Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


SPOSOBNI ILI NESPOSOBNI NAŠI NOVI „VLASTODRŠCI“
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 12. February 2023. 01:02:29
Slušajući sinoć (08.februar) emisiju TVN1 PRESSING, koju inače redovno i to veoma uspješno vodi voditelj Amir Zukić, sa izabranim gostima, za mene je bila inicijalna kapsla za ovaj sadržaj našoj čitalačkoj javnosti.
Gost je bio neki Vaš ministar vanjskih poslova, poštovani čitaoci, gospodin Edin Konaković.


Zašto ne i moj ministar, dužan sam Vam obrazložiti malo šire i konkretnije, da bi razumjeli i spoznali sve okolnosti ove naše nakaradne vlasti, od Dejtona do današnjih dana?
U svojoj završnoj i krajnjoj rečenici, ministar se obraća voditelju i moli sve medije sljedećom rečenicom: „Molim medije, da se ne bave ubijanjem karaktera opozicionog lidera“.
Naši prestavnici vlasti od „karaktera“ nemojte ih ignorisati sa istinom.
Dakle, možda bi izrečene sadržaj i značaj imao smisla, kada bi se zaista radilo o izabranim i meritornim, veoma sposobnim kadrovima, bez obzira odakle bili i dolazili u odgovarajuće fotelje, kada bi istinski u svakome pogledu bili intelektualno i iskustveno, upravo i karakterno zasluženo sposobni za odgovarajuće funkcije.
Moram biti iskren i zahvalan pojedincima, koji zaista imaju sve neophodne potrebne karakteristike i moralne vrijednossti, a ima ih, ali o mnogim drugim teško je to istaći ili pozitivno ocjeniti i potvrditi.
Duboka i detaljna analiza svih kadrova, prema nivoima vlasti, bila bi jako opširna i možda nebitna, nekom drugom prilikom, ali ponešto reći za pojedince i ovu „skupinu“ tzv. osmorke, moglo bi se ponešto istaći.
Sudionici smo i svjedoci, od Dejtona do današnjih dana , o veoma raštimovanoj i veoma nesposobnoj vladavini nesposobnih kadrova, od kojih su brojni izrazito ortodoksni nacionalistički elementi, razarači svega dobroga za građane i jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Prije svega, bili bi to kadrovi veliko srpsko hrvatskih nacionalističkih stranaka, HDZ-a i SNSD-a, kao sljedbenici i nasljednici agresivnih i licemjernih nakana svojih mentora i njihove uzurpatorske, diskriminatorske i ubitačne ideološke matrice, premo kojoj su i dokazano djelovali, na našim prostorima.

Njihovi nasljednici, poput Milorada Dodika i Dragana Čovića, sa brojnim svojim kadrovima i saradnicima, nastavili su realizaciju svojih nakana i na mirnodopskom putu od Dejtona na ovamo, kao dokazane kvazi patriote i rušilački elementi cjelovite domovine Bosne i Hercegovine, kriminalci i uzuurpatori njenih vrijednosti i dušmani svojih sugrađana.

Svakako su imali i svoje „ulizice ili papke“ u nekim domenima vlasti ili recimo uzurpaciji državne i radničke imovine, do privatizacije i uništenja cjelovitih naših industrijskih giganata, do totalne njihove propasti.


Bili su to „grobari“ ovoga sistema, koji su recimo sa ovoga hercegovačkog ili mostarskoga prostora uništili firme Aluminij, Soko, Hepok, fabriku duhana, te brojne druge društvene objekte i vrijednosti.
Svakako, na nivou cijele države, još je više takvih primjera i vrijednih objekata, koji su bili državnoga karaktera i osiguravale dugogodišnju egzistenciju domicilnog stanovništva.
Kada se priupitamo, kakve ovo sve ima veze, sa novom vlasti i njihovim kadrovima, za dobre poznavaoce svih prethodnih prilika, veoma je lako i pouzdano naći odgovore.

Međutim, da li je riječ o prethodnoj poziciji vladajućih ili o novokomponovanoj opoziciji tzv. „osmorci“ joja ulazi u formiranje nove pozicije, ali sa već doživljenim velikim nacionalističkim elementima i razaračima sopstvene domovine Bosne i Hercegovično, istinski postaje upitno koliko su to zaista „karakterne“ sve ove izabrane ličnosti, kao i ,mnoge druge koje se najavljuju?
Da li je ova karakteristika i jedina presudna ili dovoljno i za našeg „novokomponovanog“ ministra vanjskih poslova, koji zaista i nije sposoban za takvu kompleksnu i odgovornu funkciju, za svaku državu, a posebno u našim turbulentnim okolnostima, nalazeći se u procjepu nacionalističkih stranaka i njihovih kadrova, HDZ-a i SNSD-a?

U startu evidentno dodvoravanje istima, u pogledu njihovih već čujnih želja sa imovinom države i razne druge manipulacije i želje, nagovještavanog separatizma ili ocjepljenja, te odlazak takvim nacionalistima na noge, kao što to već čini naš novi ministar Konaković ili posjeta i razgovori sa ortodoksnom negatorkom naše države u Evropskom parlamentu, recimo Željane Zovko, te drugi slični primjeri, dovoljno su riječiti o nesposobnosti i nekarakteru našeg ministra vanjskih poslova.
Zato i prenosim određene stavove sa interneta:


Izmjenama izbornoga zakona, na putu dogovora po njihovim željama.
Druga interesantna najava, u ovome kvazi demokratskom i nacionalističkom, koalicionom sučeljavanju i ispunjavanju želja i težnji svakako je vijest i podatak da bi „Neka“ ili Nermin Nikšić, lažno deklarisani „borac za čovjeka i državu“ trebao biti ponovni ili novi premijer valade Federacije ?
Da li je i on ličnost navedenog „karaktera“ o kojem naši mediji trebaju i moraju pisati Gebelsove laži i demagoške tirade sa floskulama?

Nužno je odgovoriti našoj široj javnosti, da li je on zaista istinski: „Borac za državu i čovjeka“, kako je već lažno i demagoški već godinama propagirao, obmanjujući tako i široku javnost svojim pamfletima zavijenim u oblande, uz izblijedele crvenkaste majice i jakne.

Nije li on sa svojim jaranom i planetarnim nacionalistom i kriminalcem Mijom Brajkovićem, rasturao državnu imovinu u firmi Aluminij, nijeli učinio obespravljenim radnike srpske nacionalnosti, koje su totalno ignorisali u raspodjeli „radničkoga kapitala“ od 44%, svojim Bošnjacima je obezbjedio mizernih po sedam dionica, a dozvolio je jaranu Brajkoviću, da obilato nagradi svoje Hrvate, a Srbima je ostavio „duplo golo“ i da se godinama vucaraju po sudovima.

Da li se tadašnji premijer iskazao kao „Srbomrzac“, to nek aobjasni javnosti, kao i svojim „ikebancima“ iz reda srpskoga naroda, koji su poput ulizica i poltrona, nisu mogli niti riječi izgovoriti na šefove zločinačke i mafijaške poduhvate?

Vjerujem da ste se, na sličan način kao pehlivani, upustili i u slične nemoralne i prljave radnje i za novu ili buduću vlast.. Atakujući i na najveću stranku u Bošnjaka, lucidno ste je eleminisali iz dogovorene platiforme, kako bi podesili svoju dugogodišnju razdešenu frakvenciju sa svojim jaranima i pajdašima iz HDZ-a i SNSD-a, bilo da je riječ o Draganu Čoviću, Miloradu Dodiku, Željki i Borjani ili Miji Brajkoviću i Ivi Bradvici.

Možda će te i moći donekle, ali dokle, krojiti nesmetano našu sudbinu, iscjepkati nas i prije svih razdjeliti Bošnjački korpus, kako je to Crkva sa vladikom Grigorijem i Miloradom Dodikom u našem Mostaru učinila sa svojim velikim „Srbima“ tzv. „dodikovcima“ i našim normalnim Bosansko hercegovačkim Srbima.

Nemojte se, molimo vas ponovo vraćati u vlast i pozicije, sa vašim korupcijskim zakonima, sa vašom revizijom privatizacije i sa vašim inim nakanama u riješavanju kriminala putem vaše vlade i Parlamenta, jer ste u procesu riješavanja problematike Aluminija ili Sokola, neposredno demonstrirali ali i doprinijeli kulminaciju kriminala planetarnih razmjera, uz podršku već godinama viđenih nacionalističkih jarana i saradnika, odobravajući i njihove metode djelovanja.

VRHOstali prilozi:
» TURBO FOLK U KNJIŽEVNOSTI
Said Šteta, književnik i novinar | 12. April 2024 15:22
» ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
Sead Zubanović | 11. April 2024 18:12
» IN MEMORIAM SAFET-SAJO SIJARIĆ (1952-2024)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. April 2024 00:15
» GAZA - OTETO PRAVO NA ŽIVOT I SLOBODU
Hfz. Haris Kalač | 10. April 2024 04:45
» VEDRINA I MUDROST DR. HUSEINA DŽANIĆA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 08. April 2024 21:55
» GAZA - HRONIKA DANA 152: PORUKA AMERICI OD BOSANSKOG PRIJATELJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2024 14:33
» SVETOST LAŽI – NOVA OBJAVA U SVETOJ ZEMLJI
Dr. Sead Alić | 07. April 2024 05:54
» DŽAVID (HAMZA) HAVERIĆ (1920-1941)
Akademik dr. Džavid Haverić | 07. April 2024 05:27
» MONSTRUMI KOJI SU UBILI DVOGODIŠNJU DANKU
Esad Krcić | 05. April 2024 13:53
» KO JE U BIH UGROŽEN, A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?
Zijad Bećirević | 03. April 2024 16:32
» BOSANCI, NAŠI VRLI, DA LI SE RODIO JUNAK DA OTPREMI NA SMETLJIŠTE OVO ZLO NAŠE BOSNE I HERCEGOVINE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 03. April 2024 16:14
» DOSTOJEVSKI U GAZI
Dr. Sead Alić | 29. March 2024 23:21
» ŠTA LI SU NAM TO NAPISALI DRAGAN I MILORAD, PORUKOM SA ZIDA PLAČA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 28. March 2024 14:47
» DA LI JE BOSNA I HERCEGOVINA ZAISTA „NEMOGUĆA ZEMLJA“?
Mehmed Meša Delić | 26. March 2024 16:43
» PRIJEDORSKA RAMAZANSKA SJEĆANJA
Samir Hadzalić | 25. March 2024 15:26
» PLAĆENE UBOJICE BOŠNJAŠTVA
Sead Zubanović | 24. March 2024 13:46
» UMJETNIKOV COGITO
Faruk Dizdarević | 22. March 2024 14:00
» IZLOŽBA „OTETA ZEMLJA“
Akademik Džeko Hodžić | 21. March 2024 14:05
» NESPAŠAVANJE HERCEGOVINE, LIČI NA VELEIZDAJU "TROJKE"
Nada Starijaš Al Issa | 21. March 2024 13:56
» NIČIJI DANIS TANOVIĆ
Šemso Agović | 21. March 2024 13:40
Ostali prilozi istog autora:
» OJ, SAFETE – SAJO, SARAJLIJO!
22. January 2024 17:43
» ISTINA JE BOLNA
14. January 2024 15:28
» DOSTA NAM JE SRBOVANJA!
05. January 2024 16:27
» ZAŠTO ĆUTI NERMIN NIKŠIĆ?
29. December 2023 17:04
» O BLISKOSTI ŠAHA I ŽIVOTA
21. December 2023 00:41
» O BLISKOSTI ŠAHA I ŽIVOTA
21. December 2023 00:41
» GENS UNA SUMUS / JEDAN SMO ROD!
18. December 2023 21:56
» ŠTA SE TO VALJA IZA GRMA U MOSTARU?
01. November 2023 19:36
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif