Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


REFLEKSIJE O RAMAZANSKOM POSTU
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 27. March 2023. 16:03:05
وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

Allah je stvorio noć i dan, stvorio je sunce i mjesec tako da sve pliva, sve se kreće, sve teče i sve protiče u orbiti kosmosa (Kur'an, 21:33).

"Onog dana kada nauka počne da proučava nefizičke fenomene, napredovat će više u jednoj deceniji nego u svim prethodnim vjekovima svog postojanja." - Nikola Tesla.

Dakle, Ramazan je vrijeme a post je način da čovjek osjeti pokretnu energiju (Allahov nūr) netjelesnih fenomena u svom duh, u svojoj duši, u svom srcu i u svom umu.

Sve u svemiru je sastavljeno od energije (Allahovog nūra), koji vibrira na različitim frekvencijama. Energija (Allahov nūr), kojeg emitiramo također vibrira na određenoj frekvenciji. Naše misli i osjećaji su energija (Allahov nūr), koji vibriraju na određenoj frekvenciji. Kada fokusiramo svoje misli na nešto, emitiramo signal sa određenom frekvencijom. Ovaj signal se zatim emitira u svemir i on počinje da privlači energiju koja vibrira na istoj frekvenciji.

Kada shvatimo energiju (Allahov nūr), frekvenciju i vibraciju te kako ti fenomeni utječu na naš život, možemo početi živjeti u toku, gdje „sve pliva“, gdje se „sve kreće“, gdje „sve teče i protiče“. Jer, „protok“ je stanje usklađenosti sa univerzumom. Kada smo u toku, u harmoniji smo sa energijom (Allahovim nūrom) oko nas i sve počinje da dolazi na svoje pravo mjesto. Privlačimo ono što želimo i naš život postaje smislen i lahak.

Ključ za privlačenje onoga što želimo je da živimo u stanju toka, gdje „sve pliva“, gdje se „sve kreće“, gdje „sve teče i protiče“. To znači usklađivanje sa energijom (Allahovim nūrom) univerzuma. Kada smo u toku, u harmoniji smo sa prirodnim ritmovima univerzuma. Osjećamo se radosno, kreativno i povezano. Privlačimo ono što nam je potrebno bez napora i bez muke.

SEDAM VAŽNIH KORAKA: Ako želimo kod sebe uvećati energiju (Allahov nūr), frekvenciju i vibraciju, treba da poduzmemo nekoliko jednostavnih koraka.

Prvi korak: Dođimo u kontakt sa našim emocijama. Počnimo da obraćamo pažnju na to kako se osjećamo tokom dana, tokom posta kad nam se otkrivaju netjelesni fenomeni našega duha, duše, srca i uma. Ako se slabo osjećamo, odvojimo trenutak da prepoznamo šta uzrokuje tu emociju. Kada budemo svjesni uzroka, možemo početi raditi na njegovom otklanjanju.

Drugi korak: Ispunimo naš život pozitivnom energijom (Allahovim nūrom). Provodimo vrijeme sa ljudima s kojima se osjećamo dobro, radimo stvari koje nas čine sretnim i okružimo se lijepim stvarima. Kada smo okruženi pozitivnom energijom (Allahovim nūrom), lakše ćemo podići vlastitu energiju.

Treći korak: Fokusirajmo se na naš nijjet – namjeru. Šta želimo da radimo u našem životu? Svaka misao i akcija treba da budu usklađeni sa našim nijjetom. Kada nam bude jasno šta želimo, univerzum će početi da radi s nama da to i ostvarimo.

Četvrti korak: Vizualizirajmo naše ciljeve. Gledajmo sebe kako ostvarujemo snove i živimo život kakav želimo. Što je naša vizualizacija detaljnija, to bolje. Uključimo sva svoja osjetila u našu vizualizaciju kako bismo zaista mogli osjetiti kako bi bilo da postignemo naš cilj u harmoniji sa energijom (Allahovim nūrom).

Peti korak: Preuzmemo korake ka našim ciljevima. Kada imamo jasnu viziju šta želimo, počnimo da preuzimamo korake da to i ostvarimo. Univerzum, koji pliva u Allahoviom nūru pružiti će nam priliku da postignemo svoje ciljeve, ali moramo biti spremni na akciju.

Šesti korak: Budimo strpljivi. Ponekad je potrebno vrijeme da naša energija (Allahov nūr) uhvati korak s našim nijjetima – namjerama, onim dobrim a ne onim lošim. Vjerujmo da univerzum radi u naše ime i vjerujmo da će sve na kraju uspjeti s Allahovim izunom – dozvolom.

Sedmi korak: Pustimo da sve pliva u kosmosu kako je Allah Svevišnji odredio. Opustimo se i ne razmišljajmo o krajnjem ishodu. Ako smo u skladu sa našim dobrim nijjetom - namjerom, svemir će se, uz Allahov nur, pobrinuti za ostalo. Uživajmo u putovanju i vjerujmo da se sve događa po Allahovom qḍāuʼ i qadaru, po Allahovom apsolutnom i preciznom određenju za naše najviše dobro.

Braćo moja i sestre,
Uživajmo u ramazanskom ibadetu posta, čitajmo i učimo znakove netjelesnih fenomena u nama dok nam duh Allahov nūr miluje, dok nam duša Allahov rizaluk dodiruje, dok nam srce pliva u Allahovoj ljubavi, dok nam um svijetli u Allahovom znanju i mudrosti. Amin!

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
12. July 2024 20:59
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif