Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


HEDIJA OD BOŠNJAKA – HEROINA NANA FATA PUTUJE NA HADŽ
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 27. February 2023. 20:02:15
Naša heroina Nana Fata Orlović iz Konjević Polja, dobila je poziv od Gospodara svjetova da obavi petu islamsku dužnost – hadž.
Već je na spisku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za putovanje ka svetim mjestima Medini i Mekki.
Čekao se ovaj momenat, a koga Allah pozove svi mu se putevi otvaraju. Elhamdulillah!

Puno je onih koji su čuli za bošnjačku heroinu iz Podrinja, Nanu Fatu, koja je nakon povratka na svoj toprak zatekla sagrađenu crkvu u njenoj avliji u Konjević Polju kod Bratunca, koji je na samo dvadesetak kilometara od Srebrenice u kojoj su za nekoliko dana u julu mjesecu 1995., pripadnici zloglasne srpske vojske, policije i raznih paravojnih formacija, po planu i naredbi službenog Beograda i paljanskog režima (koji se kasnije premjestio u Banja Luku) u genocidu pobili desetak hiljada bošnjačkih dječaka, odnosno muškaraca svih dobi starosti. Ovo je planetarni zločin, zbog imena planski i sistemtski je počinjen genocide nad bošnjačkih civilima jednog europskog naroda, u srcu Europe i pred očima cijelog svijeta. Nakon genocida nad Bošnjacima niko ne može reći da je nevin i da nije znao i vidio. Ovaj genocide je udefter presudama dva najveća internacionalan suda, Suda BiH, i nekoliko svjetskih država. Također je osuđen rezolucijama SAD; EP, Kanade… i brojnih drugi država. Zbog kontinuiteta negiranja genocida i veličanja zločinaca bivši visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko je nametnio kazneni Zakon protiv negiranja genocida. Neka ostane zapisano da je visoki tužilac BiH odbacio oko tridest prijava protiv negatora genocida.

Nakon genocida nad pripadnicima islama, SPC umjesto iskrenog pokajanja, izvinjenja i da se ogradi od zločinaca iz svojeg naroda i crkve, oni su sagradili inat crkvu, naravno bez znanja i odobrenja porodice Orlović. Ističemo da je suprug nane Fate Orlović i više od dvadeset članova njene porodice brutalno pobijeno u genocidu u Srebrenici 1995.

Nana Fata pune dvije decenije je vodila pravnu bitku da oslobodi svoju avliju od bespravno naporavljene srpske crkve. Sudski spor je pokrenula daleke 2000. godine, tužbe, maltretiranja, zlostavljanja od srpskih civila, fizički napadi srpske policije, srpskog sudstva, brojna ročišta, nekoliko presuda, ali SPC i (veliko)srpski vlastodršci u manjem bh. entitetu nisu htjeli da izmjeste crkvu. Pokušali su i trgovinu, od Dodika do sveštenika/popova, nudili su Nani Fati ogromne novčane cifre. Ali presudio je Nanin princip i čvrst karakter, nije na prodaju zemlja koja je natopljena krvlju nevinih žrtava genocida!

Nakon brojnih prijetnji, zlostavljanja, fizičkih napada, Nana Fata je uputila žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, 13 apelanata stali su uz nju. Evropski sud je presudio, a presuda postala pravosnažna 1. januara 2020. godine. Pravda je pobjedila i čekao se dan izvršenja presude!
Iako je svih godina, prvenstveno Nana Fata kao vlasnica imovine, ali i IZ u BiH, kao i bošnjački predstavnici, tražili da se crkva izmjesti, ipak 5. juna 2021., SPC i srpski politički predstavnici, iznajmili su građevinsku firmu, koja je po njihovom planu pred očima javnosti srušila objekat crkve, a posebno zvonik kao najvažniji dio njihovog vjerskog objekta. Srušili su zvonik sa posebnom brutalnošću i bezosjećajnošću! Možemo samo zamisliti sa kojom mržnjom i brutalnošću su u vremenu srpsko-crnogorske agresije porušili oko šest stotina džamija, odnosno preko hiljade islamskih vjerskih objekata. Ne ponovilo se!!!

Nizale su se godine Nani Fati, u više navrata je bila dosta bolesna, ležala je u bolnicama, pa se s razlogom pribojavala da joj ne dođe zadnja dekika, a da za života nije izmještena crkva iz njene avlije. Ipak Gospodar vjekova je dao lijeka i vijeka Nani Fati i doživjela je taj dan i rušenje nelegalno sagrađene crkve i odnošenje materijala, zadovoljena je pravda i konačno oslobođena avlija Nane Fate Orlović. Nana Fata sa svojom djecom u avliji je zasadila cvijeće čiji se miruh širi Podrinjem i našom Bosnom!

Svakog iskrenog čovjeka, neovisno na vjersku i nacionalnu pripadnost, obradovala je vijest o pravnoj pobjedi Nane Fate, a posebno njene sunarodnike Bošnjake.

Nakon svega, Nana Fata je upitana jednom u razgovoru, prije nekih godinu dana, šta bi još voljela da za života još uradi?

Nana Fata gledajući nekako u daljinu, kao da pogledom miluje ogrtač Kabe - osjeti miruh kiswa i ljepote džamije Poslanika a.s., rekla je da ima sve, samo još da posjeti Mekku i Medinu i obavi hadž.

To je čula i zapisala dr. Bisera Suljić – Boškailo i poslala gl. uredniku Bošnjaci.net Esadu Krciću, radi zajedničke konsultacije. Uključili smo i Muhameda Mahmutovića. Tekst je objavljen na Bošnjaci.net, a nakon toga ga je preuzeo Besim Besko Fehratović, osnivač i predsjednik HO „Bošnjaci Fraknfurta i Dijaspore“ i među Bošnjacima pokrenuo akciju, da upravo Bošnjaci iz svih strana dunjaluka prirede iznenađenje i hediju Nani Fati da joj obezbijede odlazak na hadž i ostvare njenu želju.
Bošnjaci kao da su jedvačekali ovu inicijativu, za par dana se svih strana dunjaluka su se odazvali, novčana sredstva su obezbijeđena. Uključila se i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija.

Upoznali smo sa inicijativom reisu-l-ulemu dr. Husein-ef. Kavazovića, koji je iskazao oduševljenje i zahvalnost svima onima koji su podržali ovaj ljudski gest. Po njegovoj preporuci javili smo se Uredu za hadž i umru IZ u BiH, iz kojeg su nam uljudno odgovorili da „Ured za hadž i umru je spreman pružiti svaku pomoć, u granicama svojih nadležnosti i mogućnosti, da Nana Fata Orlović obavi hadž”. Međutim, naknadno vlasti Saudijske Arabije za putovanje na hadž 2022. donijeli su odluku zbog Covida i zdravstveih tazloga osobe starije od 65 godina neće moći obaviti hadž, tako je javnost izvijesto Kabinet reisu-l-uleme: “Nana Fata Orlović, bosanska heroina i simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž 2022. godine”.

Napokon, ove 2023. ukinute su sve zdravstene mjere i ograničenje godina starosti, tako da će naša heroina Nana Fata Orlović otići na hadž, obaviti petu islamsku dužnost. Time će se ispuniti njena želja i nijjet, ali i svih Bošnjaka koji je izuzetno cijene i vole svoju Nanu Fatu.

U pratnji Nane Fate otputovat će i njena kćerka, koja će joj biti od pomoći, a i obavit će hadž.
Molimo Allaha dž.š. da im podari zdravlje, bez problema i sa lahkoćom da obave hadž, da dove za ummet, Bošnjake i Bosnu; i da se, insha'Allah, zdravo i dobro vrate svoji porodicama i svojoj Bosni. Amin!

Halal olsun i hadž mebrur, draga Nano!!!


P.S. Ovih nekoliko redaka je nastalo samo kao potreba da obradujemo i one Bošnjakinje i Bošnjake koji su u svrhu hedije podržali ideju i odlazak Nane Fate na hadž, da ona napokon ide na hairli put u najljepšim mjestima na dunjaluku.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif