Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
Procitaj komentar

Autor: Beta
Objavljeno: 01. February 2023. 14:02:23
Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.

Kurti je, kako prenose prištinski mediji, kazao da je Kosovo multietničko "iako od proglašenja nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine Albanci".

"Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 odsto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica jer već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao poslanik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike", rekao je Kurti.

Dodao je da "Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanijela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara".

"I na kraju, ali ne i najmanje važno, Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu", rekao je Kurti u Uroševcu, prenio je Kosovo online.

Šta njemački nacrt predviđa za ZSO na Kosovu

Prijedlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština koje je nedavno sastavila njemačka fondacija “Friedrich Ebert” sadrži 18 tačaka, a predloženo je na koji način treba formirati ZSO,...
...po čijim zakonima, kako se postaje njen član i kakva su njena prava u pravnom sistemu Kosova i način na koji se finansira, objavila je Nova.rs.

Portal ekskluzivno objavljuje taj prijedlog:

Tačka 1

Predviđeno je da se ZSO formira u skladu sa Ustavom Kosova i da je Statut ZSO-a najviši pravni akt ove zajednice. Statut usvaja konstitutivna Skupština ZSO-a, sastavljena od članova skupština opština koje ulaze u sastav ZSO-a. Statut se usvaja pravnim aktom Vlade Kosova, a nakon saglasnosti Ustavnog suda postaje dio pravnog sistema Kosova. Članstvo u ZSO je dobrovoljno, a izlazak iz zajednice također je predviđen statutom. Predviđeno je i da ZSO ne može imati manja prava od onih koja su za građane Kosova predviđene Ustavom.

Tačka 2

Predviđa tri moguća imena za ZSO, ističe da je članstvo dobrovoljno i da članovi ZSO-a mogu biti i članovi drugih nacionalnih, regionalnih i međunarodnih udruženja. Također imaju pravo i da napuste članstvo u ZSO-u. Isto pravo imaju i cijele opštine sa većinski srpskim stanovništvom, koje su članice ZSO-a. Predviđeno je i da se opštine koje izađu iz ZSO-a, naknadno mogu i vratiti. Odluka o prijemu novih članova donosi se prostom većinom. Cijela ZSO se može raspustiti samo odlukom dvotrećinske većine u Skupštini, dok samo raspuštanje sprovodi Vlada Kosova.

Članovi su dužni da plaćaju članarinu, zajednica ima pravo na svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, koje će dizajnirati Odbor Asocijacije u skladu sa Ustavom Republike Кosovo i Zakonom o lokalnoj samoupravi. Sjedište zajednice će biti određeno Statutom, a ZSO ima pravo i na sopstveni integralni budžet, bankovne račune, imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama.

Tačka 3

U ovom dijelu nacrta se navodi šta je sve djelokrug djelovanja ZSO-a. Šta su usluge koje može da pruža, šta može da gradi, finansira….

Tako se između ostalog navodi da ZSO kao organ može organizovati, kulturne, obrazovne događaje. Trebalo bi da olakša međusobnu saradnju opština, finansira zdravstvene i obrazovne projekte, objekte, ulaže i kupuje specijalizovanu medicinsku opremu, daje pravne savjete…

Tačka 4

Propisuje da u ispunjavanju svojih ciljeva zajednica neće potkopavati ili zaobilaziti Ustavom i zakonom predviđena ovlaštenja i nadležnosti opština učesnica, niti na bilo koji način zamijeniti ili narušiti Ustavom i zakonom predviđen odnos između centralne i lokalne vlasti u Republici Кosovo.

Tačka 5

Zajednica će vršiti druge dodatne nadležnosti koje mogu biti delegirane od strane centralnih vlasti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Tačka 6

Navodi se da će ZSO imati Skupštinu, predsjednika, potpredsjednika i Savjet, ali i Upravni odbor i Kancelariju za žalbe i pritužbe. Organi Asocijacije su u obavezi da promovišu suživot i mir između građana svojih opština članica.

Ostale tačke prijedloga na Nova.rs.

Podsjetimo, portparol njemačke fondacije „Friedrich Ebert“ (FES) na Kosovu Rene Schle rekao je ranije da je ta organizacija završila izradu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

On je za Radio Kosovo rekao da je nacrt statuta spreman za raspravu, ali nije razjasnio šta ovaj nacrt sadrži.

„U ovoj fazi mogu da potvrdim da smo završili izradu statuta i u bliskoj budućnosti ćemo se sastati sa našim partnerima da razgovaramo o tome kada će nacrt biti javno predstavljen“, rekao je Schle.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije blagonaklono gledao na ideju ove nevladine organizacije.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif