Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U galeriji BZK "Preporod"
SARAJEVO: OTVORENA IZLOŽBA SEJLE KEROVIĆ „SANJAJUĆI ZAVIČAJ“
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 24. January 2023. 17:01:27
U sarajevskoj galeriji BZK Preporod, otvorena izložba Sejle Kerović „Sanjajući zavičaj“
Izložba slika umjetnice Sejle Kerović, pod nazivom ”Sanjajući zavičaj” otvorena 19. januara u Galeriji "Preporod" u Sarajevu, kao dio aktivnosti kojima se obilježava 120 godina BZK "Preporod".
Veliki broj posjetilaca iz svijeta umjetnosti te predstavnici medija, studenti i ljudi porijeklom iz Crne Gore, posjetili su izložbu umjetnice Sejle Kerović iz Podgorice.


Predsjednik BZK preporod, prof. dr Sanjn Kodrić kazao je da je Izložba „Sanjajući zavičaj“, umjetnice Sejle Kerović organizirana u cilju da se publici u BiH i Sarajevu približi i ovaj aspekt kulturnog stvaralaštva Bošnjaka iz Crne Gore te naglasio da BZK Preporod djeluje svjetski, djeluje globalno i jedna od osnovnih zadaća je njegovanje kulture Bošnjaka, zato se savim prirodno ukazala potreba da Sejla Kerović kao i drugi umjetnici iz Crne Gore i regiona, svoja djela izlažu i u našoj galeriji, te dodao, da je Sejla umjetnica koja nas prividno vraća tradicionalnim slikarskim formama i oblicima gdje se iza te naizgled mimeze, krije jedno duboko, lično, autorsko saobražavanje umjetnika sa svijetom oko njega samog. Ove slike plijene svojim koloritom, kompozicijom, toplinom i emocijom te bliskošću čovjeka i svijeta - svijeta oko njega. Osim toga, ovom izložbom kroz umjetnost, artikuliramo i ono što je cjelina Bošnjaka kao naroda, kazao je između ostaloga prof. dr Kodrić.


Izložbu je otvorio akademski slikar mr Aldemar Ibrahimović koji je ujedno bio i njen mentor od dsmog početka koji je između ostaloga kazao da Sejla motivu prilazi jednostavno i iskreno, odabirajući ono što je zanima a odbacujući sve ono što joj remeti vizuelni doživljaj motiva kojeg posmatra. Kompoziciju postavlja sa nevjerovatnom brzinom i lakoćom, nekada zanemarujuci vazdušnu i linijsku perspektivu izuzetnim hromatskim diapazonom, smiještajući i raspoređujući vizure naprijed, tako da dobijano visoki nivo kolorističkih i kompozicijskih vrijednosti.


Sa njenih slika zrači iskonska ljubav prema motivu i prema slikarstvu kao likovnom izrazu, jer je sve itekako povezano sa njenim emocijama, temperamentom i karakterom, iako je sve svedeno na čistu likovnost, koja postaje metafora života i postojanja, kazao je mr Ibrahimović.

Umjetnica Kerović zahvalila se organizatorima i posjetiocima te između ostaloga kazala da su njene slike odraz emocije i ljubavi prema zavičaju, svakom kamenu, plavetnilu neba, bistrini vode, šumu izvora...


Samostalne izložbe:
2021. Podgorica, JU KIC „Budo Tomović“
2021. Rožaje, Galerija „Hilmija Ćatović“
2022. Plav, JU Centar za kulturu „Husein Bašić“
2022. Bijelo Polje, JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović“
2023. Sarajevo, Galerija BZK „Preporod“.

Sejla (Bašić) Kerović rođena je u Ivangradu (Beranama) 1973. godine. Najranije djetinjstvo je provela u Plavu, a od pete godine porodica se seli u Titograd (Podgoricu) gdje i danas živi. Odrastala je u umjetničkoj porodici, uz oca književnika Huseina Bašića i majku Eminu, profesoricu književnosti. Sve je to uticalo da se Sejla, u doba odrastanja, zainteresije za različite vidove umjetnosti, što je rezultiralo angažovanjem u više oblasti i osvajanjem nagrada na državnom nivou.
Izložbu će u narednom periodu imati priliku da vidi i publika u Mostaru. (RT - M.Luboder)VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif