Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KOMŠIĆ: ZAŠTO KONAKOVIĆU NE SMETA MIJENJANJE USTAVA BIH NA KRŠĆANSKIM OSNOVAMA I SRBIJANSKI NAPADI NA TERITORIJALNI INTEGRITET BIH
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 25. April 2023. 16:04:55
(Patria) - Obzirom na bujicu laži koje je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković iznio, a koja je očito njegov manir u političkom djelovanju, te imajući u vidu da običan građanin nema vremena provjeravati istinitost navoda za koje se ne može sa sigurnošću utvrditi čega su zbir, da li neznanja, zlomjernosti, nadobudnosti ili svega toga skupa, čini se potrebnim odgovoriti na ono što je Konaković izrekao, navodi se u reakciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Kao prvo, Konaković bi trebao prestati da lamentira i nad mojim i nad svojim učešćem u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Konaković mora pojasniti građanima da li zbog činjenice da je pridobijen od strane zvaničnog Zagreba, što tvrde i sami hrvatski zvaničnici počev od Željane Zovko do Andreja Plenkovića, izostaje reakcija na miješanje Mađarske u unutarnja pitanja BiH i proces izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona, posebno kada se u vidu ima saradnja Zagreba - HDZ-a BiH i Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, na kršćanskim osnovama. Konaković mora pojasniti zbog čega je dio onih struktura koje žele mijenjati Ustav BiH i Izborni zakon na kršćanskim osnovama.

Ministar vanjskih poslova BiH također mora pojasniti zbog čega izostaje reakcija na dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta BiH od strane ministra vanjskih poslova Republike Srbije. Konaković svoje nepostupanje ne može pravdati tobožnjim pristupom po kojem on navodno ne želi da galami, ma koliko mu to bilo sugerisano na nekoj od večernjih škola američke diplomatije za "Dodikove muslimane".

Konaković govori o NATO-u zaboravljajući njegove stavove, kao i stavove njegovih trojkaša o Programu reformi Bosne i Hercegovine, usvojenom 2019. godine nakon teške bitke za njegovo usvajanje.

Učinili su sve da to devalviraju, obezvrijede i da „javnost upoznaju“ kako to zapravo ne znači ništa u smislu NATO puta Bosne i Hercegovine. Govorili su kako je MAP (Membership Action Plan) aktiviran ili nije aktiviran, ne znajući da se MAP ne aktivira, već da se u njemu učestvuje i to jedino putem podnošenja ANP-ova, koji se u slučaju Bosne i Hercegovine zovu Program reformi. Odjednom, kad postadoše vlast, tim trojkašima postade važan Program reformi.

Kao što i jeste važan jer bez toga uopće Konaković ne bi imao osnova da danas govori o NATO-u, a kamoli da tvrdi kako je putem promjene naziva Komisije za NATO integracije u Komisiju za NATO saradnju, došlo do parkiranja NATO puta Bosne i Hercegovine, koji je po njemu zaustavljen i to radi odluka resornog ministra odbrane u prethodnom sazivu Vijeća ministara. To je notorna laž. A istina je kako su upravo Konakovićevi naredbodavci, oni iz američke ambasade, radi ustupaka Dodiku pokrenuli, organizovali i obezbijedili promjenu naziva u Komisiju za NATO saradnju, iako sam ja i moji saradnici bili protiv toga, što smo im otvoreno rekli.

Radi tog našeg stava, gospodin Sifet Podžić, u svojstvu ministra odbrane u prethodnom sazivu Vijeća ministara, jedini je glasao protiv promjene naziva te Komisije. To Konaković zna, ali hoće kao i uvijek da manipuliše javnošću.

Ta Komisija za NATO saradnju, kakva god bila, podnijela je još nekoliko Programa reformi i tako obezbijedila nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine, dok se ova nova Konakovićeva Komisija za NATO saradnju ovih dana raspade i pored svih njegovih težnji za kompromisima i time zastade NATO put Bosne i Hercegovine.

Dakle, NATO put u prethodnom mandatu je bio neupitan, a koliko vidimo sada nakon dolaska trojke i partnera na vlast, NATO put je blokiran. Trebao bi kompromisni Konaković dati javnosti odgovor zašto prekidate izvođenje vježbi sa partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama, jer vidimo da ste se kompromisom složili da se vježba „Brzi odgovor 2023“ ne odvija na teritoriji Bosne i Hercegovine. Hoće li kompromisni Konaković reći istinu kako je došlo do povećanja budžeta za Ministarstvo odbrane (zapravo za plaće i naknade, a ne za modernizaciju Oružanih snaga BiH), da li kao neki njihov iskorak ili kao posljedica najnovijeg zakona o povećanja plata službenicima, policajcima, vojnicima, pa i političarima.

Što se tiče vanjske politike, razlika između nas i kompromisnog manipulatora Konakovića je veoma jednostavna – mi svima onima koji hoće da preotmu suverenitet ove zemlje, koji koriste svoje političke satelite u BiH, jasno kažemo da to ne može i da mi ne damo suverenitet ove zemlje, niti ćemo ikada pristati na njihove ideje o Izbornom zakonu, legitimnom predstavljanju, hidrocentralama, aerodromima i sličnim udarima na suverenitet Bosne i Hercegovine, za razliku od Konakovića koji čak ne smije interpretirati presudu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji je nedvojbeno utvrdio da je ovdje bio međudržavni oružani sukob, u kojem su učešće imali i Hrvatska i Srbija, kao agresori na Bosnu i Hercegovinu.

Posljedica „kompromisnih politika“ je izručivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine zapadnom susjednu i istočnom komšiji, što je očito Konaković spreman uraditi pod velom nove političke atmosfere. Ostaje je još samo to da ta atmosfera bude povoljna za Bosnu i Hercegovinu, a ne isključivo u korist našeg zapadnog susjeda i istočnog komšije.

Kaže lažno kompromisni Konaković, kako su u prethodnom mandatu ovu zemlju zaobilazili redom iz Brisela, Vašingtona, Berlina, Londona, Pariza, Beča, Rima, a zapravo je istina da su najviši zvaničnici iz tih metropola dolazili u Bosnu i Hercegovinu, a i mi išli kod njih u posjete, (možda su za Konakovića predsjedavajući Evropskog vijeća Charles Michel ili visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku gospodin Borell nevidljivi) sa kojima smo razgovarali i dogovarali razne stvari. Svima njima, redom smo govorili i o potrebi da se Bosna i Hercegovina treba transformisati u modernu, demokratsku državu, prema evropskim standardima, koji traže zaštitu individualnih građanskih prava i redom dobijali podršku za takve stavove. Onda dođoše Konaković i kompromisni trabanti, koji nas vratiše u okove etničkih politika", naveo je Komšić.

Što se tiče priče o imenovanju Vlade Federacije BiH, Komšić je istakao da su ponudili trajno rješenje izmjene Ustava, na način kako to odgovara trojkašima, jer smo zagovornici demokratije i postojanja većine koja upravlja procesima.

"Ali nažalost Konakoviću je viša matematika pročitati tako jednostavne akte, pa je to na neviđeno nazvao populizmom. Šta je njegovo rješenje? Da Visoki predstavnik nekim najnovijim neustavnim potezima njima dadne federalnu vlast, a što će to imati dugoročne posljedice za državu, to kompromisnog Konakovića nije briga, jer za njega historija počinje i završava sa njim samim i njegovim statusima po društvenim mrežama.

Još jedna laž. Nikada mi nismo, niti ćemo ikada braniti legitimno predstavljanje, jer je to u srži jedan pro-fašistički narativ, nespojiv sa našim politikama građanske države, dok je upravo Konaković više puta govorio da „nije dobro da Hrvatima Bošnjaci biraju predstavnike“ i time se sam svrstao na drugu, suprotnu stranu onih vrijednosti u potpunoj suprotnosti sa evropskim standardima, pa ako hoćete i suprotnim sa vrijednostima zapadno-demokratskog svijeta, kojem mi težimo, a Konaković to zakoči kada god to može, kako bi ovdje zadržao neki pseudo-feudalni sistem u kojem on sebe vidi kao poglavicu Bošnjaka.

Osim što su svašta nešto izbalansirali, kako to tvrdi kompromisni Konaković, on zaboravlja da su dali kontrolni paket HDZ-u i SNSD-u u Vijeću ministara, kao u Domu naroda PS BiH, čime više njihovo političko djelovanje nema nikakvog smisla, jer su time sami sebe podredili politikama HDZ-a i SNSD-a", zaključio je Komšić.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif