Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Parlament FBiH
IZGLASANO SVIH 50 AMANDMANA HDZ-A I OSMORKE
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 26. January 2023. 21:01:09
Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je svih 50 zajedničkih amandmana Osmorke i HDZ-a na predloženi ovogodišnji entitetski budžet u iznosu od 6,7 milijardi KM.
Radi se o zajedničkim amandmanima SDP-a, NiP-a, NS-a, NES-a, SBiH-a, PDA, BHI Fuad Kasumović, PoMaka i HDZ-a

Vlada FBiH je ranije danas odbila sve amandmane, tačnije njih 93, a osim 50 amandmana Osmorke i HDZ-a, SDA je predložila pet amandmana, a ostatak su predložili pojedinačni zastupnici i razni Odbori.

Premijer Fadil Novalić izrekao je više primjedbi na nekoliko amandmana podnesenih na Prijedlog ovogodišnjeg budžeta.

Iz Novalićevog izlaganja proizlazi da njegove primjedbe nisu zbog suštine amandmana već zbog toga što su u koliziji s nekim zakonima FBiH. Kao jedan od primjera za to je naveo predloženo preusmjeravanje deset miliona KM sa Željeznica Federacije BiH, ali s pogrešnog budžetskog koda, tekućeg održavanja, a ne iz investicionog dijela budžeta.

Medijima su se danas obratili pojedini zastupnici iz SDA i DF-a. Oni krivca vide jedino u većini, tačnije u HDZ-u i Osmorci. Smatraju da se HDZ i Osmorka tajno sastaju i da kroje budžet FBiH onako kako njima odgovarao. Smatraju da je HDZ dobio sve što želi, dok je Osmorka, kako kažu, dobila samo mrvice. S druge strane, iz većine niko se nije obratio medijima kako bi ovakve stavove opovrgnuli ili kako bi iznijeli svoj stav po tom pitanju.

"Ta sredstva sa tih kapitalnih projekata, projekata vezanih i od interesa za Federaciju biH svedeni su na 0. Kao što je staklena banka, zgrada Vlade FBiH, kao što su sredstva namijenjena za nabavku letjelica za gašenje požara", smatra Eldar Čomor, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

"Ono što mene najviše brine u cijeloj toj priči jeste politička koherentnost potpisnika ovih 50 amandmana, a to su tzv. Osmorka i tzv. HSN", istakao je Haris Šabanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

"Mi na sceni imamo kršenje zakona, odluka Vlade. Kad je u pitanju Fond solidarnosti mogu reći nažalost i konstatovati da i kroz ovaj budžet vidimo da se nastavlja grubo jedna situacija gdje su građani zdravstveno nezaštićeni. Meni je žao što ovo moram reći, ali u ovom momentu iznosi koji su opredijeljeni za Fond solidarnosti nisu ni 20% od iznosa koji Vlada treba da uplati u Fond", navela je zastupnica DF-a u Zastupničkom domu FBiH Alma Kratina.

Podsjećamo da se radi o rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM i da bi to predstavljalo 20% više u odnosu na prošlogodišnji. Za sutra je zakazana prva vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi se takođe trebalo raspravljati o budžetu FBiH za 2023. godinu.

VRHOstali prilozi:
» ISKRENO PISMO NAŠEM PARLAMENTARCU SANELU KAJANU
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 21. February 2024 14:47
» U SARAJEVU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA
Anadolu Agency (AA) | 21. February 2024 13:46
» BH UK NETWORK ŠIRI MREŽU PRIJATELJA NAŠE DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 20. February 2024 19:55
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif