Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Potresno svjedočenje dječaka kojem su jedinice HVO-a pobile cijelu porodicu
'AHMIĆI: OSAM DANA TRINAESTOGODIŠNJEG ADNANA'
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 15. April 2023. 15:04:47
SARAJEVO, (Patria) - U Ahmićima kod Viteza danas je promovisana knjiga pod nazivom "Ahmići: Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana", autora austrijskog pisca Thomasa Obruče.

Radi se o priči o trinaestogodišnjem Adnanu Zecu koji je u vihoru rata u Bosni i Hercegovini svjedočio brutalnom ubistvu svojih roditelja i sestre, a i sam je teško ranjen vatrenim oružjem.

Knjiga govori o njegovoj teškoj borbi za preživljavanje. Potpuno sam, posljednjim atomima snage, uspijeva se sakriti u kuću oštećenu u podmetnutim požarima, nadajući se da će izbjeći bitke koje još uvijek bjesne, preživjeti i konačno biti spašen. Ali i u skrovištu se nastavlja njegovo mučeništvo...

O knjizi su govorili sam autor Thomas Obruča, protagonista knjige Adnan Zec i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.


Kako je ovom prilikom rečeno na promociji upriličenoj u multimedijalnoj sali Memorijalno-kulturno-sportskog centra u Ahmićima, knjiga je konačno prevedena na Bosanski jezik, jer moraju biti zapisane materijalne činjenice i dokazi o stravičnom i strašnom zločinu koje su počinili pripadnici HVO-a nad bošnjačkim nevinim stanovništvom Ahmića.

"Za stravične i strašne zločine počinjene u Ahmićima ratni zločinci su dobili mizerne i jako niske kazne za svoja zlodjela koja su počinili. Ratni zločinci ostaju ratni zločinci cijeli život, i to je trajna kategorija. A mi moramo prezentovati istinu i samo istinu onoga šta se desilo u Ahmićima 16. aprila 1993. godine.

Ubijeno je 116 nedužnih i nevinih mještana Ahmića na mučki i stravičan način, među kojima su bili ljudi, žene, djeca, starci, i tromjesečna beba, s ciljem da se ubije cjelokupno bošnjačko stanovništvo Ahmića koje egzistira na tom području", rečeno je ovom prilikom.

U svom obraćanju, Tahirović je prisutne podsjetio da se sutra navršava punih 30 godina od jednog od najtežih zločina koje su počinile jedinice pod direktnom kontrolom Republike Hrvatske.

- Zločin u Ahmićima je dokazan i vinovnici zločina, oni najodgovorniji, su kažnjeni upravo zahvaljujući preživjelim svjedocima koji su hrabro stali pred zločince i svojim svedočenjem van razumne sumnje dokazali sudskim vijećima pred MKSJ odgovornost ne samo pojedinaca, već cijelog jednog sistema na čelu sa predsjednikom RH, - kazao je Tahirović.Ističe da u predmetima ratnih zločina, bez svjedočenja žrtava, nema ni sudskih postupaka.

- Gospodin Adnan Zec je svjedočio pred Međunarodnim tribunalom u Den Hhagu o svemu onome što je doživio i preživio. Opredjeljenje i nepokolebljiva volja da svjedoči i kaže istinu pred MKSJ i da zločince stigne zaslužena kazna predstavlja najviši stepen samosvjesnosti i hrabrosti.

Upravo je MKSJ i uspio zahvaljujući ovakvim osobama kao što je naš Adnan. Adnan je svoju pravnu, ljudsku i patriotsku borbu nastavio i u privatnom životu.

Zajedno sa svojom vrijednom suprugom Emirom stvorio je stabilnu porodicu sa dvije krasne djevojčice u Nizozemskoj i postao respektabilan i ravnopravan član zajednice. Međutim, nije zaboravio odakle dolazi, nije zaboravio svoje porijeklo niti Bosnu i Hecegovinu i ova današnja promocija to dokazuje.

Mi danas svjedočimo, zajedno sa Thomasom Obručom, bivšim članom MKSJ, jednom vrijednom književnom djelu, koje neće dozvoliti da stradanje Adnana i njegove porodice bude zaboravljeno - ova knjiga ostaje vječni pokazatelj stradanja Adnana, njegove porodice ali i cijelog naselja Ahmići.

Izražavam i svoju veliku zahvalnost gospodinu Obruču da se Adnanova priča nađe u knjizi i ne samo u sudskim presudama. Ova knjiga predstavlja nastavak ne samo Adnanove borbe za istinu i pravdu, nego predstavlja primjer kako i na koji način se suprostavlja budućim zločinima i negotorima zločina.

Poruke ove knjige su univerzalne i u vrijeme kada nam se dešava Ukrajina, Sirija, Bliski Istok, Afrika. Mi, Bošnjaci u BiH, nismo posegli za osvetom poslije strašnih zločina u Ahmićima pa sve do genocida u Srebrenici. Mi našu djecu nismo učili da mrze i da se svete - govori Tahirović.


Naš Adnan, nastavlja, odrastao je bez roditelja i danas nam prezentira knjigu u kojoj hrabro govori o svojoj ličnoj i sigurno najvećoj ljudskoj tragediji - gubitku najdražih članova porodice.

- Radimo svi zajedno da se ovako nešto nikome ne desi. Najbolje sredstvo je istina, svjedočenje i suočavanje sa prošlošću. Oni koji su osmislili ovakve zločine od Ahmića do Srebrenice, oni se kaju, oni osporavaju presude i naslijeđe MKSJ.

U Hrvatskoj i Srbiji negiraju se zločinački planovi i počinjeni zločini koji su pravosnažno presuđeni pred MKSJ u Den Hagu. Kažu da je negiranje zločina završna faza pred novi zločin. Zbog toga ova knjiga ima neprocjenjivu vrijednost i predstavlja Adnanov i naš glas savjesti i doprinos svima da uradimo sve sto je u našoj i "njihovoj" moći da se zločin nikada i nikome ne desi.

Čestitam i zahvaljujem se Adnanu, njegovoj porodici i svima onima na čelu sa gospodinom Obručom koji su doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana - poručio je Tahirović.

- To jutro su ubijeni moji roditelji, ubijen sam ja, moje sestre, moje komšije. Ubijeni samo iz jednog razloga - što smo se drugačije zvali, što smo bili muslimani. Komplet selo je zapaljeno - priča u svom obraćanju prisutnima protagonist knjige Adnan Zec.

Desetak metara od njega ležale su dvije njegove sestre, majka, otac... Nije bio, kaže, da li je to u tom momentu sanjao ili je bila java.

- Nisam bio svjestan zaštio nam se to deslo i ne mogu to nikako da prihvatim. Prolazili su sati i sati, selo je gorjelo, komšije koje još nisu bile ubijene, su izvođene i ubijane. Kuće su paljene. To veče sam odlučio da pokušam ustati i pomjeriti se odatle, s nadom da možda ipak ima spasa za mene, - rekao je Zec.

U kući je proveo osam dana. Kaže da je razmišljao da li da iz nje izađe i preda se, ili ipak da ostane iznemogao, gladan i žedan. Zec se prisutnima obraćao dok je na videozidu prikazivan video iz Ahmića iz tog vremena.

- Vidjet ćemo i moje sašavanje osmi dan, kad su se engleske trupe UN-a spustile sa vrha sela prema dnu i meni dale nadu da su oni ti koji će me spasiti i izvući na sigurno, - kazao je Zec.

Kaže da ne može biti zadovoljan bilo kakvim presudama za te zloičine, jer mu njegovo uništeno djetinjstvo, roditelje, bol, rane i ubijene komšije niko nikada ne može vratiti.

- Ali me također raduje što su bare najodgovorniji privedeni na Međunarodni sud pravde u Haagu i to daje značaj Ahmićima i masakru koji se nad nama desio, - govori Zec.

Zločinci očekivano poriču sve ono što se desilo, samo da bi im se umanjila krivica, da bi dobili manje kazne zatvora. Na videu su prikazana i spaljena tijela komšija koje su bile starije od 70 godina, koji nikome ništa nisu mogli nažao učiniti. Zaključani su u kuće i živi spaljeni...

Fotosi: Patria

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif