Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


KNJIGA "MEMOARI IZA BEDEMA" NEDŽADA ABDIĆA - PRIČE O 316 DANA OPSADE STAROG VITEZA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 11. April 2023. 14:04:03
Novinar Media centra Islamske zajednice i Radija BIR Nedžad Abdić autor je dokumentarnog filma "Bedem" i knjige "Memoari iza bedema", koja je prije nekoliko dana objavljena u izdanju Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Njegova knjiga i film tretiraju agresorske zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Starom Vitezu počinjene 1993. godine, a o ovom značajnom dokumentarno-historijskom projektu bilo je riječi jutros u programu Radija BIR, kada su gostovali autor Abdić i dr. Amir Kliko, jedan od recenzenata knjige.
Dr. Kliko je ovom prilikom pojasnio kako je kroz recenziju nastojao kontekstualizirati Abdićeve priče u jedno vrijeme.

„Radi se o periodu 1993. godine. Tačnije, zlosretnom 16. aprilu za koji kažem da je najtužniji datum u historiji stanovništva u Srednjoj Bosni, kada se počelo dešavati zlo koje će se odvijati narednih nekoliko mjeseci, a koje na ovom području ranije nije zabilježeno. Ranija povijest je na neki način štedila srednjobosansko stanovništvo, dok je period agresije na Bosnu i Hercegovinu ovaj prostor učinio poznatim po stradanju“, kazao je dr. Kliko.


U tekstu recenzije, on je ocijenio kako priče iz knjige donose neposredno svjedočenje i ličnu perspektivu koja je usmjerena na konkretne ljude i njihovu svakodnevnicu prekinutu agresorskim zlom.
„Nedžad je bio dovoljno odrastao da pamti i zapamtio je. Traume se pamte. Njih je teško prepustiti zaboravu. One su takve da čovjeka muče i progranjaju svakodnevno za čitav život. Nameću se pred očima kao aveti. Vremenom, ljudi s njima rastu i nauče živjeti s njima u tužnom suživotu. Nedžad je to naučio. Žal za ubijenima, kojim su prožete njegove priče, rasterećuje lijepim sjećanjima na dobre i bezazlene ljude čije smrti detaljno opisuje“, napisao je dr. Kliko.

Također je ocijenio da je Abdićeva knjiga važno memoarsko djelo koje ima i dokumentarnu vrijednost za potpunije naučno sagledavanje stradanja i preživljavanja civila u Starom Vitezu pod opsadom.
Autor Abdić je kazao da je sretan što je Media centar Islamske zajednice prepoznao značaj ovog projekat.

„Posebno mi je drago što se ovo dešava u mubarek mjesecu ramazanu, kao što mi je drago što je Media centar Islamske zajednice stao iza ovog projekta. Ovom prilikom želim zahvaliti direktoru i Upravi na tome što su prepoznali koliko je važna memorijalizacija događaja iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, - kazao je Abdić.


Istakao da su priče u knjizi ispričane iz njegove tadašnje perspektive. Kao dvanaestogodišnjak je svjedočio zločinima, ali i otporu Bošnjaka s ovog područja.

„Proteklih pet godina sam pisao ove priče. Nisam sjeo i odjednom ih sve napisao, nego sam to radio u momentima kad osjetim potrebu za tim. Naprimjer, detaljno sam pisao i o spomenutom 16. aprilu iz svoje perspektive, onako kako sam to tada vidio. To je pogled dvanaestogodišnjaka na događaje kojima sam bio svjedok. Svjedočio sam, naprimjer, kada su iz Ahmića i Viteza 27. aprila dovezli 97 ubijenih. Iz jednog potoka sam gledao tu dženazu. Nekih 12 dana su tijela bila tu i počela su truhnuti. Međutim, kada to opisujem, ne govorim o smradu, nego kažem da je to miris smrti zbog stida od tih šehida“, istakao je Abdić, zaključujući da je na naslovnici njegova porodica koju doživljava kao svoj bedem, kao što svojim bedemom doživljava i Stari Vitez.

Abdić će o knjizi i ovom filmu razgovarati večeras u programu Televizije BIR u 21.05 sati.
Premijerno prikazivanje filma i promocija knjige su zakazani za 14. april u Vatrogasnom domu u Starom Vitezu. Televizijska premijera filma će biti održana 16. aprila u 22.00 sat na Televiziji BIR, dok će sat kasnije film biti prikazan na Televiziji „Hayat“.


Nedžad Abdić i dr. Amir Kliko

VRHOstali prilozi:
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
28. June 2024 17:33
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif