla biti zaobiđena volja potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, odnosno većine u klubu Bošnjaka.

Dakle Šmit je jednokratnom odlukom zaobišao dominantnu volju Bošnjaka, a trajnom osigurao poziciju HDZ-a za sve naredne izborne procese.

Ponavljamo da smo opredjeljeni principima demokratskog načina uspostave vlasti voljom većine u Predstavničkom domu parlamenta Federacije, koja podrazumijeva reduciranje utjecaja etničkog principa, ali ne isključivo na štetu bošnjačkog naroda koji je najbrojnij u Federaciji.

Pozivamo sve zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da uprkos različitim pritiscima i ucjenama, te političkoj i stranačkoj pripadnosti ne glasaju za oktroisanu, neustavnu Vladu Federacije.

Time bi visokom predstavniku kao i ostalim domaćim i međunarodnim faktorima pokazali da ne pristaju na aparthejd i zaustavljanje svake šanse da Federacija BiH, samim tim i Bosna i Hercegovina, jednog dana bude moderno demokratskoj građansko društvo kakve su sa društva i države u Europi.

Posebno pozivamo zastupnik izgleda bošnjačkog naroda koji su članovi stranaka Trojke da u sebi pronađu dovoljno snage patriotizma i dostojanstva i da svojim glasanjem ne stavljaju Bošnjak je u geto", naveli su.

Zahiragić: Traje neviđena policijska kontrola

Ovo je po mjeri HDZ-a i HNS-a, istakao je Haris Zahiragić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Šmit je donio odluku da Bradara Hrvatica donese odluku i da je Srbin Lendo potpiše, ali da Bošnjak Lendo nema glasa."

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKI NOVI: SJEĆANJE - TRAJNI ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. July 2024 13:46
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif