Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PREDAVANJE U DISELDORFU: U OVAKVOM SISTEMU U BIH IZBORI GUBE SMISAO
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. March 2023. 19:03:44
Član Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) i koordinator za Saveznu Republiku Njemačku Erdin Kadunić, na poziv Fondacije Gerhart-Hauptmann-Haus iz Diseldorfa održao je predavanje na temu “Kočnice u političkom sistemu BiH na putu ka članstvu u NATO i EU.”

Gospodin Kadunić je govorio o složenosti odlučivanja u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, zbog čega je, kako je rekao, skoro nemoguće provesti potrebne reforme na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji.

“U Predstavničkom domu Parlamenta BiH od ukupno 42 delegata potrebno je da 10 delegata iz bh. entiteta RS glasa protiv, ili 23,8%, i nijedna odluka ne može proći,” istakao je Kadunić. “S druge strane, u Domu naroda 4 delegata u nekom od etničkih klubova Doma naroda, ili samo 7% od ukupnog broja parlamentaraca (42 u Predstavničkom domu i 15 u Domu naroda) dovoljno je da zaustavi bilo koju odluku, pa čak i ako je izglasana u Predstavničkom domu. Sa takvim sistemom odlučivanja Bosna i
Hercegovina se zaustavlja u procesu euroatlanskih integracija, iako apsolutna većina građana želi da BiH postane punopravna članica Evropske unije i NATO-a.”

Kako je Kadunić naglasio u nastavku izlaganja Bosni i Hercegovini je potrebna podrška od strane euroatlanskih saveznika kako bi uspostavila istinske demokratske institucije na temelju evropskih vrijednosti.

“U ovakvim uslovima izbori gube smisao, jer se ne rješavaju temeljni problemi u sistemu,” kazao je Kadunić. “Pored toga postoji pravo veta svakog člana Predsjedništva BiH prilikom donošenja odluka u najvišem organu izvršne vlasti kao i mogućnosti blokada na nižim nivoima parlamentarnog života. Takav sistem ostavlja prostor da se provode antievropske i antinato politike koje ugrožavaju sigurnosnu strukturu euroatlanskog svijeta.”

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif