Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Nikom se ne izvinjavam, predlažem da se u svim džamijama u petak pročita hrabra hutba Mahića
PODRŠKA IMAMU MAHIĆU
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 09. February 2023. 14:02:18
Hafiz Mahić je samo citirao izjave srpskih intelektualaca, koji su otvorili raspravu o toj ličnosti kako bi edukativno upozorio svoj vjernički narod da bude budan i oprezan u naletu srpskog svetosavskog fašizma. Hafiz Amir ef. Mahić nije u hutbi, niti se zna u javnosti, pozivao na osvetu, već je pozivao na suživot i toleranciju. Kome su se to njihovi vjerski dužnosnici, a da ne govorim o njihovim političarima i huliganima, izvinuli za sve što su radili i izgovorili, raspirujući mržnju prema nesrpskom stanovništvu.

Izjava našeg kolege imama i hatiba Hafiza Amira Mahića u džamiji u Kozarcu od 27. januara, 2023. god. o „Svetom Savi“ i Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije bila zlonamjerna. Hafiz Mahić je samo citirao izjave srpskih intelektualaca, koji su otvorili raspravu o toj ličnosti kako bi edukativno upozorio svoj vjernički narod da bude budan i oprezan u naletu srpskog svetosavskog fašizma. Hafiz Amir ef. Mahić nije u hutbi, niti se zna u javnosti, pozivao na osvetu, već je pozivao na suživot i toleranciju. Zapažanje o „Svetom Savi“ preuzeo je od srpskih javnih ličnosti bez namjere da bilo koga vrijeđa, već samo da zaštiti pravo bošnjačkoj djeci na njihovu slobodu savjesti vjere i nacije.

Time se htjelo poslati glasna poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti da je bošnjačkoj djeci u manjem entitetu države Bosne i Hercegovine (RS) kroz obrazovani sistem u školama, uskraćeno pravo na vjerski, nacionalni, kulturni i jezički identitet. Hafiz Amir ef. Mahić je osjećao svojom imamskom i hatibskom dužnošću da na to skrene pažnju vjernicima, imajući na umu da se u manjem entitetu Bosne i Hercegovine krše domaće i međunarodne norme ponašanja prema drugom i drugačijem.

Ja, kao imam, koji radim na području Federacije želim da se solidarišem i dam podršku svom kolegi Amir ef. Mahiću i svi kolegama koji rade u manjem entitetu države Bosne i Hercegovine ili takozvane Rs.

Ovo nisu riječi samo našeg kolege, ovo su riječi i zov iz dubine duše svih naših muslimana Bošnjaka koji žive na tom teritoriju, ali je to izašlo kroz čistu dušu hafiza Mahića, koji nije mogao da sačuva tu istinu u sebi.

Šta je poduzela domaća i međunarodna javnost, da oni koji danas u manjem entitetu države Bosne i Hercegovine Rs-u, prijete imamu Hafizu Amiru ef. Mahiću i prozivaju Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini da ga sankcionira zbog verbalnog delikta.

Kome su se to njihovi vjerski dužnosnici, a da ne govorim o njihovim političarima i huliganima, izvinuli za sve što su radili i izgovorili, raspirujući mržnju prema nesrpskom stanovništvu.

Predlažem da naš kolega hafiz Amir ef. Mahić svima nama pošalje hutbu od 27. 01. 2023. i da je svi mi imami – hatibi pročitamo sa hutbe i tako se barem malo solidarišemo sa našim imamima i muslimanima Bošnjacima u manjem entitetu.

Vrlo me dobro poznaju katolici i pravoslavci u mom gradu Zenici. Uvijek sam im bio pri ruci kad je trebalo dati bilo koji vid pomoći i podrške. To i dalje, naravno, ostaje. Ne da želim suživot sa njima, nego mi jedni s drugima želimo da živimo život. Želim da tolerancija koja vlada među nama bude prostranjena po čitavoj našoj dragoj Bosni i Hercegovini.

Koristim ovu priliku da pozovem međunarodnu zajednicu da pokrene svoje mehanizme kako bi sa javne scene uklonili sve one koji raspiru mržnju među narodima Bosne i hercegovine bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadali.

P.S.
Nikom se ne izvinjavam za napisene riječi, koje sam napisao u znak podrške svom kolegi.

S poštovanjem uz srdačan selam i pozdrav svim narodima naše drage domovine.

Džemal ef. Salkić, imam džemata Nur Han (MZ P. Han)

VRHOstali prilozi:
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. May 2023 01:20
» SINAN TIGANJ- KROZ KULTURNU PRIZMU PETNJICE
Božidar Proročić | 19. May 2023 20:11
» ŽIVA ANTIKA – MIRAŠA MARTINOVIĆA
Božidar Proročić | 18. May 2023 13:32
» PERIBOLI STIHOVA - OSVRT NA POEZIJU LIDIJE LESKUR
Said Šteta | 16. May 2023 14:45
» UKI CAFE - KUTAK ZA LIJEPI TRENUTAK
Bošnjaci.Net | 10. May 2023 17:52
» NOVA KNJIGA DR.SCI DAMIR EF BABAJIĆA
B.net | 27. April 2023 21:57
» ”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”
Bošnjaci.Net | 19. April 2023 16:56
» ČUVAJ SE ZLA OD ONOGA KOJEM SI UČINIO DOBRO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2023 18:16
» DONATORSKI IFTARI ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH
Mensud Alićušić | 15. April 2023 15:29
Ostali prilozi istog autora:
» SPOT KASIDE ARNAUDIJA
08. May 2023 15:53
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif