Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


JUBILEJ – 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 25. January 2023. 03:01:41
Danas je veliki jubilej Bošnjaci.Net-, prvog bošnjačkog elektronskog odnosno internetskog medija na bosanskom jeziku. Nakon probnih par mjeseci, na dan 25. januara 2003. ozvaničili smo početak našeg rada. Tačno prije dvadeset godina - s namjerom da krenemo u korak sa suvremenom tehnologijom, pokrenuli smo web portal, internet mrežu za Bošnjake ma gdje živjeli. Da, upravo mrežu, koja je povezala i povezuje one kojima je stalo do istine, pravde, očuvanjanja nacionalnog identiteta i napretka svoje domovine. Mreža koja je kroz rad od dvije decenije postala servis bošnjačkom narodu, koja vodi brigu o pozitivnim vrijednostima svoga naroda, kao i nama prijateljskim narodima i državama, koje su se kao takve pokazale u prošlosti, kada nam je bilo najteže. Nema ih puno, ali nama dovoljno.

I tako je proteklo punih dvadeset godina rada dobrih i odvažnih ljudi, intelektualaca - različitih nacionalnih, vjerskih i kulturnih identiteta, mahom Bošnjaka, ali i Albanaca, Hrvata, Crnogoraca, Srba… koji imaju nedvosmislen stav šta se u skorijoj i daljnoj prošlosti događalo Bošnjacima, a koji svi skupa jasno i glasno govore o tome, osuđuju, slobodnoumno i kritički pišu, bilježe, stvaraju i sve to bez ikakvog personalnog i materijalnog interesa objave i arhiviraju na mreži Bošnjaci.Net, koji je vremenom zbog bogatstva i sadržaja arhive postao pravi e-institut.

Čuveni Dobri Bošnjani, koji od Kulina bana do današnjih dana bistvuju na autohtonom prostoru zemlje Bosne i Hercegovine, Sandžaka…, smatramo da su njihovi potomci sa iskrenim prijateljima izgradili respektabilan eleketronski medij na bosanskom jeziku, koji je po slobodi mišljenja, iznošenja stavova, postao glas naroda, informativni, društveni, kulturni, a time i prepoznatljiv jedinstven brend - Bošnjaci.Net.
Autohtoni europski narod Bošnjaci, sa bogatom kulturnom baštinom; pored stoljeća osporavanja nacionalnog identiteta, bosanskog jezika, kroz prošlost kontinuiranog otimanja / pljačke kulturnih vrijednosti, ali i pored svega toga imamo šta prezentirati modernom svijetu.Upravo iz toga razloga svi koji su okupljeni u timu Bošnjaci.Net, nošeni idejom slobode čovjeka i uma punih 20 godina medijske afirmacije, borbe za istinu, pravdu i napredak bošnjačkog naroda, Bosne, Sandžaka, kao i dijaspore koja je rasuta u državama po cijelom dunjaluku. Jer, nakon planetarne ratne stihije, višedržavne udružene vojne i političke agresije koja se 90-tih godina sručila nad Bosnom i Hercegovinom, Bošnjacima, te Sandžakom, izvršenja genocida, udruženog zločinačkog poduhvata, kulturocida, urbicida, u konačnici pokušaja istrebljenja Bošnjaka sa životnog autohtonog gruntovnog prostora, što je rezultiralo brutalnom ubijanju desetinama hiljada nevinih civila, s namjerom da zavlada barbarska ‘deviza’ čija politika, kama i vjera – njegova zemlja.
O svemu tome pišemo, govorimo i pravim imenom zovemo, bez kalkuliranja i sustezanja.
Zato nas raduje da su Bošnjaci.Net pendžer u onaj realni i istiniti svijet i da su baš zbog toga ušli u mnoge domove. Upravo zbog jasnog sadržaja mnogima je bio od velike pomoći da vrate i prigrle svoj identitet i da sada njihov dom odiše bošnjačkom kulturom i ljepotom bosanskog jezika, ispunjeni ruhom islama, punom sofrom, tradicijom, sevdahom i miruhom domovine Bosne i Hercegovine, Sandžaka…


Pored našeg volonterskog rada, u protekle dvije decenije objavili smo više od tridesetak knjiga, potakli i podržali više autora da ostvare svoje ideje, podržali više važnih nacionalnih projekata... Naravno, nismo samo pisali, već smo ujedno bili servis za mnoge prekinute veze koje smo uspjeli povezati, kako rodbinskih veza, tako i prijateljskih...
Uz nesebičnu podršku naših vjernih prijatelja i čitatelja podržali smo obnovu nekih džamija. Zatim, dobar broj đaka i studenata stipendijama smo obradovali i suportirali njihovo školovanje i sticanje akademskog obrazovanja. Bolesnim smo za liječenje pomagali, socijalno ugrožene zbrinjavali, nekim povratnicima pružali podršku da opstanu na svome topraku, te obnova /izgradnja kuća i kupovina stanova za jetime.
Hvala Gospodaru svjetova, koji je omogućio nama i našim iskrenim prijateljima da druge pomognemo i da ih obradujemo.

Nego, tokom rada pratile su nas brojne potoškoće… naručeni napadi iz genocidno-uzp kuhinja, ali nije falilo ni podmetanja i potvora naših protuha. Te tužbe, hackerski udari na servere, rušenje i blokiranje stranice, kao i bez validnog osnova blokiranje Facebook profila… ali ništa od toga nas nije poklebalo da dostojanstveno i uzdignute glave nastavimo sa predanim radom. Tako će i dalje biti, inšallah.

U povodu ovog našeg velikog jubileja, a u svojstvu osnivača i glavnog urednika Bošnjaci.Net, upućujem srdačnu čestitku ali i zahvalnost svim vjernim čitateljima, prijateljima, suradnicima, autorima, kolumnistima, pjesnicima, književnicima koji su u protekle dvije decenije bili dio ove naše velike i iskrene priče. Malo ispod brojke od hiljadu autora objavljivali su tekstove na Bošnjaci.Net. Bez namjere da nekoga izostavimo ili umanjimo rad, u nastavku ćemo pomenuti dio imena koji su sa svojim tekstovima (bili) najprisutniji na Bošnjaci.Net.

Molimo Gospodara svjetova da trajno nastani u Džennetu naše rahmetlije koji su rado objavljivali autorske tekstove na Bošnjaci.Net:
Omer Pobrić, Ismet Ramljak, Ibrahim Reković, Nedžib Vučelj, muftija akademik Muamer Zukorlić, Ibrahim Huseinović, Hakija Džananović, Senad Alićehajić, Mirsad Mahmutović, Mugdim Galijašević Galija, Smajil Durmišević, Hakija Đozić, Isnam Taljić, Prof. dr. Jusuf Mulić, Enes Ratkušić, Rizvan Halilović i Šerif Ajradinoski.
Neka je pokoj duši i da počiva u miru Stephen (Stjepan) Ćorković.
Srdačnu zahvalnost upućujem lektoru za bosanski jezik Šemsu Agoviću; Avdi Huseinoviću, mr. Milanu Jovičiću, Emiru Ramiću, dr. Mustafi Ceriću, dr. Ibrahimu Kajanu, dr. Feridu Muhiću, Šefki Begović, Muhamedu Mahmutoviću, dr. Adamiru Jerkoviću, Elmedini Muftić, Seadu Zubanoviću, Šukriji Meholjiću, dr. hfz. Safvetu Haliloviću, Esetu Muračeviću, dr. Harunu Hadžiću, dr. Biseri Suljić Boškailo, Avdi Metjahiću, Veliji Muriću, Božidaru Proročiću, Saidu Šteti, Mehmedu Meši Deliću, Brahu Adroviću, Zijadu Bećireviću, dr. Mesudu A. Ramiću, dr. Seadu Aliću, Sahitu Kandiću, Ćerimu Bajramiju, Nikoli Šimiću Toninu, Azizu Huremu, Mensudu Alićušiću, Željku Milićeviću, Namiku Alimajstoroviću, mr. Džavidu Begoviću, Fatihu Hadžiću, Nezimu Haliloviću Muderrisu, Salihu Brkiću, Samiru Hadžaliću, mr. Habibu Mandžiću, dr. Asmiru Isiću, dr. Suadi Džogović, Feridu Ferku Šantiću, Hazbiji Kalaču, dr. Mirsadu Mujoviću, dr. Mersadi Nuruddini Agović, Enisi Malićević, Amiru Telibećiroviću, dr. Suadu Kurtćehajiću, Abdullah-ef. Hodžiću, dr. Mersimu Ziljkiću, Fehratu Korejcu, Fatmiru Bačiju, Ismetu Medunjaninu, Nevzadu Kurtagiću, Sonji Radošević, dr. Jahja Fehratović, mr. Senahidu Haliloviću, Admiru F. Beganoviću, mr. Aiši Purak, Admiru Muhiću, Fahri Kurdija, Ramziji Kanurić-Oraščanin, Feridu Kraku, dr. Fikretu Arnautu, Ajši Čišija, Albinotu Maloku, Džebrailu Bajramoviću, dr. Rešadu Plojoviću, Enveru Ćoroviću, Senadi Đešević, Esminu Frljučkaju, Faruku Međedoviću, Lani Demirović, Senadu Ušunoviću, Sulejmanu Aličkoviću, Zumberu Muratoviću, Salahudinu Fetiću, Fikretu Hafizoviću, Mustafi Kahramanyol, Zlatku Pilavcu, Seadu Jasaviću, Bobanu Redžepagiću, Harunu Hodžiću, Omeru Šarkiću, Ibrahimu Čikiću, Almi Maglić, Senadu Ahmetoviću…
Veliko hvala vrijednom i velikom prijatelju Afanu Pašaliću, web masteru Bošnjaci.Net, preko kojeg su prošle sve poteškoće sa kojim su se susretali Bošnjaci.Net, a posebno koji je sve protekle godine bratski bio uz mene. Također hvala Edinu N. koji profesionalno i stručno održava i štiti stranicu od hackerskih napada.
Zahvalnost upućujem ahbababima koji su proteklih godina svako na svoj način iz iz svoga ugla bili su podrška radu Bošnjaci.Net što je i meni kao uredniku davalo pouzdanja i snage da istrajem na ovom projektu:
Agu Koljenoviću - A&A GC, Agu Redžiću sa braćom Dinom, Hajrom i Adisom, Mirsadu Šiljkoviću, dr. Mersimu Ziljkiću, Muharemu Purišiću, Azizu Šahoviću - “Brother & Sister“, Zijadu Suljiću - Accurate & Reliable, Drenu Devi – Fast TV, Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji, BHICNY, Pravda - Bosna, Smaji Srdanoviću, Admiru Ekmeščiću i članovima Odbora i Udruženja veterana Armije i MUP-a RBiH u NY, Šefkiji Radončiću, Ismetu Pjetroviću, Adili i Ujkanu Todić, Bosansko-kanadskom humanitarnom društvu – Toronto, Mithadu Ćehajiću, Esadu Trokiću, rah. Muhamedu Džumhuru, Eminu Foči, Saneli Adrović, Aidi Šarkinović, Besimu Fehratoviću, Fadilu Feratoviću i mnogi drugi koji su sve godine bili uz nas.

Posebno zahvalnost upućujem mojoj supruzi i djeci, koji su ovom projektu bili velika podrška. Baš u svemu.
Hvala im!

Na kraju, pozivamo Bošnjake, intelektualce, informatičare, web dizajnere, webmastere koji su voljni da dio svojeg slobodnog vremena pokolne / uvakufe svome narodu, Bosni i Sandžaku, da nam se jave kako bi se u narednom perodu uklopili u rad i preuzeli uređivanje i vođenje ovog projekta.

VRH


  Dossier: JUBILEJ - 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
» BOŠNJACI.NET JE POPUT DRINE, BILJEŽI I PAMTI NAJDRAMATIČNIJI PERIOD POVIJESTI BOSNE I BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26.01.2023 15:12
» UZ 20 GODINA BOŠNJACI.NET: PORUKA BOŠNJACIMA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25.01.2023 06:50
» DVADESET GODINA WEB-MAGAZINA BOŠNJACI.NET - DVIJE DECENIJE BORBE ZA ISTINU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25.01.2023 06:34
» SRETAN TI ROĐENDAN, BOŠNJAČE MOJ MILI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 25.01.2023 06:30
» BOŠNJAK BOŠNJACIMA
Said Šteta, književnik i novinar | 25.01.2023 05:39
» UZ DVADESET GODINA WEB MAGAZINA BOŠNJACI. NET
Mehmed Meša Delić | 25.01.2023 05:03
» JUBILEJ – 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
Esad Krcić | 25.01.2023 03:48

Ostali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif