Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DA LI JE DRŽAVNA IMOVINA BIH DIO TALA?!
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. March 2023. 19:03:19
Zastupnik PS BiH Šemsudin Mehmedović u saopćenju za javnost uputio je pitanje: Da li je neko od bosanskih zvaničnika sa Turskom dogovorio ovaj model? Učešće Turske u kuporodaji državne imovine u Hrvatskoj je presedan i potez koji bi mogao odrediti sudbinu državne imovine u BiH:

- Luka Šipad u Šibeniku, RH, postala je vlasništvo turske korporacije Yildirim iako je državno vlasništvo BiH. To znači da je Hrvatska prodala državnu imovinu naše zemlje turskoj kompaniji.

Nisam čuo protestne izjave iz Sarajeva našim prijateljima iz Turske, a pogotovo njihovim partnerima u Republici Hrvatskoj!

Nisam čuo protestne izjave ili diplomatske note niti Hrvatskoj niti Turskoj.

Zanimljivo, ni OHR se nije izjasnio iako je Schmidt nedavno bio u Turskoj sa ministrom vanjskih poslova Turske.

Izgleda da se kreira novi model za državnu imovinu, „šta je ko jamio, jamio“, i da će ova kupoprodaja bh državne imovine u Hrvatskoj biti model koji će se pokušati realizirati u cijeloj BiH.

Očito da je model da „strateški partneri“ i „pokrovitelji“ pojedinog naroda u BiH postanu kupci bh državne imovine. Zato je učešće Turske u kuporodaji državne imovine u Hrvatskoj presedan i potez koji bi mogao odrediti sudbinu državne imovine u BiH.

Onda se moramo zapitati da li je neko od bosanskih zvaničnika sa Turskom dogovorio ovaj model. Čini se da neko u svojoj glavi razvija film prema kojem se Bošnjaci neće buniti ako Turska kupi državnu imovinu BiH koju je zaposjela Hrvatska i na kojoj zarađuje. U smislu „i vuk sit, i ovce na broju.“

Samo što su u ovom slučaju ovce u Sarajevu a vukovi u Hrvatskoj i Turskoj. Turska i Hrvatska kroje, prema primjeru kupoprodaje luke Šipad u Šibeniku, model raskusurivanja sa državnom imovinom. A preko Turske, Hrvatska i Srbija bi preuzele ono što nisu uspjele agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

Onda se mora postaviti još jedno pitanje: obzirom na borbu za udjel u vladi Federacije, logično se zapitati je li na relaciji Turska – Hrvatska ovim kupljena dobra volja Hrvatske da Čoviću naloži drugačiji odnos za formiranje Vlade Federacije. 100 miliona KM i model Srbiji i Hrvatskoj za njima prihvatljivo rješenje pitanja državne imovine.

Sada uspostavljeni model sa kupoprodajom luke Šipad moguće da će primjeniti u RS: tamo bi, po tom modelu, zaposjednutu bh državnu imovinu od Rs trebale kupiti firme iz Mađarske, Srbije i Rusije, a u dijelu Federacije sa hrvatskom većinom, firme iz Hrvatske.

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif