Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


AZRA PAŠALIĆ - BALINKURA SA DNA SEKTAŠKE SVETOSAVSKE KACE
Procitaj komentar

Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 08. February 2023. 15:02:43
Pogledala sam snimak u kome se Azra Pašalić, potpredsjednik Skupštine Prijedora, inače članica PDA, osuđuje i ograđuje se od riječi koje je uvaženi hafiz Amir ef. Mahić, citirao i rekao na hutbi. Balinkura sa dna sektaške svetosavske kace, a u stilu ulizice i izdajice, odriče se uglednog hafiza, dok u njenoj pozadini stoje predstavnici svih srpskih stranaka u Općini Prijedor - gradu zloglasnih srpskih logora, u kojima su možda i oni zlostavljali nevine civile bošnjačke, hrvatske nacionalnosti ... U tim logorima je bio zatvoren i tada desetogodišnjak Amir Mahić sa kompletnom porodicom.
Azra Pašalić, inače poznata kao preletač, izgovara toliko nebuloza, nepojmljivih razumom obdarenim, da mogu izaći iz usta osobe koja sebe smatra obrazovanom, normalnom i koja se odlučila baviti politikom.

Azra Pašalić, izjavila je, kako je uznemirena činjenicom da je Amir efendija svojom hutbom povrijedio jedan narod s kojim se gradi bolja budućnost u Prijedoru.

U daljem samoponižavanju Azra nastavlja, kako se Amir ef. dotakao „svetog“ Save kojeg poštuju pravoslavci, pa zatim kako ona hoda po slavama i od svećenika čuje samo riječi mira u kojima pronalazi i sebe, kako su efendijine riječi težak udarac za nju, te se ona ograđuje od njega. Pita se Azra, „šta će oni polisliti o nama“. A zatim navodi kako je Prijedor grad suživota, te kako je ona žrtva rata, ali se nikad ne bi tako ponašala.

Vjerovali ili ne, sve ovo navedeno je izašlo iz usta Azre Pašalić.

Ovakve ljudske ništice zaslužuju da im se odgovori, riječima istine.

Azra, po njenom drhtavom glasu i miješanja ekavice i ijekavice, kod obavljanja zadatka vidi se da je baš uznemireni, kao da su je pritisli. Da teško je snishodljivcu poput nje, spoznati da pored njega živi uspravna ljudska gromada, koja ne pristaje da ga zastraše, da mu zabrane da govori istinu, da se bori za pravdu, da upozorava svoj narod na one koji stotinama godina zadojeni ideologijom svetosavlja nastoje da ga biološki unište. Naravno da je uznemirena, kada sve što govori je laž. Laž koja peče jezik dok preko njega prelazi. Ali Azra zbog funkcije pristala je da stane uz laž, da prevarantu i zlotvoru Savi da prednost nad hafizom, zločincu nad žrtvom, laži nad istinom. Da se radi sopstvenog položaja i šake čvaraka ponizi do granice samouništenja.

Ona priča o Prijedoru kao primjeru suživota, u kojem se trideset jednu godinu od agresije slobodno šeću srpski ratni zločinci, koje i sama gleda svaki dan, šuti i eto sa njima pravi suživot na račun žrtava. U Prijedoru gradu masovnih grobnica, u kojem se i nakon tri decenije zabranjuje podići spomenik za stotinu dvoje ubijene djece u genocidu u Prijedoru.

Uznemirena je Azra, zbog riječi istine, koje nije izmislio hafiz Amir ef. nego su zasnovane na činjenicama koje potpisuju i mnogi srpski istraživači i kritičari. Najzad neka Azra posluša šta o Savi govori poznati Milojko Pantić. Ali, nažalost, Azra nije uznemirena što je Prijedor grad logora i sa najvišim masovnim grobnicama. Nije uznemirena što iza leđa stoje i podršku daju, oni koji negiraju genocid, koji slave zločine i zločince, koji su Havi Tatarević iz sela Zecovi kod Prijedora u jednom danu ubili šest sinova i muža! Što su u Kozarcu ti isti njeni graditelji suživota ubili Muharema Garibovića i njegovih pet sinova. Nisi uznemirena što ti ratni zločinci hodaju slobodni ulicama Prijedora, što se i danas pjevaju pjesme koje pozivaju na ubijanje Bošnjaka. Nije Azra uznemirena što najviši politički vrh genocidne tvorevine negira bosanski jezik kojim ona govori, ako uopće bosanski smatra svojim jezikom. Ravnodušna je Azra što joj nasljednici raznog zločinca Karadžića negiraju naciju, i vrijeđaju islam, muslimane, izjavljuju da „hodža arlauče“ sa munare. Naravno, Azra radi fotelje i suživota koji izgrađuje sa zlikovcima nije ogradila od takvih izjava.Kaže Azra, da hoda po slavama i sluša kako su svećenici miroljubivi, a zaboravlja kako iza svog zla koji je izvršen nad bošnjačkim narodom i našom Domovinom Bosnom i Hercegovinom ideološki stoji SPC. Azra može tim miroljubivić popovima predočiti presudu suda u Parizu iz 1995.godine, u sporu koji je SPC izgubila protiv listova Liberation, Le Monde, Le Figaro, u kojima je osuđena za podržavanje etničkog čišćenja i zločina genocida u Republici Bosni i Hercegovini.

SPC je jedina crkvena institucija u Evropi, ali vjerovatno i u svijetu za koju je u sudskom postupku potvrđeno saučesništvo u najtežim djelima protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. I ovakvi su uzor Azri Pašalić.

Jadna si i ti i oni.

Ovi po čijim slavama hodaš, i koji te inspirišu, blagoslovili su one koji su učestvovali u genocidu, one koji su ubili Amilu Džaferović, bebu od par mjeseci života u Biljanima kod Ključa, Fatimu Muhić tek rođenu bebu u Potočarima kod Srebrenice i bacili ih u masovne grobnice te skrivali godinama, to su oni koji su žive zapalili stotinu pedeset Bošnjaka u višegradskim lomačama, itd.

Ti se izvinjavaš, jer si ljudsko dno. Najgora sekundarna sirovina, koja zagađuje okolinu. Nazivaš sebe žrtvom(?!), ne, ti nisi žrtva, ti si sramota za žrtve, ti si egzekutor žrtava, ti žrtve genocida ubijaš svojim izjavama po drugi put. A zbog čega? Zbog funkcije. Zbog par stotina maraka više u novčaniku. Prodaješ istinu. Odričeš se hafiza?! Ustvari narod se odavno odrekao tebe, jer su odavno shvatili ko si i na šta sve spremna! Mada ti i ne zaslužuješ da budeš dio ideje koju slijedi uvaženi hafiz. Ti suštinski i pripadaš tim zločincima, koji uživaju u izvršenom genocidu, koji tvorevinu nastalu na genocidu veličaju, koji ratne zločince promovišu u heroje. Da, tebi, Azra i jeste mjesto sa njima.

Od tvoje sramote, samo je veća sramota, to što je tebi neko omogućio da predstavljaš Bošnjake, u Prijedoru koji je poslije Srebrenice najveće stratište Bošnjaka u genocidu srpskog naroda.
Ti se nećeš zacrveniti, znam, stid je rezervisan za ljude s dostojanstvom. Ti ćeš i dalje misliti, da si dovoljno pametna, da mlatiš gluposti od kojih se crvenimo svi mi, a ti uživaš u aplauzu onih koji su uživali ubijajući nas.

Ma kuš na hafiza potplaćena balinkuro!?!

VRHOstali prilozi:
» KUDA IDE OVAJ SVIJET?
Džebrail Bajramović | 29. May 2024 19:25
» MRČENJE GLAVE USPIJEVA SAMO KOD NESVJESNIH
Avdo Metjahić | 29. May 2024 16:38
» OSUĐIVANJE ILI DONOŠENJE ODLUKA NIJE DOVOLJNO!
Mehmet Koçak | 29. May 2024 15:59
» OTVORENO PISMO ALEKSANDRU VUČIĆU, (NE)KRUNISANOM CARU SVIH SRBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. May 2024 12:33
» REZOLUCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI I VUČIĆEVO NARICANJE
Esad Krcić – mr. Senahid Halilović | 24. May 2024 21:20
» SUZDRŽANA BRAĆA
Said Šteta, književnik i novinar | 24. May 2024 20:08
» REZOLUCIJE O SRPSKOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA - MUSLIMANIMA U SREBRENICI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2024 18:11
» SREBRENICA U FOKUSU SVIJETA
Šukrija Meholjić | 24. May 2024 16:47
» SRBIJA NIJE USPJELA PREVARITI SVIJET
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2024 14:26
» OKVIR BOŠNJAČKOG POSTOJANJA
Mehmed Meša Delić | 22. May 2024 19:40
» OD SVJETIONIKA ČASTI DO TAMNICE PONIŽENJA
Elmedina Muftić | 22. May 2024 17:08
» DOKLE ĆE TE GUSLATI SULUDI I LICEMJERNI SRPSKI RODE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. May 2024 15:36
» DAN „BIJELIH TRAKA“ I ZAŠTO SE BOSNA MORA BRANITI ISTINOM
Prof. dr. Husein Muratović | 21. May 2024 15:10
» MOŽE LI REZOLUCIJA POSTATI REVOLUCIJA?!
Sead Zubanović | 21. May 2024 14:42
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 20. May 2024 22:11
» VOJNI I RELIGIJSKI TURIZAM
Dr. Sead Alić | 20. May 2024 17:32
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
Ostali prilozi istog autora:
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
29. November 2023 14:08
» PONOS I TUGA MAJKE ŠEHIDA
01. September 2023 14:06
» DOSTA TE JE, VOJINE!
20. August 2023 15:57
» SNOBOVI
18. August 2023 15:12
» IGOR I DŽAMIJE
04. March 2023 12:43
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif