Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


NACIONALISTIČKA JE TUGA PREGOLEMA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 09. April 2023. 17:04:44
Da li smo zaboravili istinski na bliže svoje, kako rodbinu, isto tako i na naše komšije i susjede i na cio svijet?
Da li su se naši golubovi mira, sreće i ljubavi i trajno pretvorili u jastrebove i crne orlove, koji nam stalno nadlijeću iznad naših glava i upozoravaju nas, da se svi zajedno nađemo ispred ogledalca i priupitamo se za sospstvene promjene, kako induvidualne isto tako i za kolektivne?
Danas mi je veoma teško ili nemoguće, u ovoj našoj tmurnoj svakodnevnici i shvatiti sva ova različita nakaradna dešavanja, kako u našoj domovini Bosni i Hercegovini isto tako i u bližem i daljem okruženju.

Koga li nam pozvati u pomoć, ako ne u ove dane zajedničkih praznika i posta, Gospoda Boga i dragoga Allaha ili neke nebeske vile, kako ko i u šta lično vjeruje, od dana Ramazana i Bajrama, do Uskrsa i Vaskrsa ili Pesaha, do svih sveca, ili se pozabaviti i osloniti, što bi naši stari govorili: „Use i svoje kljuse“.

Kako nas je ranijih godina ubijao prokleti fašizam, danas smo pod udarom još žešćeg i ubojitog nacionalizma i njegovih sluga.

Došli su nam na red i naši domaći „foteljaši“ koji ne misle na svoje građane i birače, već na lične interese i ličnu korist od pozicija u vlasti gdje se nalaze, da li su to Parlamenti, Skupštine ili bilo koje državne institucije i njihova rukovodna mjesta.

Ne ulazeći dalje u duboku genezu ovih svih nakaradnih pojava i brojnih primjera, kao čovjek, visoki intelektualac, sa izuzetnim životnim i radnim iskustvom, veoma aktivni i društveno- politički aktivista od Republičkog do Saveznog parlamenta, Gradskoga viujeća grada Mostara i vijećnika, mnogo toga bih mogao istinski opisati i razaslati poruke suživota, mira i ljubavi, poštovanja i uvažavanja i svakoga drugoga i različitoga, putem ovih naših lijepih golubova.

Bez pameti i saznanja, sa radnim i životnim iskustvom, teško je doći i do razuma i ljudskoga ponašanja u svakoj nam prilici , na različitim nam životnim stazama.

Kao ljudsko biće, što je i rijetkost, mogu se i pohvaliti da sam završio, dokazano, „sedam fakulteta“ i to onaj jedan istinski obrazovni Elektrotehnički u Beogradu, te novih šest tzv. radnih u izgradnji i šest velikih industrijskih objekata, gdje je svaki od njih mi omogućio sva saznanja u tehnološkoj proizvodnji; željeza i ćelika, bakra, zlata i srebra, glinice i aluminija, kao i električne energije.

Svakako, uz ova tehnološka saznanja, koja čine i po jedan cjeloviti studij obrazovanja, sticajem okolnosti mi je obezbjedio i konkretno različito jezičko obrazovanje do poliglote i profesora, koji je obrazovao generacije stručnjaka elektrotehnike.

Suština je i osnovnog porodičnog odgoja i vaspitanja, što me formiralo kao istinskog čovjeka u svakome pogledu, do ljudskoga karaktera i ponašanja, što sam iskazivao u svim prilikama i položajima sopstvenoga djelovanja, te otuda mi danas nikako nisu razumne i shvatljive mnoge okolnosti i ponašenje pojedinaca, od nacionalista do foteljaša, kriminalaca, lopova i razno raznih profitera.
Pitamo li se, kao ljudi i građani ove nam jedine domovine, kome i jeste jedina, zašto dozvoljavamo toliku nerazumnu borbu za novu vlast i fotelje, bez društvenog interesa.

Pitamo li se,koliko je ubitačno i neprimjereno često i očito nacionalističko djelovanje pojedinaca i stranačkih politika HDZ-a, SNSD-a i sličnih njima.

Kome je potrebna nakaradna filmska prestava oko lažnih diploma, zvanja i položaja, nefunkcionaln9h respiratora i brojnih drugih spoznaja i demagoških tirada.

Zašto se zaboravlja uništavanje velikih firmi i fabrika, milionski gubici i štete sa Aluminijem, Sokolom, fabrikama duhana i drugim firmama, a sudstvo i tužilaštvo nerade svoj posao, već odlaze u politikanstvo i usmjeravaju vodu na pogrešne mlinove.

Sve ovo skupa i zajednički sa vlašću obezvrijeđuju našu građansku i ljudsku egzistenciju, do nerazumnog i najnižeg nivoa ljudskog dostojanstva i bitisanja.

Zašto se konačno ne urazumimo i sami, sa sopstvenim radom, dobrom voljom, umom i razumom, ne započnemo riješavati našu zajedničku sudbinu, a ne da se vječno oslanjamo na neke strane i međunarodne usluge, koje su često i ne dobronamjerne?


Grafika Bosnaski golub mira: Meriz, Tuzla

VRHOstali prilozi:
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» OJ, SAFETE – SAJO, SARAJLIJO!
22. January 2024 17:43
» ISTINA JE BOLNA
14. January 2024 15:28
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif