Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MUSLIMANI U SAD-U POZIVAJU NA GLOBALNU BORBU PROTIV ISLAMOFOBIJE I NJEGOVANJE INKLUZIVNOSTI
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 15. March 2023. 14:03:05
Ujedinjene nacije (UN) su 15. mart proglasile Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije s ciljem poduzimanja "konkretnih mjera u suočavanju s rastućom mržnjom, diskriminacijom i nasiljem nad muslimanima".

"To mi govori da zaista imamo problem, veliki problem, kada je UN istupio i priznao da je islamofobija globalno pitanje i da se protiv toga govori ", rekao je Heisam Galyon, član Islamskog društva teksaške regije Greater Houston.

U telefonskom razgovoru za Agenciju Anadolija (AA), Galyon je istakao kako je jedini način da se riješi islamofobija da se poruka prenese svijetu, što je upravo ono što UN radi.

"Moramo razgovarati o tome. Ne možete riješiti problem ako to pitanje ne pokrenete", poručio je.

Iako je Galyon priznao da je diskriminacija muslimana vjekovni problem, istakao je da je rasprostranjenost islamofobije u SAD-u izašla na vidjelo odmah nakon napada 11. septembra 2001. godine.

"Vidjeli su nas kao teroriste, kao Osamu bin Ladena. To je zaista nanijelo veliku štetu muslimanima ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama. Ljudi koji su imali neutralno mišljenje o islamu, odjednom su razvili negativne stavove o njima, baš kao nakon Pearl Harbora u Drugom svjetskom ratu kada je SAD stvorio logore za interniranje i diskriminiciju japanske zajednice koja živi u Americi", kazao je Galyon.

Proglašivši 15. mart Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije prošle godine, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da se gotovo dvije milijarde muslimana širom svijeta "suočava sa netrpeljivostima i predrasudama samo zbog svoje vjere" i da muslimanke trpe "trostruku diskriminaciju" zbog svog spola, etničke pripadnosti i vjere.

Islamofobija ukorijenjena u ksenofobiji

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Csaba Korosi također je napomenuo da je "islamofobija ukorijenjena u ksenofobiji, odnosno strahu od stranaca, koji se ogleda u diskriminatornim praksama, zabranama putovanja, govoru mržnje, maltretiranju drugih ljudi" i pozvao zemlje da podrže slobodu religije i poduzmu mjere protiv mržnje.

“Svi mi nosimo odgovornost da osporimo islamofobiju ili bilo koju sličnu pojavu, da prozovemo nepravdu i osudimo diskriminaciju zasnovanu na vjeri ili uvjerenju", rekao je Korosi.

UN je saopštio da se sve zemlje "moraju suočiti s netrpeljivošću gdje god i kad god", uključujući borbu protiv govora mržnje na internetu. Dodaju da sarađuju s vladama, regulatorima, medijima i tehnološkim kompanijama na zaštiti.

"To je zaista veliko pitanje. To je međunarodno pitanje. I drago mi je što UN to prepoznaje", rekao je Munir Ibrahim, bivši predsjednik indijskog muslimanskog udruženja Great Houstona.

Ibrahim je za Anadoliju rekao da iako islamofobija u SAD-u trenutno nije na ekstremnom nivou, prije više od dvije decenije nakon 11. septembra je bila. Rekao je da su "diskriminacija i otuđenje muslimana i dalje društveni problemi" koje treba rješavati.

"Kleknuti, moliti i nositi hidžab postali su simboli predrasuda širom svijeta, a ne samo u SAD-u", rekao je Ibrahim, dodavši da islamofobija pogađa muslimane u svim zemljama, od Evrope preko Rusije do Indije i Kine.

Ibrahim je naglasio da je "najbolji način" borbe protiv islamofobije rasvjetljavanje problema i edukacija javnosti o toleranciji, razumijevanju i ljubaznosti.

"Neka ovaj međunarodni dan bude katalizator. O borbi protiv islamofobije i diskriminacije treba se govoriti svakodnevno", rekao je Ibrahim.

Dvosmjerna ulica

Ibrahim, međutim, smatra da je tolerancija dvosmjerna ulica, rekavši da koliko god nemuslimani moraju razumjeti tuđu vjeru i drugačiji način života, isto tako muslimani moraju učiniti svoj dio posla kako bi bili tolerantni prema drugim religijama i njihovim običajima.

"U Houstonu su muslimani uradili dobru stvar prihvatajući sve zajednice i religije. Svi smo mi isti. Možemo se moliti drugačije. Možemo različito obožavati. Ali i dalje smo svi isti", rekao je.

Imajući to u vidu, Ibrahim vjeruje da je islamofobija i dalje glavna briga s kojom se suočavaju SAD i ostatak svijeta.

“Vjerujem da je 99 posto muslimana dobrih, a samo jedan posto loših, kao i kod svake druge zajednice. Ali, bojim se da smo samo jedan negativan incident udaljeni od ponovnog pojavljivanja ekstremne islamofobije, od izbijanja ove mržnje i diskriminacije koja je u osnovi društva", rekao je.

I Ibrahim i Galyon vjeruju da put prema naprijed može biti pozitivan u borbi protiv islamofobije širom svijeta, ali će biti potrebno dosta rada sa svih strana.

"Muslimanske zajednice moraju se više uključiti i doprijeti do drugih zajednica. Obrazujte društvo o islamu, dovedite ih u svoje džamije i podijelite svoja vjerska uvjerenja. Prihvatite druge kulture i učite o drugim religijama, baš kao što želite da drugi uče o vašoj", poručio je Ibrahim.

Galyon vjeruje da i vlade moraju učiniti svoj dio kako bi postavile standard da su mržnja i netolerancija bilo koje vrste neprihvatljivi.

"Mislim da svaka zemlja mora donijeti neke zakone koji islamofobiju smatraju zločinom. Trebalo bi kažnjavati ljude koji napadaju muslimane ili skrnave njihove bogomolje. Moraju postojati kazne za ljude koji počine zločine iz mržnje prema muslimanima. Oni, nekako, moraju biti odgovorni i za svoje diskriminatorne postupke i za riječi", rekao je Galyon.

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif