Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Saopćenje Muftijstva mostarskog u vezi džamije u Neumu
SMIŠLJENIM DJELOVANJEM OPĆINSKE ADMINISTRACIJE, NEUM POSTAJE MJESTO APARTHEJDA ZA MUSLIMANE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 15. February 2023. 12:02:13
Agencija MINA dostavlja saopćenje Muftijstva mostarskog u vezi sa pečaćenjem džamije u Rabranima kod Neuma, apelujući na međunarodne institucije i predstavnike vlasti u našoj zemlji na svim nivoima da pomognu u rješavanju ovog pitanja u skladu sa vjerskim pravima i slobodama.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:
„Islamska zajednica u obavljanju svoje temeljne misije na području muftiluka mostarskog, posebno na području gdje vlast vrši Hrvatska demokratska zajednica, godinama je kontinuirano izložena mnogobrojnim opstrukcijama i diskriminirajućim političkim potezima.

Posljednji u nizu je višegodišnja administrativna i politička opstrukcija izdavanja potrebnih općinskih dozvola za adaptaciju Tucakovića džamije u Rabranima, jedinom aktivnom neumskom džematu.
Medžlis Islamske zajednice Stolac, kojem organizacijski pripada ovaj neumski džemat, u skladu s važećim zakonskim propisima podnio je blagovremeno zahtjev i ispoštovao svu propisanu proceduru Općine Neum.

Umjesto da se muslimanima omogući dostojanstveno obavljanje vjerskih obreda u duhu ostvarivanja vjerskih prava i sloboda, lokalne vlasti ustrajno koriste birokratske i administrativne mjere kako bi to onemogućili.

Činjenica je da su Bošnjaci Rabrana i Neuma došli u fokus interesovanja općinske vlasti u Neumu tek kada su izrazili želju da rješavaju svoje goruće pitanje ostvarivanja uvjeta za organizirano vjersko okupljanje, a da sve godine od povratka (više od dva desetljeća) niko nikad te ljude nije obišao i saslušao njihove vapaje.

Nažalost, još jednom se pokazalo da se pitanje njihovog stoljećima starog vjerskog objekta neće rješavati po istim kriterijima, koji, čini se, važe samo za većinski vjersku zajednicu na tom prostoru.

Sve vrijeme smo pitanje zadovoljavanja vjerskih potreba muslimana na području Općine Neum općinskim vlastima delegirali kao isključivo pitanje vjerskih prava i stvarne potrebe kako lokalnog stanovništva, tako i brojnih posjetilaca muslimana koji odsjedaju i posjećuju naš jedini bosanskohercegovački grad na moru.

Nažalost, uporno se naš zahtjev pretvara u političko pitanje čime se ciljano nastoji osporiti, opstruirati i zaustaviti vjerska misija i djelovanje Islamske zajednice na području Neuma.
Na postojećoj lokaciji već četiri stoljeća postoji Tucakovića džamija.

Posljednjom minimalnom adaptacijom ni na koji način nismo izašli iz okvira onoga što se vodi u posjedu Tucakovića džamije u katastarskom operatu. Uspjeli smo tek neznatno poboljšati uslove za narasle vjerničke potrebe sve većeg broja vjernika koji dolaze u Neum iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a i šire.

Ističemo da Muftijstvu mostarskom već godinama pristižu molbe za osiguranjem adekvatnog prostora za upražnjavanje vjerskih potreba. Ali, umjesto da su općinske vlasti imale razumijevanja za stvarne vjerničke potrebe, i da ih riješe na mjestu nekadašnje džamije na obali Neuma ili u njenoj blizini, bili smo primorani tražiti rješenje u Rabranima, koji su 31 kilometar udaljeni od centra Neuma.
Smišljenim djelovanjem općinske administracije, nažalost, Neum postaje mjesto aparthejda za muslimane. Njihovo fizičko prisustvo trpeljivo je samo u krajnjoj potrebi (zbog ekonomske koristi), a kulturni i duhovni identitet apsolutno nepoželjan.

Inspekcijskim zatvaranjem Tucakovića džamije, Općina Neum na najgrublji način prisiljava muslimane da sljedećeg petka na livadi klanjaju džumu namaz, jer im je zabranjen pristup njihovoj džamiji u kojoj stoljećima oni i njihovi preci obavljaju vjerske dužnosti (osim Drugog svjetskog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu kada su muslimani bili protjerani sa svojih ognjišta, a njihove kuće i džamija uništeni).

Postavljamo pitanje domaćoj i svjetskoj javnosti da li je ovo poruka općinske administracije da su muslimani, njihovi vjerski obredi, vjerska edukacija i kulturna nadogradnja nepoželjni na području općine Neum?

U skladu s kojim 'demokratskim vrijednostima' općinska administracija propisuje obim i sadržaj vjerskih potreba, kvadraturu džamije i brojnost vjernika potrebnih da se izvrši adaptacija džamije?
Pozivamo visokog predstavnika, Misiju OSCE, ombudsmena za ljudska prava i predstavnike vlasti na svim nivoima da se uključe i pomognu da se ovo pitanje riješi u skladu sa vjerskim pravima i slobodama“, kaže se u saopćenju kojeg potpisuje muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

(Foto: Neum Online)

VRHOstali prilozi:
» JEDINSTVO I SLOGA NEMAJU ALTERNATIVU
Sead Jasavić, prof. fikha | 02. June 2023 20:34
» VAKIFI SU DOBROČINITELJI KOJI SE PAMTE
MINA | 12. May 2023 14:51
» DŽAMIJE SU IZRAZ NAŠE SLOBODE
MINA | 05. May 2023 20:58
» SJEĆANJE - TRAJAN ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. April 2023 14:31
» RAMAZANSKI ZIJARET MEZARU BEĆIR EF. BABIĆA U REYHANLIJU
Nihad Aličković | 20. April 2023 14:56
» GRADI SE PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 15. April 2023 23:26
» RAMAZANSKO OTKROVENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2023 13:24
» BLAGODARNA DOVA U RAMAZANU: ZA SVAKI DAN! ZA SVAKU NOĆ! OD DANAS PA DO BAJRAMA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2023 17:44
» REFLEKSIJE O RAMAZANSKOM POSTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. March 2023 16:54
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif