Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DOBROVOLJAČKA - SVJEDOK LOPATIĆ POTVRDIO: GENERAL ĐURĐEVAC U FIS-U ZAPRIJETIO 'ZAPALIT ĆU SARAJEVO'!
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 08. February 2023. 19:02:01
Piše: A. Čorbo-Zećo, Patria

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju znanom kao 'Dobrovoljačka', a postupak se vodi protiv Ejupa Ganića i još devet osoba, koje optužnica Tužilaštva BiH tereti za događaje od 3. maja 1992. godine, i odnose se na stradanje osam ubijenih žrtava u koloni JNA.

Svjedočio je svjedok Žarko Lopatić koji je prema vlastitom iskazu došao iz kasarne u Lukavici na utovar 'kancelarijskog materijala' iz Druge vojne oblasti u kasarnu na Bistriku.

„Već 2. maja 1992. godine kada smo došli više se nismo vraćali, a taj dan iza podne negdje oko 15 sati krenuo je napad na kasarnu. Mi smo tada odmarali, ova moja grupa što je radila, te smo raspoređeni po zgradi. Ja sam bio na posljednjem spratu u dijelu zgrade odakle se gleda na Miljacku“, kazao je Lopatić, odgovarajući na pitanja postupajućeg tužioca Mladena Vukojičića.

Naveo je dalje da je napad trajao do dugo u noć, a da su ih gađali tromblonima, zoljama, a ubačen nam je i suzavac...

Tokom ispitivanja odbrane advokatica Mirna Avdibegović je pitala svjedoka kako je suzavac došao do trećeg sprata i zna li da se suzavac može aktivirati samo iz neposredne blizine on je kazao da mu to nije poznato.
Ispričao je da je nakon toga od umora zaspao, a da su ih 3. maja obavijestili da se spreme za evakuaciju.

„Negdje oko 12 sati stigao je i Alija Izetbegović, neka djevojka. Mi smo ostali u krugu kasarne dok nije došao kapetan neki koji nam je naredio da se popnemo na kamion. Bio je posljednji kamion u koloni. Iza su bila dva vozila UNPROFOR-a. Kad smo krenuli brzo smo morali stati, jer se kamion ispred nas pokvario, pa smo ga odgurali da možemo proći. Nakon toga opet smo stali i čula se pucnjava“, kazao je Lopatić.

Na kasnija pitanja advokatice Avdibegović svjedok je potvrdio da je naredbu za evakuaciju dobio u jutarnjim satima 03.05.1992. godine, a da je tek nakon toga vidio da dolazi Alija Izetbegović. Dakle znatno prije dolaska Izetbegovića i drugih u krug Druge VO donesena je odluka o evakuaciji.

Ispričao je da im je prišla grupa naoružanih civila, koji su prema njegovom iskazu bili mješovito obučeni, s beretkama na glavi, te ih razoružali i polegli na pod.

„Čula se galama, vidio sam i sanitetsko vozilo u koloni i kako se čuju naredbe da izlaze. Neko je počeo pucati i vidio sam kako uniformisano lice pada iz saniteta“, kazao je Lopatić.

Nakon toga, kako kaže, stigli su pripadnici specijalne jedinice koji su ih sproveli prema Republičkom SUP-u gdje su popisani, a onda i odvedeni u FIS.

Inače Lopatić je kazao da je rođen u Sarajevu, te da je živio u Mokrom.

Odgovarajući na pitanje tužioca kazao je da su preko Čobanije sprovedeni, a da su im pripadnici te 'specijale' kazali da spuste ruke. Ti civili koji su ih razoružali su se udaljili s lica mjesta nakon dolaska specijalne jedinice.

Na pitanje advokatice Lejle Čović da li je tokom prolaska pored Pošte vidio da je gorjela svjedok je kazao da nije ništa primijetio, te da su oni prošli pored Narodnog pozorišta.

Advokat Senad Pizović pitao je Lopatića da li mu je poznato kao rođenom Sarajliji da je udaljenost Pozorišta i Pošte svega nekoliko metara, Lopatić je kazao da mu nije poznato. Također je kazao da nije znao da se 2. maja u centru Sarajeva na Skenderiji vode žestoke borbe, te da je i jedinica iz Druge vojne oblasti bila napravila položaje na Skenderiji. Lopatić nije znao reći ni kada je zadnji put vidio tužioca, a na sugestiju Vukojičića kazao je da je to bilo danas 8. februara.

Lopatić je ispričao i da je u FIS-u svjedočio kada su jednog rezervistu iz Foče dvojica civila odvojila i maltretirala jer je napao neko selo odakle je bio jedan od prisutnih.

No, o drugim rezervistima navodno nije znao ništa, iako je potvrdio da je Danilo Jokić bio rezervista, ali nije znao gdje su boravili.

Nije se mogao sjetiti ni da li im je u aprilu ponuđeno da se odrede u kojoj vojsci će ostati, a potvrdio je da su nakon puštanja iz FIS-a otišli u kasarnu u Lukavici gdje im se obratio general Kukanjac.

Također je ispričao da je pred puštanje iz FIS-a u prostorije ove zgrade došao general Đurđevac koji je galamio gdje mu je vojska i šta su mu uradili s vojskom, a na pitanje advokata Nermina Mulalića potvrdio je da je general vikao kako će zapaliti grad, na koji grad je mislio svjedok kaže:

„Mislio je na Sarajevo“.

S obzirom na različite izjave iz 2005. i 2011. godine date pred Tužilaštvom BiH, kada je riječ o grupi koja ih je zaustavila i s obzirom da je 2005. rekao da ih je razoružala skupina od 15-ak civila, advokati su tražili da se izjasni šta je tačno i da li se bolje sjećao 2005. u odnosu na 2011. Lopatić je kazao da se bolje sjećao 2005. godine.

I sudija Darko Samardžić tražio je od svjedoka da razjasni kako su bili obučeni ti mješoviti civili, a svjedok je kazao da osobe koje su presjekle kolonu nisu bili vojnici obučeni kao oni, već da je neko imao maskirne pantole, neko JNA košulju.

Također sudija Samardžić je tražio da Lopatić kaže gdje su boravili rezervista iz Foče i Jokić, ali svjedok je kazao da on to ne zna. Suđenje u ovom slučaju nastavlja se 20. februara, a podsjećamo Tužilaštvo BiH kroz ovaj slučaj dokazuje da Alija Izetbegović nije bio zarobljen i da kolona koja se kretala Dobrovoljačkom ulicom nije bila legitiman vojni cilj što je utvrdilo Haško tužilaštvo.

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif