Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


PROF. DR. NEDŽAD GRABUS, muftija sarajevski
MIRADŽ NAS PODSJEĆA DA SVI IMAMO PRILIKU ZA DUHOVNI RAST, JER BOŽIJEG SVJETLA IMA ZA SVE LJUDE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 19. February 2023. 00:02:42
Miradž je jedan od primjera naše duhovnosti koji nas podsjeća da svi imamo priliku za duhovni rast, jer, Božijeg rahmeta i svjetla ima dovoljno za sve ljude, kazao je povodom odabrane noći Lejletul-miradž muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Muftija Grabus prisustvovao je sinoć centralnom programu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo koji je održan u Jordanskoj džamiji u Sarajevu, i ovom prilikom se prigodno obratio prisutnim vjernicima.
U svom obraćanju muftija Grabus je govorio o događaju Miradža, njegovim porukama, posebno ukazavši na važnost žive duhovne tradicije našeg naroda.

„Allah Uzvišeni je dao našem narodu da u svakoj generaciji ima one koji čuvaju tradiciju i koji su sposobni našu duhovnost emocionalno prenijeti džematu. Po tome smo veliki narod“, kazao je muftija Grabus.

Podsjetio je i na činjenicu da je mevlud sastavni element islamske tradicije Bošnjaka, bez obzira na to gdje oni živjeli, i da je kao takav dobio osebujnu dimenziju.

„Mi na svom jeziku možemo čitati mevlud i poeziju o Poslaniku, a.s., koju možda, u takvom smislu, nemaju neki narodi brojčano veći od nas. Uvijek je mubarek noć, kao što je i Lejletul-miradž, prilika da poslušamo stari bosanski jezik i da se podsjetimo na vječne, trajne, poruke, koje iščitavamo iz značajne noći kakva je ova“, naglasio je muftija Grabus.

Ističući da se nalazimo u danima i noćima kada se nastojimo pripremiti za period u kojem ćemo intenzivnije činiti ibadete, ocijenio je da su susreti poput ovog povodom Miradža prilika da se otvore duhovne spoznaje i intelektualna promišljanja.

„Ako čovjek ima sposobnost da izgovara Božije ime, a da to njegovo srce osjeti, onda se on diže iz fizičkog svijeta. Naravno, mi kao ljudi imamo tjelesne, duhovne, emocionalne, intelektualne potrebe, a u ovakim danima i noćima pokušavamo se pripremiti za period u kojem ćemo intenzivnije činiti ibadete i nastojati proširiti svoja duhovna saznanja, stanja i promišljanja“, naveo je sarajevski muftija.

Također, muftija je u svom govoru, podsjećajući na Poslanikovo putovanje u jednom dijelu noći (Isra) iz Mekke u Jerusalem, a potom uzdignuće u najviše nebeske sfere u Allahovu blizinu (Miradž), ukazao na neke od poruka Miradža.

„Prije Miradža, Poslanik je prošao kroz jedan težak period. Zajedno sa najbližim saradnicima je preživio period bojkota, izgubio je voljenu ženu, izgubio je još neke članove porodice. Pokušao je narod u Taifu pozvati u vjeru, nisu ga prihvatili. Nikada nije proklinjao, naviještao je ljubav i učio nas da je Poslanik milosti. Noć Miradža bila je noć počasti i noć čišćenja. Allah Uzvišeni Poslaniku daje priliku da se očisti, ali i počast da se susretne s najvažnijim Božijim poslanicima. Predvodio je džemat Božijih poslanika. Iz toga iščitavamo poruku da Stvoritelj ne ostavlja Svoga roba bez podrške“, istaknuo je muftija.

Podsjetio je i da je Poslanik na Miradžu obradovan velikim darom i blagodati - obavljanjem pet dnevnih namaza.

„Ono što je za nas vjernike važno - na Miradžu nam je dat namaz. Činjenica je da se u namazu čovjek ne koristi ljudskim govorom, samo uči Kur'an - to jeste kiraet – učenje Božijeg Govora, tesbih - slavljenje Boga, tehlil - posebno stanje svjedočenje koje nas približava Njemu i tekbir - veličanje samo Njega, sve to ukazuje na put mogućeg uzdignuća koje nas putem namaza čisti od svih slabosti u našem srcu. Čovjek se u takvom stanju može duhovno približiti Gospodaru“, kazao je muftija Grabus.
Dodao je da na putu duhovnog rasta potrebno i individualno otvaranje i pregalaštvo.
„Kada govorimo o duhovnosti - ako smo sposobni i spremni, kao i za druge stvari i napore u životu uložiti svoj trud, onda trebamo moliti Allaha da spusti svjetlo u naše srce. Koga dodirne to svjetlo, blago li se njemu, on je spašen i vječno sretan“, poručio je, između ostalog, muftija Grabus.

Na kraju svog obraćanja, vjernike je pozvao i na svijest o značaju domovine, ali i svih blagodati koje nam je u njoj dao Bog.

„Učite dove za naš narod i domovinu. Mi smo dostojanstven narod. Nismo i ne možemo biti narod koji plače nad svojom sudbinom, koji se uspoređuje s bilo kim na ovom svijetu. Bosna i Hercegovina je posebno mjesto pod nebeskim svodom. Nema ni jedan narod ovo iskustvo života, pa i vjere, kakvo mi imamo na evropskom tlu. Sloboda koja je odbranjena i osvojena, između 1992. i 1995. godine, taj blagoslov koji je Allah spustio - sad je naš emanet. Allah, dž.š., govori u suri Bekare o primjerima naroda koji su bili i nestali, to je Njegov zakon. Mi smo odgovorni za naše postupke. Borba između dobra i zla na dunjaluku je konstantna i na individualnom i na planu različitih kolektiviteta. Naša vjera je vjera nade i povjerenja u Stvoritelja nebesa i Zemlje, to potvrđuje mubarek Noć Miradža. Gospodar svjetova je obećao da će Njegovo svjetlo obasjati i upotpuniti svijet usprkos svim lažnim vrijednostima koje šejtanske sile nameću“, poručio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
28. June 2024 17:33
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif