Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


„PRILOZI ZA ENCIKLOPEDIJSKI LEKSIKON KUR’ANA“ PROFESORA ENESA KARIĆA DOSTUPNI ONLINE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 28. January 2023. 15:01:57
Islamske informativne novine (IIN) Preporod na svojoj zvaničnoj web stranici objavile su serijal tekstova “Prilozi za enciklopedijski leksikon Kur’ana”, čiji je autor prof. dr. Enes Karić.

„Ovom djelu, koje je u procesu višegodišnjeg komponiranja i nastajanja, namijenjena je uloga da se o nekih hiljadu važnih tema, područja, planova, imena, pojava, simbola i oslovljavanja u Kur’ānu pruže one prve i načelne upute, znanja, poduke i informacije. Ovi prilozi pisani su sažeto, kad je to bilo moguće, i opširno, kad se tako moralo“, izjavio je profesor Karić za Agenciju MINA.

Pojasnio je da prilozi u ovom leksikonu uglavnom slijede duhovne tonalitete i usmjerenja iz klasičnih ehlisunnetskih komentara Kur’āna.

„Ali, stranice i odrednice u formi priloga su otvorene i za raskrivanja svjetova Kur’āna koja se u obilju nalaze i koja su ponuđena u univerzitetski priznatim evropskim i zapadnim naučnim istraživanjima temeljne islamske svete knjige“, kazao je Karić.

Dodao je i da su “Prilozi za enciklopedijski leksikon Kur’ana” strukturirani kao podesna i pristupačna sredstva da se njima ponude opći muslimanski pogledi na ulogu i mjesto Kur’āna u življenju vjerskih, kulturnih, civilizacijskih i, također, obrazovnih prostranstava, vremena i epoha islama.

Glavna urednica IIN Preporod Senada Tahirović istakla je da je ovaj serijal tekstova nastao i u online formi ponuđen čitateljima kao plod želje autora, profesora Enesa Karića, i redakcije Preporoda, da se o nekoj temi, o nekoj riječi ili pitanju, te ovosvjetskoj ili eshatološkoj osobi i pojavi oslovljenima u Kur’anu, na popularan način ponudi kratak prilog koji će to objasniti.

„Ovi prilozi su u nastajanju, pa će se onima koji budu objavljeni dodavati novi. Kako se vidi iz literature, u pisanju se autor ne oslanja samo na islamsku ili muslimansku literaturu, već i na nemuslimanske izvore u kojima vidimo posvemašnju atraktivnost Kur’ana. Nadamo se da će ovi prilozi pomoći boljem razumijevanju Kur’ana“, kazala je Tahirović.

Profesor Karić je ovim djelom nastojao pokazati impozantno egzegetsko i hermeneutičko blago, kao i nesagledivo izdašno bogatstvo interpretativnih mogućnosti u tumačenjima Kur’āna.

Pritom se rukovodio načelom da se o svakoj odrednici kaže ono osnovno i da to bude ponuđeno u jasnom izrazu i saopćeno u diskursu koji ne zbunjuje, već podstiče na daljnja proučavanja Kur’āna.
„Prilozi za enciklopedijski leksikon Kur’ana“ dostupni su na ovom linku.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif